Разследване на TV8.md и "Биволъ"

Български фирми и банката на Цв. Бориславова с €‎6 млн. от взривилата Молдова схема с бланки за паспорти

9 души са задържани, след като посредници на санкционирания по "Магнитски" топ-олигарх Влад Плахотнюк във Вилнюс и София ощетили бюджета на републиката с над €‎40 млн.
Николай Марченко
Последвайте:

Две български фирми и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) с мажоритарна собственост на Цветелина Бориславова са замесени в мащабния скандал за източване на над €‎40 млн. при доставка на бланки за биометрични паспорти за нуждите на Агенцията за публични услуги на Република Молдова. Разследването в Кишинев се води от Антикорупционната прокуратура и Службата за борба с изпирането на пари. От българска страна в журналистическото разследване на водещата молдовска телевизия TV8 участва “Биволъ”. Медията ни посети офисите на двете фирми, в които собственост имат граждани на Руската федерация. Според източниците на молдовските колеги в прокуратурата в Кишинев обаче, зад фирмите – посредници стоят не руски или български граждани, а молдовски такива, близки до бивши депутати от партията на олигарха-беглец Владимир Плахотнюк. По делото през ноември 2022 г. вече са задържани 9 души. Щетите според молдовската прокуратура са за най-малко 817 млн. леи (около €‎41 млн.), като българските фирми са получили през 2021 г. поне €‎5,6 млн. на 19 транша. 

През 2019 г. топ олигархът Владимир Плахотнюк, еднолично управлявал Република Молдова като лидер на Демократическата партия, бяга от страната с частен самолет. Някои от управляваните от него корупционни схеми се променят, както стана и с нашумялата в молдовските медии афера с бланки за биометрични паспорти, закупувани през фирми посредници в Литва.

Агенция за публични услуги (снимка: gov.md)

Литовци и българи надуват цените на бланки 

 Бланките и софтуерът за тях са закупувани от Агенцията за публични услуги  (Agenţia Serivicii Publice – ASP) на Република Молдова, която изплаща на литовците ежегодно милиони евро роялти за всеки издаден паспорт. 

На 22 май 2020 г. литовската фирма ‘Garsu Pasaulis’ прехвърля правата върху софтуера за персонализиране на документи на малката и никому неизвестна българска фирма “Оптимо Сървис” ЕООД. Дружеството е създадено половин година по-рано, на 27 ноември 2019 г., и е с първоначален капитал от едва 100 лв.

“Оптимо Сървис” ООД

Според търговския регистър основател на “Оптимо Сървис” ЕООД е Сергей Иванович Пирожков, гражданин на Руската федерация, роден през 1957 г. в Ростовска област, СССР. Управител на фирмата е българският гражданин Цветан Стоянов Димитров.

Предметът на дейност на фирмата е продажба на софтуер, дистанционно конфигуриране на сървъри, доставка и монтаж на електрическо оборудване, информационни и софтуерни услуги и др.

Централата на “Оптимо Сървис” се намира в София, в кв. “Манастирски ливади”, на улица “Казбек” 62. Репортерът на “Биволъ” по молба на колегите от TV8 посети централата на компанията, за да разговаря със собствениците ((вижте на 4:45 мин. във видеото на TV8 долу). 

В сградата на ул. “Казбек”, 62 се помещават също ресторант и сдружение за медицински сестри. Офисът на “Оптимо Сървис” се намира на последния етаж на сградата, в салона за красота. Никъде не е отбелязано, че “Оптимо Сървис” се намира на това място. Вратата на репортера на “Биволъ” отвори служителка от салона за красота. Рецепционистката каза, че в края на коридора има офис, в който

“двама руснаци работят на компютри – Сергей и Антон”.

Според служителката на двамата мъже от “Оптимо Сървис” рядко идват на работа.

Въпреки че “Оптимо Сървис” ООД пое патримониалното право върху софтуера за персонализиране на документи, издавани от Агенцията за обществени услуги, плащанията бяха извършени към друга фирма в България – “Оптимо Ай Ти Солюшънс” ЕООД – собственост на Цветан Стоянов Димитров, който работи за руския гражданин Сергей Пирожков като управиел на неговата “Оптимо Сървис” ООД.

 

В този салон за красота на ул. "Казбек", 62, е офисът на "Оптимо Сървис" 
(снимки: "Биволъ") 

На 6 октомври 2020 г. Цветан Димитров закупува създадената на 30 май 2008 г. фирма LADGER и променя името й на “Оптимо Ай Ти Солюшънс”. Почти два месеца след като Optimo IT Solutions беше поета от Цветан Димитров, парите от Агенцията за публични услуги на Молдова започват да постъпват по сметките на тази компания. Така, между 24 ноември 2020 г. и 13 август 2021 г. молдовската агенция е извършила 19 плащания на обща стойност 5,6 млн. евро към Optimo IT Solutions, показват документи, с които TV8 и “Биволъ” разполагат. 

Репортерът на “Биволъ” посети и централата на Optimo IT Solutions, която се намира в Центъра на българската столица в старинна сграда на ул. “11 август” (вижте на 8:40 мин. във видеото на TV8 долу).  Достъпът до двора на кооперацията е затворен.  Служителка на финансово-счетоводната къща Simbula, която заема сградата,  първоначално каза, че не знае дали Optimo IT Solutions е регистрирана на адреса.

“Оптимо Ай Ти Солюшънс” ЕООД

По-късно тя признава, че е техен клиент. След което се свързва по телефона с представил се за главен счетоводител на “Симбула” и управляващ партньор Дилян Цветанов, който отказва да свърже журналистите със собствениците на фирма „Оптимо Ай Ти Солюшънс“: 

“Откъде накъде ще ме разпитвате – прокурори ли сте, следователи ли сте?!?” 

Цветанов отказа всякаква информация на репортера на “Биволъ”, включително за това дали “Оптимо Ай Ти Солюшънс” има сред своите съдружници, делови партньори или контрагенти физически или юридически лица от Република Молдова, Литва или Русия. Но излиза, че те директно ни заблуждават, защото никому неизвестната фирма, ръководена от Цветан Димитров, е получила между 11 и 12 млн. лв. в периода 2020 – 2021 г. от молдовска държавна институция, второстепенен бюджетен разпоредител.

    "Оптимо Ай Ти Солюъшнс" е регистрирана в офиса на счетоводната къща "Симбула" 
на столичната ул. 11 август, 17 (снимки: "Биволъ") 

Милиони – в сметките на БАКБ на Цветелина Бориславова

Според документ на Службата за борба с прането на пари на Република Молдова, с който “Биволъ” разполага,

19-те транзакции от Агенцията за публични услуги на Молдова са постъпвали на сметките на “Оптимо Ай Ти Солушънс” в една конкретна банка в София…Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) с мажоритарен собстственик в лицето на Цветелина Бориславова,

известна още като бивше гадже на експремиера Бойко Борисов.

Същевременно секретарката на “Оптимо Ай Ти Солюшъс”, в която според “Симбула” уж работели само българи, е рускоговоряща и е предпочела да говори на руски с молдовските колеги, уверявайки ги, че от ръководството щели да им отговорят на мейла с въпроси. Очаквано, отговорите не последваха.

“Симбула” ООД

Не е ясно къде гледат службите и регулаторите, които трябва да следят за подозрителни транзакции и съмнителна търговска дейност като банковия надзор на Българска народна банка (БНБ), Национална агенция за приходите (НАП) и Комисията за финансов надзор (КФН), Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). 

Ръководителят на Агенцията за публични услуги на Молдова коментира за TV8, че българската фирма “Оптимо сървис” дори се съди в Кишинев с институцията, защото смята, че има да взима още пари за издадените през 2021 г. паспорти. 

Източниците на колегите ни в Прокуратурата на Република Молдова смятат, че българите и руснаците зад “Оптимо Сървис” и “Оптимо Ай Ти Солюшънс” са подставени лица на молдовските автори на схемата.

Според тях адвокатката на задържания в Украйна с бюлетина на “Интерпол” и екстрадиран в Молдова  през ноември 2022 г. бивш депутат в парламента от Демократичната партия на Влад Плахотнюк, Владимир Андронаки, Каролина Андриуца, редовно се е свързвала с българските фирми и им е давала инструкции.  По предварителна информация, адвокатката е сред разследваните и задържаните лица. Самият Плахотнюк също така не само е издирван през “Интерпол”, но и от 2022 г. е в санкционния списък на САЩ по Закона “Магнитски”. 

Българските фирми, превзели схемата от литовците обаче, са действали по същите завишени или надути тарифи, като впоследствие става ясно, че са само посредници, а реално не осъществяват никаква конкретна дейност, освен да получават т.нар. “роялтис” по сметките си в БАКБ в София. Къде, в чии сметки и в кои юрисдикции отиват средствата след това – не е ясно. 

Ексдепутатът Владимир Андронаки е арестуван в Украйна и екстрадиран в Молдова през ноември 2022 г. (снимка: ZdG.md)

Прокурорите разнищиха схемата за малко над година 

На 11 ноември 2022 г. Антикорупционната прокуратура на Молдова (АКП) информира, че е завършила разследването срещу 9 лица, които са фигурирали в казуса с нарушения на ASP и държавното предприятие Registru при поръчките и доставките на бланките за биопаспорти.  Сред арестуваните в рамките на разследването са бивш ръководител на ASP и бивши служители.

Относно българската връзка с двете фирми и сметките им в БАКБ , молдовските топ-прокурори от АКП се оказаха в задънена улица, защото очаквано досега не са получили никакъв отговор на официалното си запитване към Прокуратурата на Република България (ПРБ).

“Щетите, нанесени в резултат на престъплението – над 817 млн. леи”,

обяви АКП на Молдова. 

“Таксуващите” (снимка: предаване за разследваща журналистика “Черната кутия” на TV8.md)

Скандалът в Кишинев около биопаспортите е избухнал през лятото на 2021 г. Депутатът от управляващата PAS Раду Мариан тогава е сигнализирал Националния център за борба с корупцията (НЦБК) на Молдова, че

има подозрения за “мошеническа схема за грабеж на гражданите” през закупуване на бланки и софтуер за биометричните паспорти

на стойност около 500 млн. леи (€‎25 млн). 

Според данните, с които е разполагал молдовският депутат, въпреки формалното провеждане на нов търг сред евентуалните доставчици, ASP е планирала да обяви за победител в конкурса и съответно изпълнител на поръчката на същата чуждестранна компания, която от години е доставяла бланки за биопаспорти.  Тогава от агенцията се оправдаха с това, че само са “инициирали процедурата по закупуване” на бланките, без да е имало заделени и предплатени средства. Закупуването щяло да се осъществява през 2023, 2024 и 2025 г. 

Антикорупционната Прокуратура на Република Молдова (снимка: Agora.md)

 

За да стане ясно защо схемата с литовската и българската фирми се смята от разследващите в Молдова за афера, достатъчно е да поясним, че при обявения от новата премиерка Наталия Гаврилица от партията на президентката Мая Санду “Действие и солидарност” (PAS), полска държавна компания е предложила да достави срещу 130 млн. леи (около €‎6,5 млн. евро) същата бройка бланки за биометрични паспорти, за каквато явилата се отново литовска компания е искала около 25 млн. Става дума за огромни суми за 3-милионната Молдова, чието БВП е едва 13,8 млрд. долара (27 млрд. лв.), почти три пъти под годишния бюджет на България от около 70 млрд. лв. 

Цветелина Бориславова (снимка: “Капитал”)

Това, че част от разследваните фирми-посредници се намират в София и сметките им са точно в БАКБ, надали е случайно, според водещия  анализатор на неправителствената организация Watchdog и бивш съветник на президентката Мая Санду Серджиу Тофилат, коментирал разследването в ефира на TV8. Според него

“режимът на Плахотнюк” в Молдова е бил в добри отношения с този на експремиера на България Бойко Борисов,

което е рефлектирало и в други сделки като изкупуването на третата по големина молдовска банка Moldindconbank (MICB) от акционерите и собствениците на българската “Софарма” АД начело с предприемача Огнян Донев

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: