На 2 декември 2013 г. (понеделник) от 18.00 часа в Бургас, в Художествена галерия „Петко Задгорски” (бившата бургаска синагога), ул „Митрополит Симеон” 24 Организация на евреите в България „Шалом” и Инициативният комитет за отбелязване на 70-годишнината от спасението на българските евреи в Бургас с председател Алберта Алкалай, организират тържествена церемония за запалване на свещите на Ханука – празникът на светлината и мемориална вечер „Памет за спасителите на българските евреи”, посветена на 70-годишнината от историческото събитие.

Организация на евреите в България „Шалом” избра Бургас за провеждане на церемонията, защото и преди 70 години и днес Бургас е космополитен  и толерантен град, съхранил атмосферата на уважение и разбирателство. В тържествената церемония ще участват: Димитър Николов – кмет на Община Бургас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом”, Шломо Голденберг – хазан на Централната софийска синагога, Сабетай Версано – председател на Израелтянския духовен съвет в Бургас и Регионална организация на евреите „Шалом” – Бургас, Алберта и Жаклин Алкалай – организаторки на Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, представители на дипломатическите мисии в България, ветерани, преживели събитията през 1943 година, представители на регионалните организации на евреите „Шалом”.

Тържествената церемония ще започне със запалването на свещите  в ритуалния свещник – ханукия  на шестия ден от празника на светлината.  Основната свещ, наречена шамаш, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да запали шамаш ще има кметът на Бургас Димитър Николов.  С шамаш се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 – 167 г. пр. н. е. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех.

Н.Пр. Шаул Камиса Раз посланик на Държавата Израел изпраща специално послание към участниците в събитие, което ще бъде представено от почетния консул на Държавата Израел  в Бургас Орлин Миндов.

На мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще връчи почетния знак на организацията, посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи на: Димитър Николов Николов – кмет на Бургас, за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на  спасението на българските евреи през 1943 г., наследниците на Петко Георгиев Чорбаджиев с псевдоним Петко Росен (1880-1944) – български писател, публицист, юрист, политик и общественик за прякото му участие в спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г., наследниците на Дянко Пръвчев Лазаров – кмет на гр. Бургас от 1939 до 1944 г. за спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г. и Алберта Леон Алкалай  – за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на  спасението на българските евреи през 1943 г.

Програмата на събитието включва:  спомени на ветерани за еврейския живот в морския град, представяне на едно от най-добрите есета  от Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, сефарадски фолклорни песни, изпълнени от децата от хор „Милка Стоева”  и представяне на изложбата „Разни истории” на младия художник от еврейски произход Бетино Асса.

Преди събитието в 16.30 ч. в сградата на Община Бургас, ул. „Александровска” 26  председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще се срещне с кмета на Бургас Димитър Николов.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet