___2

Дребният бизнес в Бургас  очаква съдът да защити правото му на поминък, след като държавата и общината са решени да му го отнемат. Жалба срещу нашествието на Lafka в града е входирана под № 868  в административния съд на 5 февруари от името на СНЦ „Асоциация за защита на дребния и средния бизнес”.  Оборват се текстове от наредбите на Общинския съвет, приети на 23 юли и 29 октомври 2013 г., които дават право на павилионите от веригата да продават цигари и пакетирани стоки и така подготвят условията за бъдещия монопол върху този вид търговия.  Според Николай Димитров, председател на асоциацията, общинските наредби са противозаконни, противоречат на чл. 3 от Конституцията, обслужват единствено монополни интереси и дават възможност на шепа олигарси да установят пълен контрол върху пазара с печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани стоки в града. Те унищожават не само членовете на асоциацията  – 237 частни лица и малки фирми. Засегнати са над 4 000 семейства от Бургас, чието препитание ще бъде отнето. Веригата Lafka, собственост на Делян Пеевски и Цветан Василев чрез „Табак Маркет”, цели за изземе поминъка не само на дребните търговци в преместваемите обекти по чл.56 от ЗУТ. След като „получат” и закона, който ще забрани продажбата на цигари в бензиностанции, хипермаркети и ресторанти, олигарсите ще наложат абсолютен монопол върху този вид търговия. Популярните малки магазинчета на цигари и алкохол ще затворят, за да освободят нишата на Lafka, а по тротоарите ще се ширят само хладилните витрини и фризери на монополиста.

Подготвят почвата за монопола

Бургас е сред малкото градове в страната, където Lafka все още не е стъпила официално – с табели и отличителни знаци на марката по павилионите. Всички предпоставки обаче са осигурени. По различни начини монополистите са притиснали и изкупили фирмите на местните вестникоразпространители. В града периодични печатни издания вече продават само те, а  лавките им са разположени в непосредствена близост до дългогодишно съществуващи магазини и павилиони. Разтворени, те заемат не регламентираните 4 кв.м , а площ от 14 кв.м., при това без никакви санкции от страна на общината. Интересите им обслужва и Общинският съвет. Общинарите последователно гласуваха наредби, даващи право на „лафките” да продават цигари и пакетирани стоки.

Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в Бургас, която по съдебен ред атакува двете наредби,  иска предварително изпълнение на съдебното решение.- т. е до окончателното решение, общинските наредби да не влизат в сила.

Олигарсите в „полза” на обществото

Докато общественото напрежение срещу новозараждащия се монопол нараства, от „Табак Маркет” АД заявиха, че правят всичко това единствено в полза на обществения интерес. На 5 февруари дружеството излезе с отворено писмо, публикувано в „свободните” български медии. В него се твърди, че:  „проектът Lafka подобрява съществено общата градска визия в населените места чрез съвременна визия на павилионите, че отваря нови добре платени и осигурени работни места,…………че инвестира в редица дейности в услуга и интерес на хората”.

Настъпателният проект Lafkа нашумя в средата на миналата година, когато стана ясно намерението на „Табак Маркет” /търговската фирма на „Булгартабак”/ да обедини пазара на вестници с този на цигари и да създаде национална мрежа от улични киоски. Тогава мнозина се питаха кой има интерес да налива  пари в преместваеми обекти, разположени върху общински терени. Отговорът дойде бързо. Проектозаконът за пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите разкри мащаба на операцията. След приемането на закона, вече изградената верига  от хиляди павилиони Lafkа ще е сред малкото, в които ще се продават тютюневи изделия.

„Самото създаване на подобна верига противоречи на закона. Нашите преместваеми обекти са по чл. 56 от Закона за устройството на териториите, който стимулира развитието на местния дребен бизнес. Идеята е всяка фирма да има по един обект, а не да създава верига от такива.  Правилата трябва да са еднакви за всички, а не да обслужват само една фирма, която има огромен финансов и политически ресурс. Ако от Lafka искат да влязат на пазара честно и в конкурентни условия, трябва да наемат обекти, а не да поставят павилиони на общински терени при добре разработени вече локации. Тази верига идва тук със собствена дистрибуторска мрежа и повежда към фалит цял сектор от икономиката на Бургас”, коментира Николай Димитров.

Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес в Бургас възнамерява да обедини усилията на всички засегнати от монопола на Lafka в страната. През следващата седмица тя ще инициира среща на дребните търговци, които ще подготвят обща жалба до премиера Пламен Орешарски.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.