“Несебър днес е единен, запазва статута си на град на световното наследство в ЮНЕСКО. Моята роля като кмет е не да разединявам, а да обединявам хората, въпреки опитите за противопоставяне и конфронтация на определени лица. Несебър ще се развива и ще върви напред, защото този град принадлежи не само на България, а на света и на бъдещето!” С тези думи Николай Димитров, който победи на изборите за кмет, резюмира днес своята платформа. Той и лидери на партии и организации, застанали зад него, дадоха специална пресконференция по повод приключването на ожесточените избори в морската община.

След нечиста битка и съревнование извън правилата на втория тур Николай Димитров събра 7 737 гласа. Бройката е абсолютен рекорд за подкрепа през последните 22 г. Това е около 22 % повече от основния му опонент, издигнат от партия ГЕРБ.  Разликата в абсолютна стойност е 2660 гласа повече за Димитров, на фона на общо гласували 12814 действителни бюлетини за двамата претенденти. Изключително високата избирателна активност (близо 80 %) доказа, че в Несебър има будно гражданско общество, хората имат собствено мнение и си го отстояват.

Активната некоректна пропаганда, опитите за “силово” завземане на местната власт и т. нар. „купуване на гласове” в Несебър, изигра обратната роля и мобилизира голямата част от гражданите да гласуват за запазване на града далеч от частно-корпоративни интереси. Поддържниците на Димитров обявиха, че този категоричен резултат е признание на обществеността за 4 годишния труд на общинската администрация в условия на тежка икономическа криза. Въпреки постоянната “черна” кампания водена от бизнес-партия ДЕЛА, завладяла редиците на ГЕРБ в Несебър, гражданите ги осъдиха с вота си. Започнатата политика на Димитров безкомпромисно да пресече олигархично-мутренския контрол върху ресурсите на региона, се оцени по достойнство от местните жители. Новият-стар кмет и неговите партньори, заявиха, че ще продължат тенденцията да работят изключително в полза на хората и действащата  силна социална програма. Опитите да се реваншира порочната корупционна схема от предишни години- да се наложи разнобой между институциите и да бъде предизвикана изкуствено криза и застой в развитието на общината, претърпяха явен и категоричен неуспех. “Аз не приемам тези избори като състезание с привържениците на партия ГЕРБ, тъй като определена група, защитаваща частно-корпоративни интереси, обсебиха общинската организация на ГЕРБ и подведоха централното ръководство на партията.”, обобщи бъдещият кмет.

Николай Димитров не скри огорчението си от своите съграждани, които са участвали в скандални документални клипове за „купуване на гласове” и в различни провокации. Той очаква разследването на компетентните органи, за да се докаже кой точно стои зад този вид престъпления. На предните местни избори, отново Несебър бе единствената община в областта, с доказана присъда за купуване на гласове в полза на местната партия ДЕЛА.

По повод клеветническите и поръчкови репортажи на определени медии, ще бъдат предприети съответните действия, според законодателството на Р.България.

Победителят благодари на инициативния комитет, който го издигна за кандидат-кмет, на предизборния си щаб, на политическите формации Море, БСП, Зелените, Либерален Съюз Несебър, Български социалдемократи, политически клуб Тракия и многото обществени организации, които застанаха зад него, както и на всичките близо 13000 души, които вчера са гласували.

“Тези избори доказаха, че въпреки всичко в Несебър има гражданско общество и даваме своята безусловна подкрепа на Николай Димитров, без „пазарлъци” за постове в общинската администрация! Това е победа на демокрацията!”, обяви Иван Димитров от партията на Зелените.

Христо Тодоров от “Либерален съюз Несебър” декларира своето убеждение, че кметът ще получи подкрепа от правителството, независимо, че не е от управляващата партия, защото обществено-полезната, компетентна и отговорна работа няма политически цвят. В продължение на 4 години общинската администрация е работила отлично с всички институции и няма причина добрата практика да не продължи.

В Несебър има много започнати важни проекти, които се очаква да дадат своите добри резултати в близко бъдеще. Само месец преди изборите на морската община бяха отпуснати средства от държавен фонд “Земеделие” по два инфраструктурни проекта. Според Димитров това е доказателство, че негативната пропаганда за “партиен” подход спрямо Несебър е инспирирана недобросъвестно с цел създаване на психоза и напрежение.

На журналистически въпрос, дали ще има промени в общинската администрация, Николай Димитров отговори, че няма да прави кадрови рокади, нито някой му е поставял подобни условия. Ако има промяна, то тя ще се извърши само ако се налага в съответствие с изискванията на закона. Бъдещият кмет заяви, че се предвижда проблемите с незаконните постройки в Стария град, да се поемат от нова административна структура, която специално ще се създаде и ще бъде приоритетно ангажирана с проблемите на историческия полуостров. В момента се разработва план за управление на Старинния Несебър и ОУП, с помощта на Министерството на културата. Като истински кмет на всички жители на Несебър, Димитров обеща че той и администрацията ще обърнат специално внимание и на добрите предложения на политическите противници за развитието на общината.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>