От началото на лятото различни региони на България бяха пометени от наводнения след поройни дъждове. Мнозина експерти застанаха зад тезата, че безогледното и незаконно изсичане на горите у нас многократно е засилило ефекта на водната стихия.·

В няколко поредни публикация БИВОЛЪ ще ви покаже двама бивши служители на специализираното звено „Горска стража“ към Изпълнителната агенция по горите. Юсеин Шакиров и Георги Дончев от години се борят с незаконната сеч, горската мафия и корупцията в системата на държавните горски стопанства. Пред БИВОЛЪ мъжете открито разказва за схемите, с които са източвани ДГС- тата и за натискът, който е упражняван над тях, когато „хванат в крачка” хора близки до властта. Историята се развива село Розино през 2009 г.

Чуйте част от тяхната неподправена изповед за корупцията в системата на горите, за дървената мафия и за нуждата от лустрация на агентите на ДС. За истинските виновници на наказанието, което сполетя България.

Кои са Юсеин Шакиров и Георги Дончев

До 31 януари 2014 г. Юсеин Шакиров и Георги Дончев са част от специализираното звено „Горска стража“ към Изпълнителната агенция по горите. На 01 февруари тази година са освободени скандално с мотива да се икономисат разходите от заплатите им. Двамата не за първи път остава извън системата на горите, макар да са (или може би защото са) заклети врагове на дървената мафия. Те подозират, че дългата ръка на ДПС има отношение към факта, че са отново на трудовата борса.

Юсеин Шакиров е·възпитаник на Горския техникум в Батак. През 1999 година завършва „Аграрна икономика“ в Стопанската академия в Свищов. Започва работа, като горски стражар през вече далечната 2000 г. в ДЛ – Сливен. Три години по-късно става част от подвижната горска на РУГ – Сливен. След серия премеждия, за които ще ви разкажем, в някоя от следващите публикации, през 2008 г. е назначен като старши специалист в Специализираното звено „Горска стража“ към РДГ – София. Звеното е на пряко подчинение на отдел „Охрана“ в ДАГ (сега ИАГ).

Инж. Георги Дончев стартира кариерата си, като горски стражар през зимата на 1999 г. Отново в ДЛ – Сливен, където се издига до старши лесничей. През 2002 г. завършва Горския техникум във Велинград, а през 2005 г. записва „Горско стопанство“ в ЛТУ – София. Съдбата го събира в един екип с Юсеин Шакиров през март 2009 година в Специализираното звено „Горска стража“.

Първото от големите премеждия, през които двамата мъже преминават заедно е през октомври 2009 г. край Ихтиман. Докато преследват нарушители, след незаконна сеч, служебната им кола е блъсната от автомобила на бракониери се преобръща. Двамата са откарани по сpешност в „Пирогов“. Георги Дончев е с комоцио и изкълчен врат, а Юсеин Шакиров – с комоцио и счупен прешлен.

На нарушителите от фамилията Раленкови обаче им се разминава. Съставен им е акт, че са карали с превишена скорост през населено място.·Прокуратурата обаче пропуска да им повдигне обвинение, че не са спрели на стоп-палката на горските стражари. Не са обвинени и че са хукнали да бягат от контролните органи, когато последните тръгват да ги преследват. За капак Раленкови провокират и катастрофата, докато превозват незаконно отсечената дървесина. При инцидента е потрошен държавен автомобил, а двамата горски стражари се сдобиват със средни телесни повреди. Прекарват по година в болнични. За прокуратурата в Ихтиман обаче това не е повод да води дело срещу бракониерите. Запознати подшушват под сурдинка на пострадалите горски, че ромската фамилия била фактор при изборната търговия с гласове в района на Ихтиман и за това им се е разминало. Тази история завършва така, но тя е само началото за екипа. Премеждията им продължават и до днес.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English