„Сляпа неделя” е на път да грабне наградата за най-силна стихосбирка за 2011 г. Тя е е сред номинираните книги на пловдивското ИК ”Жанет 45”, което след броени дни ще връчи  за 17-и път Голямата награда за поезия  „Иван Николов”.

Изтичащата година е повече от успешна за Румен Леонидов. След продължително мълчание той оповести завръщането си в поезията със стихосбирката „Сляпа неделя”. Първият тираж беше светкавично изчерпан, а второто издание е вече факт – Дни преди Коледния панаир на книгата то е вече на пазара. Поезията по принцип е бутиково изкуство и изключително рядко български автор може да се похвали с подобен успех. Обикновено оценката на критиката и на ценителите на изящната словесност се разминават, но в случая те напълно съвпаднаха. Може би, защото авторът, днес по-популярен като публицист с остър език и рязък характер, не се уплаши да рискува – като извади старите родови ками от най-тъмните народни песни и клетви, за да ги нареди до плакатните револвери на модерния стих. Ето защо, всеки който вземе тази книга в ръцете си, ще се убеди, че Румен Леонидов вече не подбира оръжията в продължаващата битка с видимата представа за собственото ни съществуване. Това не е лигава лирика, нито поезия от типа музика за душата. „В нейния неудобен свят търсачите на интелектуални удоволствия могат да стъпят накриво. Могат да се изпонарежат в стърчащите стъкла на изгрева. Има опасност да срещнат ангел, който ще им бръкне в мозъка.”, предупреждава в следговора писателят Живко Желев.

„Сляпа неделя“ обнадежди многобройните фенове на Леонидов, че двубоя между повседневното и пространствата на духа не е приключил. Защото той твърди: ”Животът продължава да ни превъзхожда. Затова завиждам на животните, които убиват само при самозащита…” Според него, обществото ни като цяло е много затъпяло и сега боледува от безбожие, безсмислие, бедност, безделие, безпомощност, безпросветност, бездарие, безбъдност и бесовщина.

Сборникът с есета „Уплашеният човек”, която Леонидов издаде през тази щедра за него година, догодина ще има „двойно” продължение – това са две томчета с избрани нежности и политическа публицистика, озаглавени „Мъжката самота” и „Нежен диктат”. 

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet