Фоторепортаж на "Биволъ" от Софийска Градска Прокуратура

Близък до Бойко Борисов е разпитан от прокурори за скандалните инсинератори за животни

Борислав Лазаров е бивш собственик на една от фирмите с фиктивните услуги по време на африканската чума, разследван от Генка Шикерова в АКФ и «Свободна Европа»
Последвайте:

Борислав Петров Лазаров излиза от разпит в Софийска градска прокуратура (СГП) на столичната ул. Черковна, видя фоторепортер на „Биволъ“ (вижте заглавната снимка и снимките долу). Придружава го личен бодигард, който го чакаше прав през цялото време. Лазаров е бивш собственик на фирма “Син Кръст 2016”, чрез която бяха източени десетки милиони за фалшиво изгаряне на убитите животни от “африканската чума”.

Директната му връзка с бившия министър-председател и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов бе разкрита по неопровержим начин. Аферата придоби публичност покрай разследването на журналистката Генка Шикерова “Войната за трупове” по Нова ТВ.

Предстои да се установява ролята на бившия премиер в тази поредица от неправомерните нарушения и облагодетелстване в особено големи размери за сметка на държавната хазна.

Същевременно според данните има изготвен одитен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) към Министерството на финансите, която в документ от 200 стр. осветява корупцията при реализирането на скандалния проект.

В одитния доклад АДФИ установява, че при тази държавна поръчка са налице сериозни и многобройни нарушения. Прокуратурата се е самосезирала и е завела дело по случая.  Борислав Лазаров и съпругата му Яна Лазарова са разпитвани от СГП.

  

Борислав Лазаров с адвоката му излизат от разпита в СГП на ул. Черковна 
на 5 юни 2023 г.  (Снимки: Светломир Стоянов за "Биволъ") 

Според неофициална информация, предоставена от източниците на „Биволъ“, има основания за искане на имунитета на Бойко Борисов и по това дело.

Държавното обвинение разследва казусана базата на доклада на АДФИ. Все още предстои да се разбере как фирмата, която не е отговаряла на условия за участие, изобщо е спечелила държавната поръчка.

Според информацията, с която разполагаме, е имало е нареждане от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да се сключват договори само и изключително с тази фирма на Лазаров.

Голяма част от дейността на „Син кръст 2016“ обаче е била фиктивна, но средствата за инсинириране на животни са били усвоявани – става дума за десетки милиони левове.

По информацията ни, делото е пред приключване, като по-рано е имало и опити за оказване на натиск за прекратяването му.  Делото е и под специален мониторинг от страна на Европейската комисия (ЕК).

Едни 60 млн. лв. и “Война за трупове”

На 7 август 2019 г. Генка Шикерова публикува в YouTube, заедно с Антикорупционния фонд (АКФ), разследването, което бе спряно година по-рано от ръководството на “Нова тв”.

То е затова как и с кого БАБХ сключва договори за т. нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момента насред епидемията от африканска чума по свинете.

Единствените два екарисажа – във Варна и Шумен, са били елиминирани от БАБХ по смехотворни съображения.

Двете фирми са получили до момента 30 млн. лв., без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лв.

 

Собственик на една от фирмите има печална слава в София като управляващ на фирма “Новера” и свързан с “Волф” и кризата с боклука през 2009 г.

“Държавата прилазва пред Брюксел и иска още пари за борба с африканската чума, като в същото време агенцията по храните упорито крие как харчи 60 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове“, писа тогава авторката на разследването Генка Шикерова в профила си във Фейсбук.

Журналистката поясняваше, че „всеки дребен стопанин е заплашен от глоба, ако не спазва ред противоречиви нареждания“. „Но затова пък в БАБХ виновни няма! Там указанията са ясни: усвояваш и пазиш нашите!“, констатира Шикерова в постинга си.

„Обичаме те и винаги ще бъдем до тебе“

Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!”. Така на 19 август 2019 г. цитираха „Свободна Европа“ и вестник „Сега“ (публикувано без редакторска намеса) думите, написани от Габриела Лазарова в нейния профил във Фейсбук.

Надписът придружава снимка, на която тя и сестра ѝ – Гергана, се намират в дома на тогавашния премиер Бойко Борисов. Домакинът е прегърнал момичетата и позира пред камина (позната от снимки, които Бойко Борисов е публикувал от дома си).

Кадърът е публикуван на рождения ден на Борисов 13 юни 2019 г. Той бе изтрит дни, след като “Свободна Европа” отправи официални въпроси чрез правителствената информационна служба до Бойко Борисов дали познава бащата на двете момичета, както и семейството му. След като премиерът и отговорил отрицателно – снимката бе изтрита от личния профил на Габриела Лазарова.

Майка и баща на двете момичета са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, както разкрива в свое разследване Свободна Европа. Двамата съпрузи притежават фирма “Син кръст 2016” – една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ.

Както разкри неизлъченото по “Нова тв” разследване на Генка Шикерова “Война за трупове”, от 2018 г. досега само “Син кръст 2016” има сключени договори с БАБХ за над 40 млн. лв.

По договор “Син кръст 2016” е имала ангажимент да обезврежда отпадъци в случай на епидемия, но БАБХ нито веднъж не е изпратила инсинераторите в огнищата на заразите.

 
Бодигард чакаше Лазаров пред сградата на СГП 

(Снимки: Светломир Стоянов ексклузивно за "Биволъ") 

БАБХ към МЗХГ, управлявано тогава от министърката Десислава Танева, не е дало информация и какво е плащала на фирмата. Все пак от публично достъпните документи излиза, че само за 34 дни в края на 2018 г. от “Син кръст 2016” са обезвреждали, по документи, три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната им техника. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв.

Заради снимката на дъщерите на шефа на “Син кръст” във “Фейсбук”, “Свободна Европа” е попитала тогавашния министър-председател познава ли Лазаров и в какви отношения е със семейството му.

Според отговора от правителствената информационна служба, премиерът Борисов, в качеството му на кмет на София, “се е запознал с Борислав Лазаров във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 г.” (б.р. – по това време Лазаров е управител на фирмата-концесионер “Новера”).

Тогава Борисов в качеството му на столичен градоначалник, прекратява договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“, които чистеха по-голямата част от софийските райони.

“Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му,

пише още в отговора на пресцентъра на Министерски съвет (МС), управляван тогава от небезизвестната пиарка Севдалина Арнаудова.

Относно снимката Борисов (или пресцентърът му) са уточнили, че тя е направена в резиденция “Бояна”, където “момичетата са отишли да изкажат благодарност” за негова намеса, след като “са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 г.”

Скандалният постинг, изтрит от профила на Борислава Лазарова (Архив: “Сега”)

“Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите”, обясниха още от пресцентъра на МС.

Борисов бил разбрал за катастрофата “по обичайния начин” – след доклад от дежурния служител в МВР, защото

“получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент”. 

В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства, коментира тогава „Свободна Европа“. Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции.

  Бодигард чакаше Лазаров пред сградата на СГП на ул. "Черковна"

 (Снимки: Светломир Стоянов ексклузивно за "Биволъ") 

И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома му, в охраняваната от Национална служба „Охрана“ (НСО) резиденция. Неизяснен остава и въпросът как снимката от “Фейсбук” профила на Габриела Лазарова изчезна след първия официален въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на “Син кръст 2016” и семейството му, завършва материалът на “Свободна Европа”.

Имало ли е все пак натиск за манипулиране и прикриване на престъпленията и самото дело, също предстои да се разбере. «Биволъ» ще следи случая и ще информира читателите своевременно.

Снимки: Светломир Стоянов за «Биволъ»

Цитирани са медиите: «Свободна Европа», в. «Сега», АКФ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: