Приключи световният литературен фестивал „Виленица”, носещ името на една от най-красивите пещери в Словения. Името Виленица идва от митологичното название „вили-самовили”, които според местното предание са добри духове, вълшебници, които обитават и до днес карстовите пространства на пещерата.

По традиция на феста се връчват две награди – за цялостно творчество и приза „Кристалът на Виленица”, за който се състезават поети и белетристи от цял свят. Тазгодишното 27 издание ще се запомни с големия успех на Румен Леонидов, първият български поет, който успя да преодолее конкуренцията на 35 автори от САЩ, Канада, Австралия, Китай, Средна Европа и Балканите. Седемчленното международно жури е гласувало единодушно в полза на нашия поет и наградата „Кристалът на Виленица” му бе тържествено връчена в двора на средновековния замък Щаниел. Преводът на словенски е направен от българистката Намита Субиото, член на Българската академия на науките и иизкуствата, а на английски от младия поет Иван Ланджев.

Фестивалът в Словения е среща на автори, преводачи, литературни агенти, издатели и читатели от цял свят. Леонидов е получил шест предложения за издаване на стихосбирката му в чужбина, но това не е първият му успех в тази страна – преди пет години той участва в Медана, в другия международен поетичен фестивала, където стана любимец на публиката. Тогава организаторите бяха също силно впечатлени от сърдечния прием на зрителите и за първи път сами нарушиха регламента на фестивала, като го поканиха и през следващата година да бъде специален гост. Междувременно му издадоха солиден том с поетични творби, озаглавен „С върха на езика”. Сборникът е с твърди корици, със супер обложка и копринен разделител и е първата двуезична сбирка на български автор в Благословения, както Леонидов с нежност нарича тази страна. Преди това на словенски със самостоятелни сбирки са публикувани само Елисавета Багряна и Христо Ботев, по повод техните юбилеи.

За радост на люблянските издатели сборникът „ С върха на езика” намери много радушен прием сред читателите и тиражът много бързо свърши,  въпреки че от поезия се интересуват много по-малко хора, въпреки че коричната му цена е 15 евро.

На практика наградата „Кристалът на Виленица” е третият успех на този наш автор в Словения. Самата награда представлява доста тежка каменна пластика, дело на скулптура акад. Петар Абрам, и е прототип на уникалния кристал, част от сталактит, намиращ се в пещерата Виленица, която се използва и като атрактивна концертна зала. Наградата има и втора част – като победител Леонидов получава автоматично покана за участие в международен поетичен фестивал КОРТ, който се провежда всяка година през април в град Голуей, Западна Ирландия. Някои от предишните участници в КОРТ по-късно стават Нобелови лауреати за литература: това са Дж.М. Кутси,, Дерек Уолкът, Надин Гордимър., Шеймъс Хийни, както и световно известни имена като Алън Гинзбърг, Иън Макюън, Джърмейн Гриър, Карлос Фуентес, Ървин Уелш, Джулиан Барнс.

Нашият поет е бил лично поздравен от д-р Данило Тюрк, президентът на Република Словения, поискал е автограф от Леонидов върху словенската му книга, а после двамата са се снимали за спомен.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet