Музикалният стих не е архаизъм, той е същността на поезията. Подчинен на своето верую, легендата на българско бард изкуство Недялко Йорданов се готви за поредна среща с публиката. Избрал е да започне своята музикална изповед от Бургас, където са неговите приятели,  връстници, хората в чиито души от десетилетия гостува, които го познават и обичат. На 4 юли от сцената на Летния театър един от най-обичаните български поети ще изпее всички весели и тъжни случки, белязали живота – неговия и на цяло поколение българи.

С авторския рецитал „Не остарявай любов” Недялко Йорданов ще представи пред бургазлии своята най-нова колекция, озаглавена „Всички мои песни”. Луксозното издание на „Милениум” съдържа 6 златни диска с шлагерните хитове на поета – 89 песни, в комплект с песнопойка. 25 от тях, включително и най-новите, досега не изпълнявани пред публика, ще представи самият поет с помощта на Хайгашод Агасян   и актрисата Ивана Джеджева

Аз не съм поет с китара, а поет с китарист, шегува се Недялко Йорданов. Седмици преди концерта, на пресконференция, поетът разказа за интересната история на своя път в бард изкуството.  Тя е включена и в „рекапитулацията” на живота му, както сам Недялко Йорданов се изразява. В няколко тома той вече е описал живота си, събрал е пиесите, стиховете и песните си. А да изпее своята поезия го провокира Булат Окуджава. Недялко Йорданов се запознава с руския бард през 1969 година – време в което руските поети с китара събират публика по стадионите. Тогава московски театър започва да репетира неговата пиеса „Ние не вярваме в щъркели”, скандално забранена у нас. И публиката в Русия не успява да я види – по внушение на българските служби премиерата е спряна. Остават единствено записите на песните към пиесата, чиито текстове са преведени от Булат Окуджава.

„При мен мелодията винаги е идвала заедно със стиха, споделя Недялко Йорданов. Стихът трябва да носи в себе си музика и това е доказано от вековете, когато поезията се е пеела”, разказва бардът. Убеден от Окуджава, че това е най-прекия път към хората, през 1972 г. бургаският поет се престрашава и прави първите си концерти. Десетилетия вече той пее своята поезия във всички градове на България, първо с композитора Константин Ташев, а след неговата смърт – с Хайгашод Агасян . Гостувал е в Москва – на общ концерт с Булат Окуджава, в Австрия, Унгария, Германия, Румъния, дори в Кувейт.

През последните 10 години Недялко Йорданов по традиция изнася своите концерти в зала 3.1 на НДК. Колекцията „Всички мои песни” ще бъде представена там през октомври. Премиерата й обаче ще бъде в Бургас и това не е случайно. Недялко Йорданов е роден и израснал в морския град.Тук започва пътят му на поет, драматург и писател.  „Искам първо пред моите приятели и връстници да направя своята изповед, казва бардът. Защото почти никой не остана от славната бургаска група поети, но споменът за нея трябва да се поддържа жив”.

Рециталът ще бъде достъпен за всички почитатели на поезията на Недялко Йорданов. За да избягат от комерсиалното, организаторите предлагат билети по 3 и 5 лева. Специално за премиерата издателство „Милениум” ще осигури и второто издание на колекцията „Всички мои песни”.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.