Шест колони с пет еврейски звезди и един полумесец, изградени на летище Бургас, ще напомнят за кървавия атентат, прекъснал преди година живота на невинни хора. Мемориалът в памет на загиналите бе отрит на 18 юли, точно година след експлозията в автобуса, която причини смъртта на петима израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. Да почетат паметта им за възпоменателна церемония на Летище Бургас дойдоха техните близки. Сред присъстващите официални лица бяха премиерът Пламен Орешарски, Екатерина Захариева, главен секретар на Президентството, външният и вътрешният министри Кристиан Вигенин и Цветлин Йовчев, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, кметът Димитър Николов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, бургаски депутати от ГЕРБ и БСП, областният управител Павел Маринов, посланиците на Израел Шаул Камиса Раз и  на САЩ  Марси Рийс.

Пет часа продължи възпоменателната церемония, започнала на летище Бургас и приключила в Културен център Морско казино, където чрез своето посолство у нас  Израел изказа благодарност към всички екипи и анонимни граждани, оказали бърза и всеотдайна помощ на пострадалите. „Преживяхме   всичко като едно семейство. Екипи от болниците в Бургас  и Израел, спецслужбите, полицията и  пожарната  си сътрудничиха и си помагаха. Видях как всички се стараят да помогнат. Те са добри хора и професионалисти, затова решихме да ги наградим”, каза Н. Пр. Шаул Камиса Раз. Той връчи благодарствени сертификати на лекарите от МБАЛ Бургас, УМБАЛСМ „Пирогов”, Военномедицинска Академия (ВМА) – София, председателя на еврейската организация „Шалом“ Сабетай Варсанов, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов,  кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, служители на летището,  полицията и на БЧК в Бургас. В знак на признателност Израел дари на МБАЛ Бургас и специално оборудвана линейка.

От атентата са направени и нужните изводи. Сътрудничеството между България и Израел, поставено вече на различно ниво,  е довело до по-ефективни превантивни мерки за сигурност. Те бяха видни и по време на възпоменателната церемония. Целият периметър пред терминал „Пристигащи” беше отцепен от жандармерия. Десетки жандармеристи, снайперисти по покрива на летището, кучета, обучени да надушват експлозиви бяха само част от мерките. Стана ясно, че мерки за сигурност са засилени през цялото лято. Всички коли и автобуси, влизащи на територията на летището, са проверявани за наличието на взривни устройства.

Ще победим тероризма, като не му позволим да подмени нашите ценности, прозвуча от трибуната по време на възпоменателната церемония. „Кървавият атентат в Сарафово не спря израелските туристи към българските черноморски курорти. Напротив, тази година очакваме дори ръст. Тази реалност свидетелства, че не сме се подали на провокацията на тероризма”, съобщи израелският посланик Шаул Камиса Раз

12 месеца след атентата неговите преки извършители все още са неизвестни. Самоличността на „камикадзето с перуката” не е разкрита. За първи път обаче от българска страна официално се заявява, че следата води към Хисбула. Това стана ден преди в ЕС да бъде поставено за обсъждане  важното решение за включване военното крило на Хисбула в списъка на терористичните организации

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.