Рекорден международен интерес към литературния конкурс на „Алеф”

Близо 1700 млади автори от 11 държави участваха в десетте издания на надпреварата „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“
Биволъ

Десетото юбилейно издание на международния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” набира скорост. Семейството на участниците в инициативата на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” се увеличи. Освен България, Австрия, Латвия, Германия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Израел в надпреварата се включиха Испания и Румъния.

Темата на десетото издание на конкурса бе „История за мрак и светлина –  80 години от спасяването на българските евреи”. Тя вдъхнови близо 170 млади творци да обърнат поглед към миналото и да откроят ярки примери на човеколюбие и смелост, които да претворят в художествени разкази. Тяхната творческа задача бе да разкажат
за ада на Холокоста, в чиито мрак светлината на общочовешките ценности грее по-ярко. Вече пристигнаха творби на 120 млади разказвачи от 35 населени места в България – София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград, Хасково, Кърджали, Разград, Ямбол, Сливен, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Ботевград, Свищов, Търговище, Нова Загора, Несебър, Карнобат, Айтос, Белене, Никопол, Самоков, Велики Преслав, Правец, Стралджа, Козлодуй, Ардино, Божурище, Тенево, Брезница, Бистрица.

Чуждестранните участници в десетия конкурс са 48. Приемайки предизвикателството на „Алеф”, те изваждат от забрава хора и епизоди от историята на собствените си страни, но най-вече научават и се докосват до безпрецедентния пример на спасяване на българските евреи. Именно в съживяването на примерите за
достойнство, човеколюбие и морал и пренасянето им в съвременността е същината на конкурса.

За юбилейното издание на конкурса „Алеф” разшири състезателните категории, като освен словесен, включи и видеоразказ. Кратки кинотворби пристигнаха от София, Шумен, Русе и Бургас, както и от Братислава, Словакия.

Българското и международното жури ще направи своите номинации, които ще „Алеф” ще оповести до 20 април 2023 година. По традиция от номинираните ще бъдат излъчени крайните победители във всяка категория.

След кратко прекъсване, „Алеф” възобновява голямата награда в конкурса – участие в международен младежки форум в Израел. Победителят в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще участва в Световен форум за млади лидери в Ерусалим през август 2023 г.

За отличените автори са предвидени и много парични и материални награди, като класираните на първите три места в категория „Български автори” получават и право на годишни стипендии, съобразно Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби на МОН.

И тази година ще бъде определена награда на публиката за българските участници. Гласуването ще се извършва чрез обозначаване на вота под съответния номиниран разказ в сайта на „Алеф”.

Отново всички номинирани автори ще бъдат поканени на тридневен Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” на разноски на организаторите. Той ще се проведе от 19 до 21 юни 2023 г. и ще включва прожекции на документални филми, посветени на Холокоста, представяне на книги,
изложби и литературни работилници, водени от видни писатели и историци и др.

Новост за фестивала ще бъде провеждането на Международна младежка конференция на тема „Възможно ли е моделът на поведение на спасяване на българските евреи днес?”

Финалното събитие ще бъде тържествената церемония – спектакъл за награждаване на победителите в юбилейната надпревара. Тя ще се проведе на  20 юни 2023 година от 18 часа в Международен конгресен център Бургас.

Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на МОН, под патронажа на Министерството на културата и със съпричастието на посолствата на Израел, Германия, Словакия и Полша в България, Полският институт и музеят за история на полските евреи „Полин” във Варшава.

Равносметката за десетте му издания е над 1700 участници от единадесет страни. Това доказва, че надпреварата е утвърден престижен форум за изява на творчески дарования и проявление на изследователски дух, насочен към превръщането на изконни човешки добродетели в личностна същност на младите хора.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg