Блатното кокиче и корупционното блато на властта

Актуалната пиар акция на премиера Борисов с преместването на 2605 (преброени до едно) блатни кокичета от трасето на магистрала “Марица” е повод да се припомни една от най-мащабните корупционни схеми на прехода със земите край къмпинг “Корал”. Там също има блатни кокичета и това е доказано от експерти, но тяхното “преместване” или спирането на планираното строителство на огромен ваканционен комплекс не е в дневния ред на властта, тъй като пряко ще засегне финансовите интереси на виден гербер – кмета на Бургас Димитър Николов и окръжаващите го олигарси.

Когато осъществява гешефта през 2002 г. Николов не е в ГЕРБ, а в СДС. Пряк негов съучастник в схемата е “червеният” кмет на Царево Петко Арнаудов. Двамата се договарят общинските съветници от БСП и СДС в Царево да гласуват продажбата на 130 декара земя на първа линия до къмпинг “Корал” за 950000 долара. Купувачите обещават огромни инвестиции и инфраструктура за общината, но истинските им намерения са да препродадат земята с огромна печалба. Именно това се случва няколко години по-късно. Печалбата от препродажбата е около 40 милиона евро.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Пречка за планираната схема обаче се оказва защитената зона “Блатно кокиче”. На власт тогава е НДСВ и е нужна намеса от София. Случайно или не, царистът Владимир Каролев е в борда на фабрика “Победа” заедно с Димитър Николов и другите купувачи на земята. Случайно или не, защитената зона с блатното кокиче е премахната от “жълтият” зам.-министър на екологията Николай Куюмджиев със заповед от 11 август 2003 г.

Далаверата със земите на “Корал” е може би най-подробно разнищената и най-мащабна злоупотреба с държавен ресурс по Черноморието. Тя показва недвусмислено, че политическата корупция няма цвят и идеология. Черно на бяло беше разкрит целият механизъм на престъпно осъществена приватизация на земи с огромна печалба за частни лица и политици, съответно загуби и пропуснати ползи за общината и държавата.

Съвсем предвидимо, властимащите бранят като Матросов печалбата на члена на ИС на ГЕРБ Димитър Николов и неговата компания. МОСВ отказа да възстанови защитената зона “Блатно кокиче”, въпреки факта, че ценното растение е оцеляло под булдозерите и вирее там в големи количества.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

МРРБ пък елегантно загуби две абсолютно сигурни дела срещу Община Царево за строителните разрешения на “Корал”, защото пропусна да внесе 20 лева съдебна такса.

“Корал” обаче не е архивна история. След два отказа на бургаската прокуратура да образува досъдебно производство на виновните, досието “Корал” е под наблюдението на ВКП и разследването продължава…

Биволъ публикува отново основните материали по това разследване, обнародвано в сайта Медияпул през 2010 г.

Реквием за гергьовско кокиче

10:02 | 06.05.2010 | 758 прочитания | Асен Йорданов, Атанас Чобанов*

Блатното кокиче, наричано още “гергьовско”, е по-високо и по-едро от обикновеното кокиче. Цветът му е във форма на камбанка и издава силен аромат. Съдържа токсичен алкалоид, чийто екстракт има приложение във фармацевтичната промишленост. Расте в засенчени места и лонгозни гори.

Блатното кокиче е включено е в Червената книга като застрашено и популацията му в диво състояние намалява. Това личи и от заповедта, с която през 2003 г тогавашният заместник-министър на околната среда и водите Николай Куюмджиев заличава защитената територия и природна забележителност “Блатно кокиче” край плажа “Корал” “поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му”.

Решението на зам.- министъра от НДСВ е изключително изгодно за собственика на земите на първа линия до плажа, който се гласи да реализира мащабен инвестиционен проект – ваканционно селище. За целта фирмата инвеститор е придобила 130 декара общинска земя срещу 950000 долара. Скромната цена от 7 долара на квадратен метър е постигната след интензивни преговори с общинарите в Царево и обещания за разкриване на 350 работни места, дарение във фонд “Благоустройство на територията” на общината и ангажимент за неустойки от 10 000 лв. на месец, ако проектът не се реализира до 25 юли 2005 г.

Това не става в срок и съгласно договора към днешна дата община Царево има да получава от фирмата близо 1 млн. лева.

След като се сдобива с общинската земя, инвеститорът изкупува и прилежащи терени покрай плажа. В периода 2006-2007 г. земята е препродадена на свързани фирми. Последният купувач на земята е испанската енергийна компания “Ибердрола”. Тя планира да построи комплекса “Корал Бийч Елит” с 2500 апартамента и афишира на сайта си инвестиция от 44.6 млн евро “за покупка на земя, инфраструктура, дизайн и одобрение на проекта, маркетингов и комуникационен план”.

Строителен изпълнител е същата фирма, която е закупила земята от общината през 2002 г по 7 долара на квадратен метър.

На практика застрояването на все още девствения плаж не е започнало, въпреки обещанията то да бъде завършено през 2009 г. Прокарани са ток и вода, изкопан е и ров за бъдещата колекторно-помпена станция, който трябва да изтласка проектофекалиите от 2500 апартамента към пречиствателната станция в Лозенец. Изкопано е и ново русло за ручея, който преди е заблатявал бившата защитена територия с гергьовските кокичета.

Макар, че блатото им е пресъхнало и МОСВ ги е отписало, упоритите блатни кокичета са поникнали и тази година по Гергьовден. Белите им камбанки красят дори и грозния изоставен изкоп с неясно предназначение, който предизвестява пълното унищожаване на последния голям девствен плаж на юг от Китен.

Блатното кокиче и плажът “Корал” имат шанс да оцелеят, ако се случи чудо и МОСВ се сети да ревизира премахването на защитената зона. Ако чудото подмине това диво и красиво място, на неговите приятели им остава да цитират класика: “…нека като жабите, кога им пресъхне блатото да прокълнем…”

Предстои също да видим дали прокуратурата, която е сезирана със сигнал № 14770/09 V от 28.04.2010 ще прояви интерес към преточените в частни джобове десетки милиони от препродажба на общинска земя купена на безценица. Да изясни въпроса дали община Царево си е потърсила пропуснатите ползи от инвеститора. Да се изясни също дали премахването на защитената зона от зам-министър Куюмджиев е обосновано или е обвързано със сложните имотни маневри с общинската земя и грандиозните строителни проекти.

Отговорите на тези въпроси вече са известни на всички, които се интересуват от случая, освен на институциите, които си пасуват.

Вместо реквием за кокичето и плажа може би си струва да се разкаже подробно в отделна публикация как в отстраняването на препятствията пред развития морски туризъм в община Царево са се включили кметове и политици от всички цветове, които заедно са закопали трупа на скромното блатно кокиче през 2002-2003 г.

И днес всички заедно имат интерес аферата им с общинска земя за 45 млн евро никога да не бъде разкопана.
Заповед № РД-1030 от 11 август 2003 г. на министъра на околната среда и водите за заличаване от регистъра на защитените територии природната забележителност “Блатно кокиче” в къмпинг “Корал” в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас:

ЗАПОВЕД № РД-1030

от 11 август 2003 г.

На основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 1 и чл. 42,
ал. 4 от Закона за защитените територии поради необратимо увреждане на
местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му:

1. Заличавам от регистъра на защитените територии природна забележителност “Блатно кокиче в къмпинг “Корал” в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас, обявена със Заповед № 4051 от 29.ХII.1973 г. на министъра на горите и опазване на природната среда (ДВ, бр. 29 от 1974 г.) с площ от 0,5 ха и заведена в Държавния регистър на защитените територии
под № 142.

2. Промяната да се отрази в Държавния регистър на защитените
територии.

Зам. министър: Николай Куюмджиев

Видео материал от местността, където според ековедомството не вирее блатното кокиче

Сделката Корал – политически цинизъм и корупция

13:50 | 10.06.2010 | 3412 прочитания | Екип на Mediapool

Ако търсите пясъчен плаж без бетон на юг от Бургас и на север от Царево, изборът е един – Корал. Ако търсите обаче и пример за сделка, която да илюстрира как се е случил българският икономически и строителен “бум” в последното десетилетие, отново може да се обърнете за справка към схемата “Корал”. Ако пък решите да онагледите цитираната по друг повод от премиера поговорка “Не е луд, който яде зелника, а който му го дава”, ще видите в ролята на даващите Община Царево, политическите мнозинства в местния общински съвет през последните седем години и бездействаща държава.

Кризата засега възпрепятства инвестиционните намерения на испанската строителна компания “Ибердрола инмобилиариа”, която ще изгражда на това място ваканционно селище за 2500 души. Испанците твърдят в сайта си, че са инвестирали вече 44.6 милиона в закупуване на земята, инфраструктура, дизайн, маркетингов и комуникационен план. За изпълнител на мащабния строеж е посочена строителната фирма “Витатур” ЕООД.

Пак според информацията в сайта строежът закъснява повече от година. От централата в Испания потвърдиха, че проектът е активен и са силно ангажирани да го довършат “съгласно плана изработен съвместно с местните власти”. Фирмата е получила разрешително за строеж от община Царево през юли 2009 г. съгласно подробния устройствен план (ПУП), утвърден преди да влезе в сила Законът за черноморското крайбрежие.

Срещу строежа протестират екосдружения и арендаторите на плажа “Корал”, където се събират любители на екзотичния воден спорт “кайт сърф” (сърф теглен от парашут). Те твърдят, че разрешителното е издадено в нарушение на закона, тъй като не е налична изградена канализация, а държавата като собственик на съседните терени изобщо не е уведомена.

Тази пролет са извършени изкопни работи за канализационно – помпена станция и е променено руслото на ручея, за да не заблатява терена. Но като цяло плажът и дюните са непокътнати и достъпът е свободен въпреки заплашителните табели “Частен имот. Влизането забранено!” Указания, познати от почти всички кътчета на българското Черноморие. Зад тези специално се крият лица от ГЕРБ, СДС, БСП, НДСВ и… държавата, която през последните години раздаде доста “зелници”.

Преди да стане частен, брегът е общински

През 2002 г. кметът на Царево продава целия парцел от 130 дка, който обгражда плажа, на частния инвеститор “Витатур инвест”. След множество административни хватки, издадени на тъмно ПУП-ове, земята се оказва собственост на няколко фирми и частни лица.

Седем години след продажбата на земята, държавата не е реализирала своето право да се намеси в този процес.

По информация на Mediapool Община Царево не е уведомила областния управител на Бургас и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за проведените процедури по издаване на подробни устройствени планове за земите, които трябва да бъдат застроени.

Държавата като собственик на плажа е заинтересовано лице по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), защото се пада съсед на продадените вече бивши общински имоти на първа линия до плаж “Корал”. Според ЗУТ държавата има право да обжалва издадените ПУП-ове след като бъде уведомена.

Община Царево от своя страна предвидливо е уведомила само себе си и инвеститорите за раздробяването на парцела на множество части.

В регистъра на областната управа няма информация за взетите решения от общинския съвет за ПУП-овете, макар че областният управител по закон трябва да упражнява надзор за законност върху решенията на местната власт. МРРБ също няма информация за ПУП-овете около плажа, въпреки закона. Агенцията по кадастъра към МРРБ трябва да получава автоматично информацията за всяко решения за процедура по приемане на устройствен план.

Около застрояването на плаж “Корал” витаят и основателни съмнения за грубо погазване на Закона за устройство на територията заради издадени строителни разрешителни. Част от тях са издадени близо година след влизането в сила на закона, който забранява строителство в непосредствена близост до плажа. Там все още няма изградена канализация, което също е в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Запознати твърдят, че ВиК-то се прокарва в момента с общински пари за частния обект.

Началото на историята

Историята започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи.

Първият голям инвеститор е “Витатур инвест” АД, който пуска оферта да купи 130 декара земя на първа линия край “Корал” за… 3.5 долара на кв. м. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия “Победа” АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

“Витатур инвест” предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души, и да разкрие 350 работни места. След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС, общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат.

Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба, няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите.

Политически сделки

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов свидетелства, че зад одобрението на продажбата стои политическа сделка.

Преговорите с общинарите се водят от Димитър Николов в Царево и в неговия кабинет във фабриката в Бургас, спомня си той. Николов пряк е съдружник във “Витатур Инвест” чрез “Европа 5”.

“Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП – бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината”, разказва Иванов. (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

На заседанието на общинския съвет от страна на “Витатур Инвест” присъстват Милко Милков и Димитър Николов, спомня си Димо Иванов. Те представят фирмата си като мощна компания собственик на хотели в Слънчев Бряг, София и Пампорово.

От офиса на бургаския кмет заявиха, че той няма да коментира сделката, тъй като не е участвал пряко в управлението на “Витатур”, въпреки че е съдружник с управителя й Симеон Симеонов в “Европа 5”, един от акционерите във “Витатур”.

И съпартийци на Аранаудов със съмнения за сделката

Въпреки предварителната политическа договорка обсъждането не минава съвсем гладко. Сред някои от общинарите, и то съпартийци на Арнаудов, има съмнения, че обещанията на инвеститорите са голословни. “Какво ще стане, ако вземат земята на тази ниска цена и после нищо не инвестират?”, питат общински съветници на заседанието. Те настояват в договорите за продажбата да се поставят изрични условия на фирмата.

С решението си Общинският съвет  (ОС) възлага на кмета да сключи договори с условия, чието неизпълнение да е основание за разваляне на договора. [решение 1] [решение 2] [решение 3]

Арнарудов обаче не изпълнява дословно решението на ОС. В сключените от него договори за продажба условията са отбелязани, но не е записано, че неизпълнението им води до разваляне на сделката. Вместо това са вписани парични неустойки. Ако “Витатур инвест” не построи ваканционния комплекс в срок от 3 години, трябва да плати на общината 1000 лв. за всяко неразкрито работно място и 10000 лв. за всеки просрочен месец. [договор 1] [договор 2] [договор 3]. Сключени са 8 отделни договора за всеки един от продадените парцели.

Според бившия общински съветник Никола Николов (виж видеото) това е първата корупционна сделка на Петко Арнаудов с дейното участие на адвоката Евгений Мосинов. По-късно Мосинов взема дейно участие и в проекта “Златна перла”. Николов говори за раздаване на подкупи на общинските съветници, за да прокарат решението. Николов сезира прокуратурата, но без резултат.

Първи опит за спирачка

Областният управител Иван Витанов обаче отменя сделката. “Община Царево допуска продажба на общинска собственост без ясно регламентирани правила и условия, които да бъдат уредени при провеждане на търг или конкурс, както и без мотиви за направения избор на купувач”, заявява Витанов в заповедта си за отмяна на спорното решение.

Той завежда две дела срещу община Царево, но и двете ги губи пред Върховния административен съд. В първото дело ВАС счита, че общинският съвет може да продава без търг и конкурс, а във второто отсъжда, че след като съветът е наредил на кмета да сключи предварителен договор, то областният управител няма право да се меси.

Месец след делата, на 07.08.2003 общината продава останалите 95% от земята на “Витатур инвест”. Година по-късно, на 19.11.2004 г. ВАС ще купи от Община Царево терен на първа линия в Лозенец на доста изгодната цена от 14 лв на кв.м, на който построява почивна станция.

На редовните местни избори през 2003 г. СДС спазва уговорката за подкрепа на Петко Арнаудов. След преизбирането на кмета бившият председател на СДС в Царево Валентина Василева става негово доверено лице и шеф на дирекция в общината. В края на 2006 г. тя получава и право на строеж като крайно нуждаеща се, но това е отделна тема.

Добра печалба

Инвеститорският устрем на “Витатур Инвест” секва някъде към края на 2003 г. след като придобива окончателно тези 130 декара и още няколко малки прилежащи терена. В продължение на три години фирмата не предприема нищо. През 2006 г. “Витатур” се активизира и продава земите, на които вече би трябвало да се издига построеният от нея ваканционен комплекс.

Проверка в имотния регистър показва, че разпродаването на земята, купена на безценица от Община Царево, минава през два етапа. В първия кръг се включват 8 свързани със собствениците на “Витатур Инвест” фирми. Във втория етап фирмите са 4 на брой, също така свързани с “Витатур”. Крайният (засега) собственик на огромната част от парцела е испанската компания “Ибердрола инмобилиария”. По-малък собственик е “Прайм пропърти”, свързан със столичния общински съветник от НДСВ Владимир Каролев

“Ибердрола” отказва да назове точната цена, но фирмата не е придобивала други терени в района, а на сайта си е обявила инвестиция от 44.6 млн евро. Така кв.м земя излиза на зашеметяващата цена от над 400 евро. Справка от сайтовете за търговия със земя в България показва, че 125 от 130-те декара около “Корал” са предложени през 2006-2007 г. за продажба за 35 милиона евро. През това време бюджетът на община Царево продължава да е продънен.

“Прайм” купува терените по 175 евро на кв.м. Данните са от публичен одит на дружеството за борсата от 2006 г.

Става въпрос за същата земя, закупена от община Царево по 7 долара на квадратен метър четири години по-рано. Само от препродажбата на тези 25 декара печалбата е над 4 млн евро.

Заличеното със заповед блатно кокиче все още вирее на “Корал”

Ако се върнем в началото на сагата, проблем за бъдещия строителен проект се явява защитената територия и природна забележителност “Блатно кокиче”. Този проблем е отстранен със заповед РД-1030 от 11 август 2003 г. на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), подписана само четири дни след като “Витатур” става 100% собственик на терените. Той заличава защитената територия “поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му”.

Според експерти на РИОСВ – Бургас, направили проверка в района на “Корал” през месец май същата година, “върху цялата площ на защитената територия, възлизаща на 50 дка, не е намерен нито един екземпляр от вида блатно кокиче, основен предмет на опазване на защитената територия”. Регионалната инспекция прави предложение до МОСВ за заличаване на обекта.

МОСВ назначава втора проверка от комисия, в която трябва да има представители на РИОСВ, Областната управа на Бургас, МРРБ, Община Царево, Държавно лесничейство Царево и Общинската служба “Земеделие и гори” – Царево. Въпреки че всички те са редовно призовани, при проверката на комисията на 24 юли присъстват единствено РИОСВ -Бургас, общината и лесничейството.

Комисията “констатира, че на територията на природната забележителност няма блатно кокиче (включително и през сезона на цъфтеж), като стига до заключението, че вида е изчезнал три години преди това”. Комисията предлага заличаване на територията.

Според сегашния министър на околната среда и водите Нона Караджова “проведената процедура по заличаване на природната забележителност е напълно законосъобразна”. Това става ясно от отговор на Караджова от 28 май тази година на запитване от народния представител Лъчезар Тошев (СДС).

Истината обаче е, че въпреки министерска заповед от 2003 г., с която е заличена защитена територия и природна забележителност “Блатно кокиче в къмпинг “Корал”, растението до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото (видео).

От фирма “Райд Екстрийм” (въпросните сърфисти, бел.ред.), която е наела и поддържа държавния плаж, заявиха, че искат възстановяването на резервата, защото на “Корал” наистина има блатни кокичета. Те изразиха готовност дори да платят за изготвянето на експертизата, която да определи новите граници на един бъдещ резерват. Блатното кокиче е изключително рядък вид. Растението съдържа вещества, които са изключително ценни за фармацевтичната промишленост за производство на медикаменти за болни от левкемия.

Жълто

През 2003 г., когато Куюмджиев заличава защитената територия на блатното кокиче, известният царист Владимир Каролев е в борда на бургаската захарна фабрика “Победа”АД, заедно със “създателите” на “Витатур” Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, Димитър Николов (областен председател на СДС) и Мариета Тошева. Формално той не фигурира в нито една от фирмите основали “Витатур” (“Европа 5” и “ЗИТ”), но освен от “Победа”, името му изкача и от “Балканска консултантска компания”.

Сделките

Две от фирмите основателки “Европа 5” и “Ленор” са свързани с бургаската фабрика за захарни изделия “Победа” АД, в чийто управителен съвет по това време са Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, областният председател на СДС Димитър Николов (изпълнителен директор), царистът Владимир Каролев и Мариета Трошева (прокурист). Трошева е също и в УС на “Витатур Инвест”.

И докато “Ленор” е лесна за проследяване, тъй като е 100% собственост на Чоролеев, “Европа 5” има по-сложен произход.

Тя се отделя в края на 2001 г. от “БОВЕ-1” ООД, създадена през 1998 г, в която съдружници са Димитър Николов и Симеон Симеонов заедно с Добрин и Радостин Узунови. Николов и Симеонов остават като съдружници в новата фирма “Европа 5”. [документ 1] [документ 2] [документ 3] [документ 4]

Преди “БОВЕ-1” да стане ООД, от 1992 до 1997 г. тя съществува като еднолично търговско дружество на Димитър Николов, който внася чрез него сухо мляко от Молдова и Украйна. Тогава Николов е разследван за контрабанда на десетки тонове сухо мляко и дори има осъдителна присъда.

“Витатур” продава 44 декара на “Камон Турс”, собственост на Веселин Стефанов, който е тъст на Симеон Симеонов. “Клио Холидейс” на Симеон Симеонов купува 30 декара. “Невада Турс” на Сава Чoролеев купува 17 декара, а “Гобал лизинг консулт енд практис” ООД отново на Чоролеев се сдобива с 32 декара. 16 декара отиват в “Корал Холидейс”, където 1/3 от собствеността е на “Глобал Турс” АД (Чоролеев и Симеонов). Семейство Милкови чрез “Понс Холдинг” и “Холидей он” АД се задоволяват с 10 декара. Още 12 декара са продадени на частни лица: Елена Карабелова и Стоянка Чолакова, управител на фирмата “ЕВРОИНВЕСТ-1”.

Имотите, продадени от “Витатур Инвест” на фирмите от първия кръг, се апортират като капитал на втори кръг от 4 свързани фирми: “Лари” ЕООД, собственост на “Камон Турс” и управляващ Симеон Симеонов, “БТД” ЕООД собственост на “Невада Турс” с управител Сава Чоролеев и “Българско туристическо дружество Глобал Турс” АД където собственици са няколко дъщерни фирми на “Победа” АД, а управляващи са, сюрприз: Сава Чаролеев и Симеон Симеонов. Появява се и фирмата “ШАРК-М” ЕООД на Милко Милков.

Именно тези 4 фирми продават общо 94.3 декара на испанците от “Ибердрола инмобилиария”.

Отделно от това фирмите от първия кръг: “Невада Турс”, “Камон Турс”, “ЕС ВИ ЕС”, “Понс Холдинг” и “Холидей он” продават директно 25 декара на инвестиционния фонд “Прайм Пропърти” управляван тогава от Каролев

Одит на Прайм Пропърти АДЦИС

Чрез нея Каролев участва също така в инвеститорската компания “Прайм Пропърти” АДЦИС създадена през октомври 2003 г. Един от големите акционери в Прайм е “Българско туристическо дружество Глобал Турс”, което принадлежи на дъщерни фирми на “Победа АД” и се управлява от братя Чоролееви. През 2006 – 2007 г. компанията инвестира парите на акционерите си в 25 декара от земята на “Витатур” в къмпинг “Корал”, купувайки ги от свързани с “Победа” и “Витатур Инвест” фирми.

“Прайм пропърти” успява да закупи около 50 дка в района и прави проект за ваканционен комплекс, който ще се разполага на 40 дка. Дружеството има издадено строително разрешително, но все още отлага началото на строителството. Обяснението е, че се проучва инвестиционния интерес и се търсят оператори на хотелските части.

От “Ибердрола” уточниха изрично, че нямат съвместен проект за ваканционно селище с “Прайм проперти”.

А кой губи?

Към този момент, пет години след като строителството на “Корал” би трябвало да е приключило както е по договор, няма данни, че кметът Арнаудов се е притеснил за неразкритите работни места и неизпълнените инвестиционните намерения.

Изглежда, че Петко Арнаудов не само е забравил да потърси неустойки, но и няма спомен за тази сделка. “Те (“Ибердрола”) са закупили два терена, които преди време бяха реституирани като земеделски земи”, твърди той пред в. “Сега” на 29 юли 2009 г. Но според имотния регистър “Ибердрола” не е купувала от други фирми или лица, освен от изброените по-горе свързани с “Витатур инвест” фирми.

Кметът на Царево би трябвало да носи отговорност освен за неправомерно сключените договори, така и за пропуснатите ползи от непотърсените неустойки по договорите с “Витатур Инвест”, които към момента възлизат на над 3 млн лева. Всеки месец община Царево има да получава нови 80000 лв неустойки от тази фирма.

“Има платени някакви неустойки…” – отговаря финансовият директор на общината на въпрос зададен от общинския съветник Людмил Николов по време на сесия. До този момент не е ясно кога, колко и за какво е платила “Витатур Инвест” на община Царево.

Възниква и въпросът дали за ощетяване на общината трябва да се броят само неустойките по договора, или трябва да се пресметне също колко е изгубила тя от продажбата без търг на златната земя край брега.

“На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите”

“Цял ден се занимавам само с това, изпратете писмени въпроси и ще получите отговори, заяви в сряда кметът на Царево Петко Арнаудов в отговор на въпрос на Mediapool потърсил ли е неустойки от “Витатур” заради лъжливите обещания за инвестиции. “На никого не съм отказал отговор, справки, ще ги получите”, обеща Арнаудов.

Очевидно в тази сделка победата на частния интерес над обществения е пълна. Но вина за това едва ли може да се търси у бизнесмените, които не са длъжностни лица, а като всеки предприемач купуват евтино и продават скъпо. Наистина, не си плащат неустойките, но пък и никой не им ги търси. От друга страна царевският кмет се радва на завиден комфорт и при сегашното управление, в което Димитър Николов като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ има достатъчно тежест.

В режисираната сделка между общинари от БСП и СДС също е трудно да се докаже нещо незаконно, освен ако някой не си признае за даване или получаване на подкуп.

Кризата спасява (засега) плажа

Парадоксално, но забавянето на строежите дава шанс за спасяването на “Корал” от бетона. Той обаче няма да дойде от прокуратурата, която би трябвало да разследва Арнаудов за закононарушенията, а от крехкото блатно кокиче. Въпреки министерската заповед то до ден днешен не е изчезнало от местообитанието си и оцелява под веригите на багерите, които тази пролет му пресушиха блатото.

Впрочем, кокичето не е единственото застрашено растение там. В дюните на “Корал” растат и редките пясъчни лилии, с които също ще трябва да си вземем сбогом ако проектите за огромни ваканционни комплекси бъдат започнати.

Има малка надежда, че ако МОСВ забележи тяхното присъствие и върне защитената територия “Блатно кокиче”, то плажът “Корал” ще си остане такъв, какъвто е – с гора, дюни, и море. Последният!

Схема на продажбите

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d