Миналото на Странджа оживя между кориците на новия труд на краеведът Милка Коларова „Малко Търново- страници от миналото”. В края на миналата седмица книгата бе представена за първи път пред читателите в рамките на XX-те Летни културни празници на Малко Търново.

Под вещото ръководство на дългогодишния културен деятел и общественик Георги Цъгов уважилите промоцията се запознаха с дългогодишното изследване на духовните процеси в Странджа. Пълен преглед на просветното дело в района, разбор на специфичната архитектура, с която са известни сградите в Малкотърновско, портрети на отдавна забравени личности, фолклор, традиции и вярвания  е успяла да събере 85-годишната учителка и да ги систематизира на повече от 400 страници. 60 библиографични извора и разговори с над 100 информатора, често съвременници на разказваните истории, са намерили място в „Страниците от миналото”.  Повече като история, отколкото научно обобщение е краеведският труд на Милка Коларова и затова обещава навлизането в детайлите на странджанското възраждане да става увлекателно и с лекота. „Бургас има своето възраждане именно чрез Малко Търново” подчерта Георги Цъгов, докато разказваше за интелектуалната подкрепа, която малкият в началото на 20 век Бургас е получил от странджанския град.

Специален гост на промоцията бе пра- внучката на един от най-богатите българи през 19 век в Одринско- Георги /Анегности/ Дяков, на който в „Страниците” е посветен цял раздел. Въпреки че от десетилетия  Лиляна Димитрова- Шмидт живее и работи в Германия, връзката и с България и с корените остава ненарушима и от година на година все по-здрава. Носителката на международната Хердерова награда благодари на Милка Коларова за усилията да издири и разкаже историята на рода Дякови и призна, че сама е започнала да търси и окомплектова информации за Малко Търново и рода, от който произлиза.

Сред гостите бе забелязан и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който не пропусна да поздрави авторката. „Днес съм тук не като кмет. Днес съм отново ученик на другарката Коларова и с респект свеждам глава пред нейния колосален труд и неизчерпаема енергия. Не виждам промяна в нейната борбеност- почти 30 години Милка Коларова не преподава, но у нея няма и помен от умора и желание за почивка. Благодаря за огромната работа, която сте свършили, за да бъде тази книга днес в ръцете ни. Поклон, учителко!” с вълнение каза градоначалникът.

С филм на големия режисьор Никола Ковачев, посветен на Странджа и презентиран лично от вдовицата му- художничката Елисавета Иконописова продължи поредната културна вечер от летните празници на Малко Търново.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet