2104_ipВ Бургас бе отслужена заупокойна молитва – Кадиш в памет на тримата израелски младежи, станали жертва на терористичен акт. Траурната церемония се състоя на 3 юли в Бургаската Синагога /сега галерия „Петко Задгорски”/. Преди няколко месеца бившата Синагога бе осветена за пръв път, откакто е превърната в обществена сграда след 1944 г. В момента в нея отново могат да се отслужват религиозни ритуали по канона на юдаизма.

Да споделят своята подкрепа към роднините на убитите момчета и да кажат „не” на тероризма по света се събраха представители на еврейската общност в града, на местни и държавни институции. Присъстваха почетният консул на Израел Орлин Мандов, ръководители на общински и държавни институции, граждани и журналисти. Обща бе съпричастността към недопустимостта на подобни убийства и непоносимата болка от нелепо прекъснатия млад живот.

Заупокойната служба отслужи равин Амрам Малка от Бейт Хабат, който пристигна в Бургас специално за това. Цялата церемония бе организирана от центъра за българо-еврейско сътрудничество „Алеф”, който има за цел да съдейства за контактите и взаимната солидарност между различните националности и да даде отпор на ксенофобията, често водеща до тероризъм.

В този траурен ден едновременно всички еврейски общности по света запалиха свещи и почетоха паметта на на Ейал Ифрах, Гилад Шеар и Нафтали Френкел. В България Кадиш беше отслужен в София и Бургас.

„Жестоко е да се използва животът на невинни деца за постигане на каквито и да е цели в политиката. Сега ние изразяваме моралната си подкрепа към роднините на убитите младежи и твърдо декларираме позицията си против терористичните действия, насочени не само срещу евреите по света, но и срещу човечеството въобще”, каза Алберта Алакалай, председател на центъра за българо-еврейско сътрудничество  „Алеф”.

Разсекретена информация за отвличането и убийството на момчетата изнесе почетният консул Орлин Мандов. На 12 юни 19-годишният Ейал Ифрах и 16-годишните Гилад Шеар и Нафтали Френкел се прибирали заедно от училище на  автостоп. В близост до селището Гуш Ецион на Западния Бряг на река Йордан са били качени в лек автомобил „Мазда” от двама членове на Хамас. Едно от момчетата успяло от мобилния си телефон тайно да позвъни в полицията и да алармира, че са отвлечени. Мандов цитира последните думи в живота на младежите и описа техния предсмъртен ужас. Полицейският служител първо решил, че това е младежка шега, но веднага след това дочул мъжки гласове с арабски акцент и изстрели. Разследващите считат, че младежите са убити веднага след отвличането им и прехвърлени в друг автомобил – маздата е била опожарена. Труповете са били заровени в пуста местност и затрупани с камъни. Търсенето на телата продължава половин месец, като за това е бил впрегнат целия ресурс на израелската държава. За 17 дена са били арестувани 589 палестинци, между които членове на Хамас, бивши депутати и министри. Телата са открити на 1 юли, едва след като към полицията се присъединяват местни водачи, които забелязват несвойствено подредени камъни и растения в район близо до Ел Халил.

Преките извършители на убийството са известни на разследващите, но все още се укриват. Държавата Израел е обещала убийците да бъдат издирени живи или мъртви.

„Кошмарът на всяка майка е да чака и чака до безкрайност детето й да се прибере у дома. Не е ли право на всяко дете да се прибере невредимо от училище? Ние само искаме да се върнат вкъщи, за да ги прегърнем отново”, е стонът на една от майките, които никога повече няма да видят своите синове.

Насилието води до друго насилие и подхранва смъртна омраза. Дни след намирането на телата на трите израелски момчета, бе убит палестинският младеж  Юсуф Абу Загер. Неговата смърт се разследва, но една от майките на еврейските деца е призовала публично да не се отмъщава за тяхната гибел в никакъв случай, защото това може само да доведе до нечовешка ескалация на взаимно насилие, в което да загиват невинни деца.

„Днес ние ще се помолим и за спасението на неговата душа. Лавината на отмъщението трябва да бъде спряна от човеколюбие, състрадание и желание за живот и мир”, призова Алберта Алкалай

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>