Ексклузивно в „Биволъ“:

#AПИГейт: Бивша пътна шефка проговаря за корупцията в държавата

"Автомагистрали ЕАД е гара-разпределителна към частните фирми и шкафчето на Борисов"
Последвайте:

Освободената от поста си след скандала #АПИГейт членка на борда на директорите на “Автомагистрали” ЕАД (АМ) Десислава Христова опровергава твърденията на бившата министърка на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков пред Комисията за проверка. Двамата заедно с изпълнителния директор на държавното дружество отричаха пред Комисията “Манолова”, че АМ разчита основно на подизпълнителите. Стигна се до скандал в Комисията, когато Мая Манолова многократно беше питала министъра и ръководителя на дружеството Стоян Беличев как с едва 13 багера строят пътни обекти за около 5 млрд. лв., без да публикуват публично договорите и анексите с подизпълнителите. Според нея дружеството изпълнявало роля на “гара-разпределителна” към “частните фирми” и “шкафчето” на експремиера Бойко Борисов. 

На въпроса на Ивайло Мирчев от Демократична България (ДБ) Стоян Беличев не отговаря кой е прословутият “Иван” от записа #АПИГейт. Петя Аврамова се намесва, защото депутатът на ДБ споменава “откраднатите пари”, а активът на ГЕРБ прекъсва изслушването с виковете “Кой е крадеца?!”.

Ивайло Мирчев, Демократична България (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Нанков и Беличев сочат към бившата директорка

На излизане от Комисията по ревизия “Биволъ” пита Стоян Беличев и Николай Нанков по темата.

“Ами, нека питат тези, които са били записани, аз не мога да коментирам този запис, защото аз не присъствам на него. Не, не присъствам…”

“Отправете въпроса към нея, не към мен”, казва той още пред “Биволъ” по повод записаната в телефонния разговор Десислава Христова, говорила с члена на УС на АПИ инж. Михаил Рашков.  

“Автомагистрали” обслужва този обект, твърди Беличев в отговор на въпроса кои точно компании са изпълнявали строителните дейности в тунела край Мало Бучино на АМ “Струма”, където в началото на 2019 г. се срутват т. нар. “облицовъчни пана” (в записа #АПИГейт се говори за “падналата стена” – бел. ред.).

АПИ консултира министърката Петя Аврамова (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

“Дайте ми възможност другия път да Ви отговоря, защото това става въпрос за 2019 година, сега сме 2021-ва. Толкова събития минаха през “Автомагистрали, че няма как да помня”, твърди Стоян Беличев след уточнващия въпрос, че става дума за частни подизпълнители, след чиято дейност в тунела падат т.нар. “облицовъчни пана”.

#АПИГейт: “Да ударим едно рамо на Иван да строи… Разбрали сме се”

Той отказва да каже и защо името му стои до сделка за наем на земеделски площи в Кадастъра до това на бизнес-дамата, която е искала да придобие “ЧЕЗ България” – Гинка Върбакова.

“С Гинка Върбакова не съм имал никакъв бизнес. Как да го кажа, по какъв начин? Казах, съученик съм с мъжа й. Ние сме съучници от шести клас, а после бяхме заедно и студенти”. 

Бившият зам.-министър Николай Нанков (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

После в разговора се намесва лично зам.-министърът в оставка Николай Нанков, който обръща корупционната тематика на чисто политическа.

“Вие знаете ли коя е е госпожа Десислава Христова?”

“Съпруга на директора в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, който организира протести пред дома на премиера в Банкя”, заявява Нанков, отвеждайки Беличев от Народното събрание.

Десислава Христова: Винаги са разчитали на подизпълнители

Снимка: в. “Сега” / ДПС

“Пиша настоящото по повод  изслушването пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ  на представителите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ),  Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и държавното дружество Автомагистрали („АМ“) ЕАД относно въпроси, касаещи дейността им и най-вече изграждането на автомагистрала Хемус, както и други теми от една страна, както и публикувана преди повече от 2 г. статия в сайта Биволъ със заглавие „Да ударим едно рамо на Иван да строи“ заедно със запис на разговор между инж. Рашков (тогава действащ дъжравен служител в АПИ) и мен – тогава действащ член на съвета на директорите в „АМ“ ЕАД”, гласи писмото специално до сайта за разследваща журналистика Десислава Христова.

“Мое дълбоко убеждение е, че държавното дружество служи за пощенска кутия и гара-разпределителна към частни фирми и към публично известното шкафче на Борисов”

Според нея “едва ли капацитетът на АМ е толкова пораснал, че сама да строи тежките и дълги участъци на АМ “Хемус”.

“Имайки предвид, че и в т.н. „открити процедури“, които коментираха ръководителите на МРРБ и АПИ пред комисията в Народното събрание като аргумент в полза на твърденията си, не отговарят на реалността”.

Имотна сделка на Гинка Върбакова и Стоян Беличев (Архив на “Биволъ”)

Тя за пореден път преповтаря тезата си, че “Автомагистрали” ЕАД не се справя без многобройните подизпълнители, за които депутатите не успяха да получат информация в Комисията “Манолова”.

“АМ винаги е разчитала основно на подизпълнителите си, а не на собствен ресурс”, гласи писмото на бившата директорка до “Биволъ”.

Според нея “всичко това е проверимо и подлежи на доказване с факти и документи, свидетели и експертизи”: “Всичко  ще стане ясно”.

“Кой действително строи, как строи, кой за кого лобира, кой какъв е и  колко струва…са въпроси с отговори, стига да има воля да бъдат извадени”

Възмутена била тя и “от реакцията на г-н Николай Нанков пред комисията, както и от някои от обясненията на изслушваните лица”. 

Мая Манолова и Петя Аврамова (Снимка: БулФото)

“Внимателно гледах и слушах въпросите и отговорите в горепосочената комисия и тъй като въпросът, свързан с цитираната статия ме засяга лично от една страна, а от друга съм запозната до голяма степен с дейността на държавното дружество и неговите взаимоотношения с принципала МРРБ, както и основния възложител АПИ, използвам  правото си на отговор, за да внеса яснота по въпросите около статията на Биволъ, въпросите, зададени от комисията в тая връзка, както и други, важни и принципни въпроси, интересуващи комисията и обществото”.

Кой е “Иван” от записа

Тя отговаря в писмото си до “Биволъ” кой е споменатият в записа #АПИГейт подизпълнител “Иван”.

“Кой е Иван? Иван е единственият лицензиран (в Германия) и на територията на България официален производител на пътна сигнализация със специфичен софтуер, интелигентни системи за управление на трафика и пътната безопасност”. 

Фирмата, която представлява въпросният Иван е „Сейф Конвой“ООД и с тази фирма „АМ“ ЕАД бе сключила договор за доставка на определен брой знаци, които следваше да бъдат поставени и свързани в система на тунел Мало Бучино, обяснява Христова. “Проектът беше пилотен и стойността му бе около 120 000 лева”.

“Доколкото зная и в момента това е валидно. Иван не строи и никога нищо не е строил”

 

АМ “Хемус” между с. Дерманци и Общ. Угърчин (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Тя също така пояснява, че тъй като „АМ“ ЕАД съгласно договор с АПИ, има задължението да поддържа и ремонтира определени пътни участъци (конкретно и посочения тунел), то задължението за изграждане на нужната инфраструктура и допълнителни съоръжения (изкопи, фундаменти, окабеляване и т.н.), бе задължение на дружеството, а доставката на електронните табла, свързването им в система и монтажът – на “Сейф Конвой” ООД.

“Лъжа е твърдението на г-н Нанков, че съм уволнена” 

Според Десислава Христова, не е била уволнена от “Автомагистрали” ЕАД, но казусът с преотдаването на дейностите на подизпълнителите касае напускането й след скандалния запис.

bivol otgovor(1)

Писмото на Десислава Христова до "Биволъ" (вижте или изтеглете горе) 

“Престъпно е не моето поведение, а това на безхаберното, бавното, некачествено и задкулисно управление на държавни средства, похабяването им и тяхното преразпределение по неведоми пътища, които водят все до онова прословуто шкафче”.

“Истината е, че използваха този случай, за да се освободят удобно от мен в навечерието на т.н. „ин хаус“ за АМ Хемус, като бях подканена да си подам оставката, което и направих без колебание и веднага”, пише ексдиректорката.

“И как иначе, когато тъкмо щеше да се случва АМ Хемус?”

Използването на името й като пример за „принципността на ГЕРБ и тяхното управление” според Христова представлявало “цинизъм”. “Това е техният начин да изчистят неудобните, за да се случват нещата, както те ги виждат, а и както стана ясно на обществото – от бюджета през дейности „в интерес на обществото“, та до шкафчето на Борисов”, гласи още писмото й.

“Работа, работа, работа!” (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Медията ни публикува цялото писмото на Десислава Христова, като при всяко цитиране или републикуване, трябва да се посочва източника – сайта за разследваща журналистика “Биволъ”, до редакцията на който е изпратено.

Прокуратурата не вижда корупция в записа от #АПИгейт, но активно издирва източника и ще разпитва журналистите от Биволъ

“Биволъ” също така припомня, че Десислава Христова също е в известен смисъл политически обвързано лице. Тя членува в Обществения съвет на формацията Движението за права и свободи (ДПС).

На сайта на ДПС пише, че е била юрисконсулт и експерт в ДП “Строителство и възстановяване”, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на регионалното развитие, Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”.

АМ “Хемус” между с. Дерманци и Общ. Угърчин (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

“Член е на Обществения съвет към ДПС София-град. За предсрочните парламентарни избори 2017 г. е била четвърта в листата на ДПС за 25 МИР – София”, писа през 2019 г. в. “Сега”.

Главна снимка: “Пирин Нюз”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

%d блогъра харесват това: