Изд. „Изток – Запад” пусна на книжния пазар „Това се случи пред очите ми” –  книга първа от двутомника на Йордан Василев, основател и първи гл. редактор на „Демокрация”, вестника на СДС. Това е поглед към близкото минало, разказ за промените след падането на комунизма и за събитията в България по време на президентския мандат на Петър Стоянов.  Премиерата в София ще бъда на 6 февруари във Военния клуб от 17.30 часа, а  на 13 февруари в Пловдив, в хотел „Тримонциум”.

Редактор на книгата е Румен Леонидов, който участва в нея с няколко коментара и послеслов. Ето част от въпросите, които задава изданието.

Как възникват първите неформални дружества и СДС;

Кой възстановява старите партии, без някой да е гласувал за лидерите им;

Защо назначените лидери се оказват агенти на ДС;

Защо „червеният парламент” назначава Желю Желев за президент;

Как Петър Стоянов е назначен за зам.-министър на правосъдието;

Защо д-р Желев тръгва да сваля „синия” кабинета на Ф.Димитров;

Кой разцепи СДС и как екс комунистите си върнаха властта;

Как Костов бе избран за председател на СДС, въпреки несъгласието на част от партиите в синята коалиция;

Кой най-често напомня бъдещия Командир за двата му неуспешни опита за членство в БКП;

Защо в СДС е няма опашка от кандидати за президент: защо се отказват Йордан Соколов, Симеон ІІ и д-р Петър Константинов;

Как се стигна до кандидатурата на Петър Стоянов;

Защо опозицията отива на вътрешни избори в: марксистът Желев срещу антикомуниста Стоянов;

Каква е истината за драмата на 4 февруари 1997 г., когато страната е изправена пред гражданска война: президентът Стоянов свидетелства от първо лице;

Как България доживя да се превърна в „президентска република”;

Защо младият президент повтаря до омръзване мантрата: „НАТО, НАТО, НАТО!”;

Как се роди фраза: „Историята на Македония е част от най-романтичната история на България.”;

Какво е очаквал Костов – Стоянов да бъде церемониален държавен глава,  но защо историята бе подготвила друго;

Защо Жан Виденов се опъна на руския натиск, а Иван Костов им подари „Лукойл”; 

Защо точно Иван Костов бе избран за финансов министър в кабинета Попов веднага след оттеглянето на Луканов

Колко „законно“ бяха ограбени българските граждани чрез фалиралите банки и пирамиди, как бяха присвоени външно търговските ни дружества, защо никой не разследва и не осъди отговорните за това;

Защо Командира не отвори решително архивите на ДС;

Защо приватизацията у нас бе проведена по Луканов: така, че облагодетелства основно бившите комунисти и върхушката на ДС;

Кой предаде държавния монопол в икономиката в ръцете на частните монополисти?

Защо първият български държавен глава след Втората световна война, който не е бил член на комунистическата партия и който на практика наложи идеята за приобщаването ни към западната цивилизация, преди изборите за втори мандат бе изоставен от синята партия, командвана от Костов: по Дарик радио Екатерина Михайлова заявява, че СДС няма свой кандидат за президент;

Втората част на книгата „Това се случи пред очите ми” ще излезе през май. В нея зададените въпросите ще бъдат заменени от откровените отговори.

Йордан Василев, роден на 26 септември 1935 г., е български литератор и политик, автор на 15 книги, между които и две за Елисавета Багряна, в съавторство със съпругата му Блага Димитрова. През март 1948 г. семейството му е изселено от София. Следва българска филология, а през 1956 г. след въстанието в Унгария е изключен от Софийския университет, който завършва по-късно. Работи в сп. „Септември“ и  сп. „Литературна мисъл“, а по-късно и в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. През ноември 1988 г. е сред основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и по-късно на СДС. Бил е депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е и председател на Комисията за национална сигурност. Основател и първи главен е редактор на в-к „Демокрация“.

 

Президентът Петър Стоянов е най-популярният политик

на българския преход

Петър Стоянов е президент на Република България от 1997 г. до 2002 г. Той ще бъде запомнен с недвусмислената си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, така и с категоричната си позиция срещу корупцията. Бившият държавен глава ще остане с реномето си на политик, който не е придобил никакви лични облаги от властта.

През 2003 г. е избран за член на Европейския изпълнителен комитет на Трилатералната комисия (наричана още световното правителство в сянка), чийто създател и пръв председател е Дейвид Рокфелер. Член е на борда на директорите на Глобалната инициатива за справедливост, основана от президента Бил Клинтън.

От началото на 2004 г. е член на Международния съвет на Американската асоциация на юристите. Съпредседател е на Световния проект за справедливост, Вашингтон. Президент е и на Центъра за глобален диалог и сътрудничество в Женева.

Според агенция МБМД „Той е!” най-популярния политик на българския преход, постигнал най-висок рейтинг в новата история на България – 91%.

Женен е за Антонина Стоянова. Имат две деца.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet