Какъв им е бизнеса на задържаните - у нас, в Гърция, Сингапур и Русия

Ексдепутат от ДБ е открил фирма на гръцкия лидер на ОПГ-то, изнасяло стоки за “Вагнер”

Не ми е минавало през ума да се усъмня, казва пред “Биволъ” адв. Николай Христов. Другият грък в групата е работил при ексдепутат от "Единна Русия"
Екип на Биволъ

Бивш депутат и член на националния съвет на една от партиите в управляващата коалиция е регистрирал като адвокат фирма на ръководителя на шпионската група от петимата арестувани чужди граждани за реекспорт на стоки с двойна употреба, използвани от ЧВК “Вагнер” във войната на Русия срещу Украйна. Това научи “Биволъ” след редица справки в публичните регистри. Какъв им е бизнеса на задържаните у нас, в Гърция, в Сингапур и Руската федерация показа съвместно разследване с гръцкия център за разследваща журналистика Inside Story (Атина). 

Николай Емилов Христов, член на Софийска адвокатска колегия (САК), е упълномощен в качеството му на адвокат за регистриране на фирма на Романос Ветридис, който е сред 12-те задържани при операцията на ДАНС за реекспорт към Руската федерация на стоки с двойно предназначение, показва пълномощно, с което “Биволъ” разполага (виж документа долу).  Адв. Христов е бил народен представител в 46-тото Народно събрание от квотата на “Демократична България”.  Странното в случая е, че обвиненият като руски шпионин е регистрирал фирмата си в Пловдивския съд, а е наел за целта адвокат от София. 

Припомняме, че Ветридис е обвинен от българската прокуратура като лидер на организираната престъпна група (ОПГ), разследвана от ДАНС. На 11 октомври 2023 г. Окръжният съд в Пловдив задържа за постоянно в ареста Ветридис заедно с двама руски граждани (Василий Улянов и Евгений Улянов), смятани за “куриери”, беларуския гражданин с препдоложително гръцка фамилия Дмитрий Димитриус (или Дзмитрий Дзмитриу) и албанския гражданин Яни Йешили.

Такис Трикидис през 2020 г. (Снимка: профил във vk.com)

Петимата са с повдигнати обвинения за това, че са се опитали да изнесат за Руската федерация през летище София бинокли, оптични прицели и авиационни радиостанции на обща стойност над 4 млн. лв. или над 2 млн. евро. Според ДАНС,

оборудването е било предназначено за специалните части на Русия.

Сред тях е “Росгвардия”, военното разузнаване ГРУ, чеченските войски от баталиона на Рамзан Кадиров “Ахмат” и разпуснатата наскоро частна армия на Евгений Пригожин – “Вагнер”. За лидер на организираната престъпна група, разследвана от ДАНС, е сочен самият Ветридис. Той е управител на пловдивската фирма “Афлон” ЕООД, през която разследващите твърдят, че е осъществяван незаконният износ.

Банда “Калашников” от Кавала?

На 2 февруари 2023 г. Христов е упълномощен за регистриране на фирма на Романос Ветридис. Ветридис упълномощава адв. Христов да го представлява пред Търговския регистър по повод регистрирането на фирмата му “Фарос 88” ЕООД в гр. Пловдив. Което предизвиква въпроси, тъй като Христов е адвокат в Софийската, а не в Пловдивската адвокатска колегия.  “Фарос 88” се занимава с различна дейност според Търговския регистър:

Пълномощното на Вертидис за адв. Христов от февруари 2023 г. (Източник: Биволъ)

Комисионни сделки, търговско представителство и посредничество. Търговия на едро и дребно. Покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид. Спедиционни и превозни сделки. Складови сделки. Покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Външнотърговска дейност. Всякакви други търговски дейности, които не са забранени от закона”. 

Ветридис същевременно е управител на разследваната “Афлон” ЕООД. Също така, според пълномощното, Ветридис е роден в Москва, затова най-вероятно е да има и второ гражданство – руско. Именно с това се обяснява фактът, че гръцки граждани не са споменати от ДАНС, а са споменати руски такива след операцията. 

Такис Трикидс, снимка без брада от 2009 г. (Източник: vk.com)

Пловдивската фирма “Афлон” е собственост на Такис Трикидис, който засега не е задържан. Според “Свободна Европа” (СЕ), която цитира две гръцки регионални медии,

Такис Трикидис е същото лице, което през декември 2013 г. е осъдено като член на т.нар. “банда Калашников” в Кавала.

Става въпрос за въоръжена група от 31 души, обвинени в над 150 случая за банкови обири, взривяване на банкомати, нападения срещу полицаи, трафик на оръжия, наркотици и изнудвания.

В края на 2013 г. 19 от членовете на предполагаемото ОПГ са осъдени каро Трикидис получава 9-годишна присъда, но обжалва и е освободен, цитира “Свободна Европа” гръцкото издание News24/7. Такис Трикидис е споменат и в публикацията на в. Protothema за бандата “Калашников”. Той обаче не е активен в социалните мрежи, за разлика от Романос Ветридис, който се представя за “инвеститор”.

Бандата “Калашников” във в. Protothema (Скрийншот: Биволъ)

Трикидис ползва прякора “Такис Грек” (Такис Гърка) в руската социална мрежа “В Контакте”,

където има стари негови снимки отпреди над 10 години с брада и без. 

Такис Трикидис и Романос Ветридис от 2022 г. имат обща фирма в Гърция, регистрирана в Кавала. Наименованието й е от първите букви на имената им: Ta.Ro IKE. Двамата са съдружници с по 50% от капитала. Това става ясно от документите в Търговския регистър на Република Гърция, открити от партньорския център за разследваща журналистика Inside Story (Атина) по молба на “Биволъ”.  

Ta.Ro Document Est

Учредителният акт на Ta.Ro (Източник: Business Portal Greece) 

Имейлът на Ta.Ro води към предположително счетоводна къща или счетоводител в Атина, който (която) обслужва и граждани от страните от Източна Европа. Сред клиентите предположително е и българинът Добромир Георгиев Георгиев. Фирмата на двамата гърци в Кавала се занимава предположително с търговия, което е типичната за дружествата им официално заявена дейност. 

Фирмата на Трикидис и Вертидис Ta.Ro в гр. Кавала, Гърция. Източник: businessportal.gr                     (Скрийнпот: insidestory.gr)

Трикидис – довереник на ексдепутат от “Единна Русия” 

Справка на “Биволъ” в британския Търговски регистър показа, че има пряка връзка между групата на Ветридис – Трикидис и Русия.  Трикидис е бил в УС на регистрираната в Обединеното кралство компания на бивш депутат в Държавния съвет на Република Чувашия от “Единна Русия” Сергей Шалунов. Олигархът има и гражданство на Гърция и живее в Дубай. Компанията се казва Alroid Automation Ltd., регистрирана е в британската столица на следния адрес: 71-75 Shelton Street, Covent Garden, London, England, WC2H 9JQ. От месеци обаче вече не е активна. В периода между 28 август 2023 и 6 юли 2023 г. Трикидис е бил вписан като “директор” в тази британска компания, чиято дейност бе обявена като

“Разработване на софтуер за бизнеса”, “Дейности по управление на компютърно оборудване”, “Услуги в областта на информационните технологии”, и “Лизинг на интелектуална собственост и подобни продукти, различни от авторски произведения”.

Шалунов обаче има и редица компании в Руската федерация и Сингапур, които се занимават с информационни технологии и изкуствения интелект. 

 
Британската Alriod Automation Ltd. на бившия регионален депутат от 
"Единна Русия" Сергей Шалунов е привлякла Такис Трикидис за директор 

(Източник: Gov.uk, скрийншотове: "Биволъ") 

В Русия обаче е имало случаи на фирми, които той преднамерено е фалирал, оставяйки служителите си без дължимите възнаграждения, както е станало през 2012 г., когато още е бил депутат в Чувашия и сигналите до компетентните органи са останали без движение. “Биволъ” продължава да проверява бизнеса на тази международна предполагаема престъпна група, която е свързана с Москва през Шалунов и разполага с многомилионни активи в Европа и Азия. Същевременно и задържаният Романос Ветридис, който се изживява като бизнес гуру, е посочил в социалните си мрежи, че е “инвеститор” в компаниите на Шалунов и в редица други, свързани с IT – сектора “стартъпи” в Сингапур. 

Сергей Шалунов Снимка: old-gs.cap.ru

Христов: Понеже е грък, през ума не ми е минавало да се усъмня в нещо 

“Единственото нещо, което има с този човек е, че съм му регистрирал фирма, той не ми е клиент, нито съм го консултирал”, коментира адв. Христов пред “Биволъ” по повод Романос Ветридис.  “Просто свързаха се с мен през познат, счетоводител, с когото работя, казах им какви документи ми трябват, изпратиха и съм регистрирал фирмата, това е, нямам нищо общо”. 

Според него пълномощното на Ветридис е било еднократно за регистриране на фирмата му “Фарос 88” ЕООД (Пловдив). “Имам пълномощно единствено и само конкретно, да го представлявам пред българския Търговски регистър, за да регистрирам въпросната фирма. То е еднократно, просто да се подаде тази фирма, нямам никакви други връзки и пълномощия за каквото и да било”, обясни още адвокатът. 

Той отрече да познава лично Ветридис и да го е виждал:

“Спомням си фирмата, специфично е името, да знаете само колко фирми така съм регистрирал”.

“Доколкото знам, е от Пловдив е тоя  човек, и те там са си отишли в банката, беше грък тоя човек. Ами, като е гръцки гражданин, с гръцко име, то въобще не ми е минавало през ума да се усъмня нещо, то толкова гръцки граждани регистрират тука…”, казва Христов. 

Романос Ветридис (Снимка: LinkedIn)

Според него Ветридис е имал нотариална заверка за фирмата си, затова не е било нужно и да го вижда: “И те са ми ги пратили по пощата. То няма нищо, едни обикновен пакет документи”. Пълномощното било само и единствено, за да подпише Христов със своя електронен подпис заявката в Търговския регистър. 

По думите му, “с човека всичко беше нормално”, а и той като адвокат е обслужвал много чужденци, включително и на гърци, които работят в България: “Нито ме интересува какъв им е бизнеса, нито какво ще правят – просто искат фирма да си регистрират, това е”.  Христов припомни, че задължението да проверяват чужденеца, който регистрира фирма у нас, е на финансовите институции: “Това го правят банките, когато им откриват набирателна сметка”. 

“Аз не съм нито НАП, нито ДАНС”.

“Ако стане нещо по-сериозно, тогава вече имаме някакви задължения, все пак да проверим и така нататъка”, призна Христов. След забележката, че очевидно е станало, след като Ветридис е задържан като представляващ заплаха за националната сигурност, адвокатът бе лаконичен: “Е, разбрах, ама моята връзка с тоя човек е никаква”. 

Адв. Христов обеща да предостави контактите на счетоводителката от Бургас, която представлява фирмата “Фарос 88”, за да можем да й зададем съответно въпросите по повод естеството на бизнеса на клиента й Ветридис.

“Да, България”: Христов е с изцяло неопетнен публичен облик

Същевременно от “Да България” уведомиха “Биволъ”, че адв. Христов е все още действащ член на Националния съвет на партията на бившия министър на правосъдието в кабинета “Борисов 2” Христо Иванов.

Увериха, че това обаче “не е длъжност, а изборна позиция”: “Няма длъжности, които адв. Христо да заема в националното и регионалното ръководство на коалицията “Демократична България”. 

“Не сме запознати с такъв случай”, отсякоха от партията по повод информацията, че един от клиентите на Христов е разследван от ДАНС.  От “Да, България” поясниха, че са запознати с дейността на адв. Христов само доколкото е

“процесуален представител по дела за клевети срещу хора от демократичната общност”. 

Христов “изцяло” отговарял на изискванията на “Да, България” и ДБ за неопетнен публичен и професионален облик, категорични бяха от формацията. Адвокат с дългогодишен опит в защитата на граждански права, включително правото на добро име на личността. Същият е представлявал множество клиенти по стотици дела за клеветнически твърдения, разпространявани в т.нар. “кафяви медии”, които е довеждал до успех. Част от тях са и публично известни, т.к. наклеветяваните са били хора от демократичната общност”, гласи позицията на партията. 

Визитката на адв. Николай Христов в сайта на “Да, България”

“Да, България” окачестви адвоката като “човек с изразено и недвусмислено демократично мислене, доказани с действията му години наред”. Не стана ясно кой е номинирал Христов за формацията, но пък е пояснено, че “член-учредител на партията”:

“Членството в “Да, България” не е по препоръка, а по лично волеизявление, като всеки член преминава стриктна проверка за интегритет”. 

От формацията на Христо Иванов бяха категорични, че имат “строго утвърдена процедура по номинации за кандидати за народни представители, кметове и общински съветници”. “Номинирането става по предложение на местни организации, оценка на комисия за проверка на кандидатите и решение на Националния съвет, който утвърждава окончателната листа за съответния изборен район, отчитайки оценката на Комисията, както и приетата Стратегия за участие в изборите и профил на листите”. 

“Биволъ” продължава работата по темата с арестуваните проруски граждани на южната ни съседка в партньорство с колегите от гръцкия Inside Story.

Очаквайте нови подробности по случая за мащаба на бизнес дейностите им по целия свят, които досега не са били отразени в медиите и в публичното пространство. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: