Театрален спектакъл по романа на Анди Андрюс „Проницателят” подготвя Филип Трифонов. Актьорът от култовите филми „Момчето си отива” и „Оркестър без име” представи книгата в бургаската книжарница „Хеликон” във вторник, 23 ноември.  Необичайно, извън стандартите на литературното четене, Филип Трифонов успя да внуши идеите и философията на Андри Андрюс. Завладян от магическата фигура на американския писател, актьорът влезе в ролята на журналист, интервюиращ българския издател на книгата – управителя и собственик на издателство „Скай принт”. Представи интервю, направено с майката на писателя години след смъртта й и публикувано в „Ню Йорг Таймс” – на въпросите  отговаря самият Анди Андрюс. Запален почитател на „различната гледна точка” на проницателя, Филип Трифонов счита, че главното действащо лице в романа – скитникът Джоунс, не е само литературен герой. Доказва го и биографията на писателя. Роден през 1959 г. в щата Алабама, на 19-годишна възраст Анди остава без родители. Така започва животът му на бездомник, който спи по кейовете на Мексиканския залив. 20 години по-късно Анди Андрюс е един от най-влиятелните хора в САЩ, във философията му се вслушват президенти, политици и крупни индустриалци, книгите му се продават в милиони тиражи. Съдбата му променя една случайна среща по кейовете на Ориндж Бийч, Алабама. Младежът среща старият скитник Джоунс, който с вехт куфар в ръка обикаля крайбрежния град и дава помощ на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и надежда. Няма безизходни ситуации, казва старият проницател, променил живота на Анди Андрюс и на всички, с които се е срещнал по-късно от страниците на „Пронителят”.

Обсебен от мъдростта на стария скитник, Филип Трифонов не счита, че прочитът на „Проницателят” може да е еднократно преживяване. Затова сега подготвя едноименния спектакъл и съобщи на бургаската публика, че скоро с тази постановка в София ще бъде открит нов театрален клуб.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.