БНБ започва комплексна проверка за източване на ПИБ

На ход са ДАНС и Прокуратурата
by Екип на Биволъ

БНБ стартира извънредна проверка в Първа инвестиционна банка /ПИБ/. Това стана ясно вчера от официално становище от страна на контролиращия банков орган, получено на редакционната поща на Биволъ. Причините за проверката, която БНБ решава да започне, е сериозна информация и данни, които водят до основателни съмнения за източване на ПИБ от свързани лица, чрез офшорни фирми с непрозрачна собственост.

Български компании, собственост на офшорни фирми са получили огромни заеми от банката. Тревога будят фактите, които говорят за недопустима свързаност с кредитиращата банка. Според първоначална информация има съмнения, че раздадените кредити са над половин милиард лева.

Биволъ направи собствено проучване и изчисли, че по известните до момента документи има експозиции на ПИБ към фирми с офшорна собственост и съмнения за свързаност за 259 151 650  евро, или 506 млн. лв.

Тази сума представлява 70% от капитала на банката, който към 30.09.2014 е 719 679 000 лв.

Общият размер на въпросните заеми достига ли 70% от капитала на банката? Ако действително се окаже, че съмненията за свързаност са основателни и реални, тогава това би било драстично нарушаване на Закона за кредитните институции /ЗКИ/. Според изричните му клаузи, подобни екпозиции не могат да надхвърлят 20% от целия капитал на банката. Фатално би било, ако подобен прецедент се окаже, че е реален, особено за банка, която трябва да е стриктно надзиравана заради спасителната държавна инжекция от 1,2 млрд. лв. с бюджетни пари.

Симптоматично е, лихвите по тези кредити са чувствително по-ниски от обичайните. Те са договорени при 4% лихва, при нормална средна от над 7% по данни на БНБ. Едва ли е за пренебрегване фактът, че кредитите са предоговаряни през юли т.г., т.е. след отпускането на държавната помощ за осигуряване на ликвидността на ПИБ. Тогава това спря масовите опашки от депозитари пред офисите й, но не можа да предотврати плавното намаляване на общия депозитарен капитал, който се стопи с около 400 млн. лв, само за последното тримесечие.

От последните годишни отчети за миналата година, се вижда, че въпросните фирми отчитат големи загуби, но в същото време са кредитирали на свой ред своите офшорни собственици. Схемата прилича на класическо източване, каквото вече се доказа при КТБ.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

1. Дават се огромни кредити към кухи новосъздадени фирми, свързани със собствениците;

2. Фирмите работят на загуба;

3. Кредитираните фирми на свой ред дават заеми на офшорните си собственици;

4. Кредитите към банката не се обслужват, но се предоговарят за голям период в бъдеще, за да се скрие от банковия надзор, че са лоши.

Не случайно БНБ заяви, че започва проверка по сигналите. На ход са също така Прокуратурата и ДАНС. За конкретни данни изпратени до Националната банка, следете следващи публикации в Биволъ.

Между юни и септември депозитите в  ПИБ са намалели с 373 млн. лв. според данни на БНБ

Между юни и септември депозитите в ПИБ са намалели с 373 млн. лв. според данни на БНБ

(обновена)

След публикацията на Биволъ, в редакцията се обади г-н Александър Урумов, пресаташе на БНБ. В разговор той заяви, че писмото-отговор на БНБ до нас не било разтълкувано правилно и ние сме “интерпретирали неправилно” неговите думи, че ще бъде направена проверка на информацията. За момента ще се въздържим да цитираме целия разговор с държавния служител, но той определено би бил интересен. На базата на изявления на г-н Урумов, като представител на БНБ, някои медии дори обявиха, че проверка по сигнала няма да бъде направена въобще. Становището на Биволъ можете да прочетете в свързаната статия: “БНБ панически се опитва да се измъкне от отговорност”

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also