Сайтът е номер едно в категорията „Електронно издаване и нови технологии“. Главен редактор и собственик на електронното списание е поетът Румен Леонидов, който заедно с редактора Петър Колев поддържат високия читатателски интерес.    

Факел.бг е сайт за будителството, за деканонизирането на литературните канони, за разкръстването и изобличението на търговците, плъзнали из Храма на изкуството. Сайт не просто за ефимерни новини от книжния пазар, а за ярки граждански позиции по духовни, и не само, въпроси, не за плоски рекламни анотации, а за триизмерни отзиви за същината на духовния продукт. Сайт, в който четем новите творби и на утвърдени имена у нас и по света, и на младата българска проза, поезия и драма. От е-читалнята на сайта всеки може безплатно да свали книги в електронен формат за своя е-четец. Мото на сайта е: „Литературата като история, историята като литература”. А духовен наставник и почетен патрон е духът на Григор Пърличев, чийто убийствен девиз: „Съвършенство или смърт!” няма равен на себе си.
 

Националната награда „Христо Г.  Данов“ е българска литературна награда, която се присъжда ежегодно по случай 24 май в къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив за принос в националната книжовна култура в девет категории: за  българска книга (издател или автор на българска художествена литература); за преводна книга (издател или преводач на чуждестранна художествена литература); за хуманитаристика (издател или автор/преводач); за изкуство на книгата (издател или художник); за издание за деца (издател, автор, преводач или художник на детска литература); за книгоразпространение; за представяне на българската книга (автор или медия); за библиотеки и библиотечно дело (библиотека или библиотекар) и за електронно издаване и нови технологии (организация или лице). Лауреатите във всички раздели се определят от жури (председател и осем члена) на конкурсен принцип. Наградата е учредена през 1999 г. от Министерство на културатаНационален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Наградата се състои в малка пластика, диплом и парична сума.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.