Службите крият разпространител на фалшиви новини, нарушавайки закона

Татяна Кристи

Наскоро прокуратурата повдигна поредното обвинение на Георги Георгиев от сдружението „Боец“ „за всяване на паника“ за това, че контактни със заразени от вируса медици във Видин не се тестват умишлено като по този начин се неглижира разпространението му. Обвинението бе повдигнато без обвиненият дори да бъде уведомен или разпитан. Твърденията за това, че медици не са били тествани бе потвърдено от разследване на Биволъ и други независими медии. А след това Видин стана огнище на заразата.

Същевременно от години (откакто България е стабилно закотвена на дъното на класациите по свобода на словото в ЕС) неудобни на властта и олигархичното статукво личности, медии и журналисти се преследват доста последователно и избирателно от властите – справка многократните атаки срещу сайта Биволъ и други независими медии, описани от Свободна Европа.

A пък Бетина Жотева – новият председател на медийния регулатор — Съюза за електронните медии (СЕМ) -заяви пред БНТ веднага след назначението си, че е скептична по отношение на класацията на България на 111 място по свобода на словото от 180 страни. Tя каза, че с тази класация “се обезценява трудът на добрите журналисти” и поиска да й се обясни защо България е сложена толкова ниско в класацията от международната организация “Репортери без Граници”: “Единственото, което бих ги помолила да ни обяснят, е как ни сложиха на това място. Искам да ни се обясни как България изведнъж е при Тонга и Гана“, заяви Жотева.

За огромно съжаление на Жотева, обаче, Того и Гана не са сложени до България — те са много по-напред в класацията по свобода на словото от България. Гана е 30-то място, а Тонга на 50-то. Много пред България са и Того, Сиера Леон, Лесото, Суринам, Самоа, Ботсвана, Бутан, Бряг на Слоновата Кост, Папуа Нова Гвинея и доста други…

Уви, новият председател на СЕМ изглежда нито се е запознал с класациите за 2020, нито с показателите по които се оценява една държава, нито с начина на оценките – а един от основните показатели е нивото на медийната независимост. Очевидно, новата стопанка на СЕМ е убедена, че нещата в България са тип-топ и че държавата ни е несправедливо очерняна от световната конспирация на “Репортери без граници.” Същата опорка се среща често и в изказванията на българските политици от управлението както и в проправителствени медии, което пък навежда на мисълта, че няма нищо независимо в “независимия” медиен регулатор СЕМ.

За сметка на това скоро СЕМ ще започне да регулира аудио-визуалното съдържание онлайн, след като се приеме новият закон за “фалшивите новини.”

В свои скорошни изяви Жотева също изрази съжаление, че няма как да се борим с реч на омразата, защото няма законова рамка за това. Всъщност в България отдавна има член в Наказателния кодекс за това – чл. 162 (или както го наричат още – “мъртвия член”, защото никой не го прилага). Също има такъв член и в Закона на Радиото и Телевизията. Тоест, ако искаше, държавата отдавна би се борила и с реч на омразата и с фалшивите новини на база на своите законови разпоредби.

За съжаление тя действа много избирателно в това, кого и как преследва. Наскоро Биволъ публикува разследване за фалшивите новини и как те биват толерирани, а често и спонсорирани от самата власт.

В статията се показа как българското интернет пространство буквално е залято от информационна лавина от фейк новини – идващи от тролските фабрики на властта както и от тези на правителството на Путин.

Във въпросната статия Биволъ обърна специално внимание на един от тези сайтове – informiran.net—чиято информация се споделя ежедневно много хиляди пъти в интернет. Този сайт, освен че разпространява руска пропаганда, атакува и правителствената коалиция, включително и партия ГЕРБ. Обаче, българските власти грижливо крият кой стои зад този сайт, независимо, че по закон, неговият собственик би трябвало да е обявен публично по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

Биволъ разкри, че сайтът informiran.net има необясними протекции от службите в България, независимо, че те са се опитали да го санкционират един единствен път – за публикуване на лъжи спрямо Йорданка Фандъкова на миналите местни избори. Историята е ужасно смешна – informiran.net публикува лъжи и клевети спрямо Фандъкова по време на последните местни избори, включително и това, че тя се е отказала да се кандидатира за кмет и че нарича ГЕРБ “престъпна групировка.“

ГЕРБ сезира ЦИК, за нарушение на изборното законодателство. ЦИК установява нарушения и твърди, че иска да санкционира сайта. Обаче, не може да открие собственика. Обръща се към МВР, за да го издирят. И случаят замира.

Собственикът хем е установен, хем не е

Тогава Биволъ се опитва да открие дълбоко законспирирания собственик на informiran.net, за да му поиска становище по случая. Уви, безуспешно, защото контактите дадени на сайта informiran.net са фалшиви. Обърнахме се към ЦИК и МВР да ни дадат информация по случая и се оказа, че и двете служби взаимно си противоречат в твърденията си за този сайт, независимо, че по Закона за достъп до обществена информация са длъжни да информират обществото адекватно – когато става въпрос за нарушение на закона. Ето кореспонденцията ни с тях. Първоначално от МВР ни съобщиха, че са открили собственика и ни препратиха в ЦИК да получим информация за него.

На повторно запитване до МВР за това кой стои зад informiran.net  не получихме отговор.

Отговор от МВР, че собственикът на informiran.net е установен.

За сметка на това, получихме напълно противоречащо на МВР уведомление от ЦИК, от където съобщават, че според МВР собственикът ВЪОБЩЕ НЕ Е УСТАНОВЕН. Според посоченото писмото от ЦИК до Биволъ, лицето обявено на сайта за главен редактор и контакт – нито е главен редактор, нито собственик на сайта (което е известно на  Биволъ и на самите служби от самото начало, защото представената информация на сайта е фалшива). От писмото разбираме и че, МВР е снело показания от посоченото лице за контакт на сайта.  

Биволъ се обърна за коментар към лицето чрез имейла посочен на сайта, на който не получи отговор. Оказва се, че лицето, според МВР и ЦИК, всъщност, не е нито собственик, нито главен редактор и че не е установен административен адрес на сайта, по който, някой да може да бъде призован и по тази причина административно-наказателното производство е спряно. С други думи ни се казва, че лицето, което е сложено да представлява сайта, няма нищо общо с него. Което ние всички знаехме от самото начало.

Писмо от ЦИК, че МВР всъщност не е намерил реалния собственик.

Не е ли смешно? Ако МВР не може да открие кой стои зад медия, която нарушава българския закон, тогава какво доверие може да имаме към институциите, на които разчитаме да ни пазят интернет пространството от тероризъм, детска порнография и сайтове, разпространяващи руска хибридна пропаганда? Междувременно, сайтът с фалшиви новини – informiran.net – с явно непосилен за откриване от българските служби собственик и редактор, продължава необезпокоявано да бълва „информация“ в българското медийно пространство в нарушение със ЗАКОНА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ДЕПОЗИРАНЕ НА ПЕЧАТНИ И ДРУГИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНИТЕЛИТЕ И ДОСТАВЧИЦИТЕ НА МЕДИЙНИ УСЛУГИ. Закон, който се „доработи“ от самия Делян Пеевски през 2018 г. и който бе приет с огромен ентусиазъм от парламента.

Според този закон доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии са задължени да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили, депозирайки тази информация и в Министерството на културата.

Ако не се съобразят с това изискване, то според закона собственикът на медията подлежи на санкции, които могат да достигнат глоба от 30 000 лв.

В публичния регистър на Министерството на културата, където трябва да фигурират юридически лица, свързани с медии, депозирали своята информация, не се открива нищо, което да свързва сайта informiran.net с юридическо лице, но пък никой не обезпокоява неговото съществуване в медийното пространство, нито го глобява. На въпроса ни към Министерството на културата дали то може да съдейства на Биволъ да свърже медията informiran.net с юридическо лице в регистъра, не получихме отговор.

Службите могат да установят собственика, стига да поискат

Справка на Биволъ показа, че идентификационната информация (регистрацията на домейна) на сайта informiran.net е грижливо скрита зад анонимна регистрация чрез сайта domainsbyproxy.com – със седалище в САЩ. Този сайт ревниво пази самоличността на собственици на домейни, включително и този на infrormiran.net, представяйки своята корпоративна информация за контакт, вместо тази на истинския собственик на домейна.

Подобни сайтове като domainsbyproxy.com – са като аналог на офшорки в контекстна на анонимността в интернет. А посоченият IP адрес на informiran.net e всъщност на американската корпорация Cloudflare – която продава услуги за защита на сайтове от атаки и за тяхната допълнителна сигурност, на която informiran.net е клиент.

Макар че, в случая със сайтове като informiran.net, e по-трудно да се установи кой оперира от тяхно име и от кой сървър, българските служби би трябвало да имат технологичните познания и софтуер да открият кой стои зад определен сайт, ако има извършено престъпление свързано с него. Също така привиканият от МВР, фалшив контакт от сайта, който според МВР няма нищо общо с него, също би могъл да даде показания на полицията за реалния собственик, на когото е параван, ако службите наистина са искали да „узнаят,“ кой е той, след като има нарушение на закона.

Обаче, при минимално усилие, буквално за няколко минyти, може да се установи кой е реалният интернет доставчик на informiran.net и кой е сървъра, който ползва. Биволъ прегледа историята на домейна informiran.net, който е регистриран в края на 2013 г. и в нея се вижда, че още тогава той е бил управляван от популярна българска компания за хостинг услуги – SuperHosting.BG.

Домейнът informiran.net се хоства от Superhosting BG.

Впоследствие управлението на домейна е анонимизирано през Cloudflare. Това също не е непреодолимо препятствие, както доказа компютърния специалист – Красимир Гаджоков – създател на платформата „Медийно Око“, класифицираща информацията за електронното медийно пространство в България, включително и разпространителите на фалшиви новини и хибридна пропаганда.

С помощта на интернет сайта Crimeflare – http://www.crimeflare.org, който може да засече скорошно ползване на Cloudflare от домейни, Гаджоков за минути направи справка за informiran.net. Платформата Crimeflare е създадена с цел да се разкриват сайтове по света, които нарушават законите по един или друг начин. Неговата мисия е „Uncovering bad guys hiding behind CloudFlare“ – Разкриване на лошите хора, които се крият зад Cloudflare. Toзи сайт засича скорошно ползване на Cloudflare от домейни.

Когато в Crimeflare се въведе „informiran.net,” излиза IP адреса за сайта – 164.138.221.45. А тoва IP като се въведе в търсачка за IP-тa – infobyip.com  –  излиза, че е свързано с интернет доставчика на informiran.net, който e българската фирма SuperHosting.BG Ltd., (СУПЕРХОСТИНГ.БГ ООД, регистрирана в София), a всеки домейн има мейл сървър, на който може да се получи имейл. Когато пишем имейл на някого, нашият мейл търси специална база данни, с която е свързан домейна на получателя, в случая „”informiran.net.“ Ако в търсачката mxtoolbox.com се въведе домейна на получателя, излиза, че и мейл сървъра е в SuperHosting.

A това означава, че сайтът “informiran.net” оперира на територията на България и е подвластен на българските закони, което пък означава, че фирмата – интернет доставчик е длъжна да даде информация на българските служби за лица свързани с определен домейн, които са нарушили законите на Република България, стига службите да изискат такава информация.

Както се вижда никак не е невъзможно да се открие с кой интернет хостинг е свързан определен сайт. Има и много други начини за това, но тук демонстрираме, че на Биволъ му трябваше много малко време, за да намери информация за анонимен сайт, за който службите твърдят, че не могат да получат информация. Не е трудно. Само за МВР това явно се оказва непосилна задача.

А според медийната платформа „Медийно Око,“   57% от българското медийно интернет пространство е създадено от анонимници – в противоречие със закона. Тези анонимници са основният дистрибутор на фалшиви новини в България.  Затова изглежда абсурдно управляващите да искат да приемат нов закон за фалшиви новини, след като държавата нито иска нито може да се справи с проблема, след като вече има законовата рамка за това. И това логично навява на мисълта, че политическото статукво има съвсем други цели, свързани с този закон – а именно удар по неудобните.


Харесва ли Ви статията? Почерпете автора Татяна Кристи и гарантирайте така нейната авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика. Всички суми дарени специално за нея чрез този формуляр ще ѝ бъдат изплатени от редакцията.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€


Много е озадачаващо безсилието на службите да открият реален собственик на сайт с фалшиви новини и нарушител на българското законодателство на фона на огромните им усилия да блокират и заглушат сайтове и групи в социалните мрежи както и индивидуални критици на властта в интернет, които те считат за истинска заплаха за статуквото. Явно за специалистите по киберсигурност в България, работещите за българското правителство и консумиращи огромно перо от бюджета, това не е приоритет.

При добро желание българското правителство може да води ефективна борба с хибридната война на Русия в българското интернет пространство (както правят много други страни от бившия социалистически блок), но не го прави.

Ще попитате, как така сайтове като informiran.net съвсем безнаказано си живеят в пространството без никой да не им прави нищо? Отговорът е в еднопартийния държавен апарат и парламент, обслужващи интересите на различни партии, които обаче са с един и същ генезис и с еднакви финансови интереси, които винаги водят към Москва. Театърът на управляващите партии в момента, играещи некадърно ролята на „добрия и лошия“ полицай, всъщност единствено целят запазването на несменяемостта на сегашната конфигурация на отдавна превтасалите политици и партии, паразитиращи от властта и мафиотските си зависимости.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: