Реставрирана сватбена рокля от 1948 г. представи дизайнерката  Нурдживан Димитрова в несебърския етнографски музей  и доказа, че в динамичния свят на модата има място и за ретроспекция. Така  по различен, интересен и нетрадицонен начин  в Несебър не само стартира най-големият зимен празник – Никулден, а беше поставено началото и на нова инициатива – да се съхранят реликвите от бита на хората , за да не напуснат те града.

Стар албум със снимки вдъхновил Нури Димитрова, собственичка на Модна къща „Никол Фешън”  да „рециклира”  булчинска рокля от миналото и това накарало много от съгражданките й да поразровят бабините ракли.  Роклята от кремава  тафта  намерила на тавана  баба Стефана. В бедната следвоенна 1948 г. да имаш сватбена рокля е било лукс. „Нямахме голям избор в платовете, раздаваха ни ги с купони”, спомня си Стефана Байчева. На нея й се паднал актуалният и днес плат в кремав цвят. С тази рокля тя дори се е венчала в църква, нещо също така необичайно, дори забранено в онези години. 

„62 години тази рокля е била в раклата, затова и реставрирането й отне един месец”, разказва Нури Димитрова. Много повече време обаче е отнела идеята за обновяване. Месеци наред дизайнерката  наблюдавала  баба Стефана, за  да разбера какъв човек е, какво мисли за днешните хора.  И забелязала, че тя посреща туристите гордо, като „царица на Несебър”. Така се родила идеята старта булчинска рокля да бъде възродена в „царствен облик”.В уникалната рокля тя е вложила вкус  и естетика  като съвокупност от традициите на миналото и претенциозността на настоящето. Както и някога, когато е била изработена от „софийска модистка”, булчинската одежда е възстановена изцяло ръчно, с вложени в нея ръчно изплетени дантели. А живата легенда създаде внучката на Стефана Байчева, Стефка Буюклиева – тя облече и представи пред публиката роклята, оживяла след 62 години по нов начин от ръцете на талантливата несебърска дизайнерка.

Роклята ще остане в етнографския музей и ще постави началото на нова сбирка – предмети от бита, чието място не е по ракли и тавани. Община Несебър иска да съхрани завещаното от предците и отваря вратите на етнографския музей за всякакви старини. Защото те, заедно с  уникалните къщи и църкви на Несебър, закриляни от ЮНЕСКО, са илюстрация за културата и нравите в древния град. Етнографският музей ще приема не само дарения от жителите на Несебър, готов е да организира и експозиции с лични вещи, които после да връща на собствениците им. Общината предприема и инициатива за съхраняване на нематериалното наследство . На 23 декември тук ще се проведе първата коледна кулинарна изложба, на която несебърлии ще си разменят забравените рецепти на своите баби.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.