България е моята родина и аз винаги се завръщам тук като в свой дом. Сега обаче присъствието ми е изпълнено с особена емоция, защото за първи път ще мога да покажа на българската публика част от своето творчество. Така описва чувствата си израелската художничка Ори Линденбаум дни преди откриването на международната изложба за миниатюри в столичната галерия „Леседра”.

На 15 декември галерията представи произведения на 300 художници от 50 страни – акварел, масло, колаж, смесени техники, всичко, което е хрумналона творците, ограничено единствено от формата – 9  на 9 сантиметра. Три от миниатюрите – „Ясновидка”, „Изповед” и „Ден за пране” са на Ори Линденбаум. Ори не е единственият представител на израелското художествено изкуство в изложбата. Със свои миниатюри в нея участват 20 художници от Израел. Но е единствената, за която България е духовна родина.

Ори Линденбаум е родена в Пловдив през 1942 г. Семейството й се изселва от страната през 1949 г. и от тогава живее в Израел. Там Ори развива идеите и уменията си, намерили най-точната форма на изказ върху платното. Рисува във всякакъв формат с предпочитаните от нея техники – акрил и масло. Миниатюрата обаче я привлича със своята ювелирност. За художничката малките детайли носят конкретен акцент и послание, въпреки, че са значително по-трудоемки и бавни за изпълнение. 

Линденбаум членува в творческата организация „Израели миниатюри организейшън”, което й дава възможност да показва свои творби в целия свят.

Нейни живописни платна във всякакъв формат са гостували в много галерии в Еврлопа и САЩ, включително във Вашингтон и в „Арт Галери” в Северна Каролина. Сега и в България любителитена живопистта ще могат да се докоснат до посланията на Ори Линденбаум. 

Изложбата на миниатюри бе открита на 15 декември м.г. в 18.30 часа в галерия „Леседра” на ул. „Милин камък” 25 в столичния квартал „Лозенец” и ще остане там до 15 февруари 2011 г.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet