Гамишев построил къщи за гости върху общински път

Семейството на бившия депутат с над милион лева евросубсидии
by Атанас Чобанов

Данни за фалшифициране на Кадастъра и незаконно строителство върху общински път излизат от проверка на къщите за гости “Лещенски рай” в с. Лещен, живописно разположено на южните склонове на Западните Родопи с гледка към Пирин. Къщите са построени с европейски средства и се водят на фирма “Ники тур-99” ЕООД, която е на роднини на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев. Фактите са видими от ортофотоснимки, съпоставени с официалната Кадастрална карта. От община Гърмен не отговориха на въпроси на медията ни как е възможно това.

Гамишев подаде оставка като депутат след като Биволъ разкри, че през 2016 г. е прехвърлил фирмата “Гамишев-НКБ” ЕООД с 200 000 лв.. дългове към хазната на професионален “сламен човек”. Той се прости и с поста си на шеф на общинската структура на ГЕРБ в Гоце Делчев. Срещу него започнаха проверки на НАП и Прокуратурата. Независимо от този случай, бившият депутат беше осъден на две инстанции на 2 години затвор условно за причиняване на смърт при ПТП, като делото в момента е във ВКС.

Милион за къщи за гости

Справка в базата данни с къщи за гости финансирани по европроекти показва, че бащата, съпругата и снахата на на Гамишев са  бенефициари на евросредства за къщи за гости. 1 024 312 лв. субсидии за три проекта са влезли в семейството, като то е инвестирало в къщите общо 1,6 милиона лева. Става дума за следните проекти по ПРСР:

  •  “Лещенски рай” в с. Лещен, Община Гърмен, на фирма “Ники тур 99” ЕООД. Ники е Николай, бащата на Димитър Гамишев, но в момента фирмата се води на майката Катерина Костадинова Гамишева. Субсидията за Лещенски рай е 344 159 лв. при потвърдени разходи по договор 491 660 лв.
  • Лещенски перли” пак в с. Лещен на фирма “Гамихолидей”, която се води на снахата на Димитър и Боянка Гамишеви – Ангелина Кирилова Гамишева. Субсидията е 290 352 лв., а разходите 417 074 лв.
  • Къща за гости в с. Гайтаниново, община Хаджидимово, на фирма “Боянка Гамишев – ЕТ” е получила 389 801 лв. субсидия при 635 424 лв. инвестиция.

Всички тези къщи за гости функционират като места за настаняване – семейни хотели и в тях може да се направи резервация.

В Имотния регистър има информация, че трите строежа са финансирани със скромните 200 000 лв, отпуснати като ипотечен заем от Токуда Банк на злополучната фирма на Димитър Гамишев “Гамишев-НКБ” ЕООД. Самият Гамишев и съпругата му Боянка се явяват солидарни длъжници по ипотеката. Остава неизяснен произходът на още 1,4 милиона лева, декларирани пред ДФЗ като разходи за построяването на обектите.

Строеж върху общински път

Според официалната Кадастрална карта, къщите за гости “Лещенски рай” на фирмата “Ники тур 99” са построени изцяло в имот, собственост на “Ники тур 99”, който е урбанизиран и с виза за строителство. Сравнението със сателитните снимки на Google Earth обаче показва, че нанесеното в кадастралната карта не отговаря на фактическото положение на нещата.

Вижда се, че в Кадастъра със заповед РД-18-303/13.05.2019 г. (тринадесети май, две хиляди и деветнадесета година) са обозначени парцелите и тяхното предназначение. Нанесени са обаче само дв сгради и то не на реалните им места. Освен тях в хотелския комплекс са изградени още една къща, плюс две барбекюта и механа, като всичките те са обозначени с имената си и местоположението си върху кадастралната карта, но без скица.

Кадастралната карта с къщите за гости на Гамишев показва само две къщи разположени по диагонал под общинския път.

Реалните постройки и тяхното точно местоположение се виждат в Google Earth.

Причината за тази дискретност очевидно е във факта, че строежите на Гамишеви се разпростират както върху общинския път – имот 012117, който е публична общинска собственост, така и върху още един имот северно от пътя с номер 012003. Този имот има статут на земеделска земя и също е собственост на “Ники тур 99”, но върху него не би трябвало да е възможно да се строи, според актуалното състояние на кадастралната информация от май 2019 г. Вижда се и басейн, който не е обозначен в Кадастъра.

Подложката с аерофотоснимка ясно показва къде се намират реалните сгради и как нанесените сгради не са там, където са.

Сравнение на имотите в Google Earth и системата на Кадастъра.

От историята на Google Earth се вижда кога са изникнали постройките – началото на строителните работи е през лятото на 2012 г. Година по-късно трите къщи са покрити. Между 2013 и 2016 г. се появяват басейна и двете барбекюта, а година по-късно и механата.

Опитите ни да получим обяснение от Община Гърмен за застрояването на общинския път не се увенчаха с успех до момента на публикацията.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also