През март 2014 евродепутатът Слави Бинев беше на посещение в Кения. Евродепутатът, в качеството си на представител на НФСБ в ЕП и зам.-председател на парламентарната асамблея на ЕС с Африка, карибския и тихоокеанския басейн АКТБ бил там на официално посещение според прессъобщението на НФСБ.

Бинев приветствал стартирането на мобилна платформа за залози на една от най-големите компании в сектора СпортПеса, собственост на българи.

„Прогониха кадърните българи в чужбина, целта на НФСБ е да ги върне обратно” – заявил Бинев на събитието във Вила Кемпински в Найроби.

В официалните съобщения обаче е премълчано кои са българите, създали СпортПеса. И има защо.

Кадърен българин в чужбина

Директор на новата платформа „СпортПеса“ е лицето Герасим Николов. Той е „един от основните организатори в източването на кредитни карти в световен мащаб според експерти от ДАНС“ – твърди в свое разследване Слави Ангелов от в. 24 часа, излъчено в предаването “На прицел” по БНТ1 през юни 2014 г.

„Герасим Николов живее в Найроби, където посреща цели бригади, сформирани в България, за да крадат пари от чужди банкови карти. Той е разследван преди години за прословутото отвличане заедно с Барона на 14 сръбски тира заедно с шофьорите им с цел откуп, но по-късно се превръща в свидетел по делото.“ – четем в материал на вестника по темата.

Видео, циркулиращо в YouTube, показва, че сегашният шеф на Комисията по култура в НС Слави Бинев е твърде близък с Геро – Герасим Николов, когото представя като свой дългогодишен приятел.

„Не е много обичайно за политик да поддържа стари приятелства. Но аз държа на приятелството си с Геро, с Гената и целия този тим. Много съм горд, че моторът на този тим е Геро, който е един от най-добрите ми приятели.“ – казва Бинев в речта от „официалното си посещение“.

Ако е истина, че ДАНС разработва въпросния Геро, то Бинев очевидно може да даде на родните антимафиоти ценни данни за неговия бизнес и житие-битие в Кения.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English