Фирма без лиценз храни Бургаската болница?

Една от най-големите болници в България – МБАЛ Бургас доставя цялата храна за болните и персонала си от фирма, която няма необходимия за това лиценз. По този скандален сигнал е назначена спешна проверка от Областната дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/. Информацията за нерегламентираната дейност, от която зависи сигурността и здравето на хиляди пациенти, новородени и работещи в МБАЛ е била получена на горещия телефон в Агенцията от инспектор Георги Тошев. Буквално за броени минути е задействана процедура от най-висок риск – „Код Червено” и са вдигнати по тревога специалистите в морския град. Проверката е започнала в четвъртък следобед и най-вероятно ще приключи окончателно в събота – 16.07.2011 г., а констатациите ще бъдат известни в понеделник. Бургаската много-профилна болница разполага постоянно с 680 легла, а през нея на година минават над 35 000 пациенти. По своя мащаб и бюджет болничното заведение е сред най-големите в страната, но и в същото време е и сред първите най-големи длъжници към държавния бюджет.

Фирмата, която снабдява болницата с хранителни продукти и ядене е бургаската „Ален Мак 2002” ООД, информираха запознати. В продължение на година и половина срещу нея е имало множество сигнали и оплаквания, които обаче са оставали без последствия. Членове на персонала в болницата са сигнализирали писмено, че фирмата не спазва правилата за качество, не опакова както трябва храната, а начинът на доставка е опасен. Вместо със специализирани коли, с необходими хладилни помещения, храната се транспортирала с джипове, разказват служителите. Продуктите се обработвали и приготвяли в кухнята на отдавна затворен морски ресторант, собственост на същите лица. От Агенцията по храните не скриха, че „Ален Мак” имали удостоверение за „бистро”, но то няма нищо общо с изискванията, които фирмата е длъжна да изпълни, за да има правото да осигурява болнично хранене. Данните са, че до края на седмицата фирмата, изхранваща болните и лекарите по Южното Черноморие не е подавала никакви документи и заявка за извършване на дейността, но въпреки това необезпокоявана е извършвала това над година и половина. Абсурдна ситуация, която по чудо се е разминала без нещастен случай и която е невъзможна в нормална държава, коментират медици. Със здравето на болни хора, много от които с опасност за живота си, родилки и сукалчета не е допустимо да се постъпва безотговорно. Сред лекарското съсловие се говори, че партньорите на болницата са наложени с натиск и здрави политически протекции, които опират до най-високите нива в държавната власт. Санкцията предвидена според чл. 12 от Закона за храните е от 2000 до 4000 лв. Ако е нарушена процедурата за обществените поръчки, обаче едва ли скандалът ще се размине само с това. Пациенти на болницата са решени да сезират прокуратурата и комисията по корупция в Народното събрание, която да разследва случая.

През януари 2010 г. МБАЛ Бургас сключва договор за изхранване, кетъринг и доставка на храна с бургаската фирма „Ален Мак 2002” ООД. За сега не е ясно при какви условия е сключен този договор и какви са били изискванията по конкурс. Изпълнителният директор на болницата тогава е бил наложеният от ГЕРБ доц. Стефан Станчев от Стара Загора. Станчев си подаде оставката октомври същата година и тя бе приета от Съвета на акционерите. Главен акционер в болницата е Министерството на  здравеопазването – 78,86% от капитала, на второ място е Община Бургас с 10,50%, а останалите проценти се разпределят между другите 12 общини от Бургаска област. От БАБХ заявиха, че е задължително при сключване на подобен договор с висок обществен риск и интерес, фирмата изпълнител да бъде принудена да представи най-малко нужните документи, свързани с упражняването на дейността, както и да докаже, че разполага с необходимия опит, условия и квалификация за това. Подобно нещо явно не е било направено, а договорът е бил парафиран дългосрочно. Цената засега остава тайна. Новият изпълнителен директор д-р Георги Матев беше неприятно изненадан от новината, че фирма без лиценз е снабдявала болницата с храни. Матев заяви, че е изискал цялата документация от юридическия отдел. В понеделник, след като приключи проверката и бъде съставен съответният Констативен протокол от нея, ще бъде обсъдено положението, за да се вземат последващи решения.

В Бургас се спрягат имена на депутати, които кадруват, слагат и други фирми от „обръчите” си на апетитини държавни хранилки. Сред най-коментираните е Заповедта на Министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов от 11.03.2011 г., с която се определят лечебните заведения, към които да бъдат насочвани пациентите за Спешна помощ при остър инфаркт на миокарда. Прави впечатление, че за Бургас, държавната болница е „отрязана” за сметка на 2 частни заведения, които поемат изцяло този вид услуга, платена изцяло от Здравната каса. Едната е новата болница „Дева Мария” на местния активист на ГЕРБ и общински съветник на партията Семир Абумелих. Другото определено място, според министерската заповед е „Кардиоцентър Понтика” ЕООД. Подобен юридически субект не съществува, но съществува „Кардиоцентър Понтика” ООД, със собственик Милена Павлова Николова. Същата е тясно свързана с Цветелина Бориславова /където са съуправителки/ и колегата й от СИ банк Светослав Божилов в „Мултинешънъл Асет Портфолио” ЕАД, регистрирана с интересен предмет на дейност „придобиване на предприятия”. Връзките на двете дами преминава и през собственика на фирмата „Сиесайеф” АД и дъщерните му подразделения, които също са регистрирани с цел „сделки по придобиване на предприятия”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc