Табелата с курсовете на това обменно бюро не се вижда от улицата. Влизате в тясното помещение и погледът Ви се насочва към първия ред, където обикновено е курсът на еврото. Големи цифри 1,95 хващат погледа Ви. Но ако смените евро, ще Ви го продадат по 1.85. Защото на първия ред е курсът за деня на 10 хонконгски долара или словашки крони, а еврото е надолу в списъка и си е с курса, по който ще го купите или продадете. Да сте гледали по-внимателно…

Табелата с курсовете на обменното бюро на Рейт-2000 на Пиротска 1. 15 декември 2014.

Табелата с курсовете на обменното бюро на Рейт-2000 на Пиротска 1. 15 декември 2014.

Тези мошенически чейндж бюра причакват гражданите и гостите на София около Халите – на ъгъла на Екзарх Йосиф и Мария Луиза и в началото на Пиротска, и на няколко места на Витошка. Те работят до късно и са брендирани в най-ярки цветове и табели на Western Union. Едно от тях се мъдри срещу Съдебната палата, където уж е „светая светих“ на надзора за законност: българската Прокуратура. Те показват среден пръст и на измамените клиенти и на закона, защото са абсолютно незаконни.

Собственикът на чейнджовете е фирмата РЕЙТ 2000 на някой си Калин Петков Русев. Преди години е бил глобяван за имитация на логото на Райфайзенбанк, което говори достатъчно за репутацията му като финансов посредник. Сегашната му фирма е със статут на „финансова къща“ и е вписана в регистъра на обменните бюра на 30. 09. 2014 г. – « срокът, в който всички финансови къщи, които търгуват с валута в брой, трябваше да се регистрират в НАП » – поясниха от данъчната агенция след запитване от Биволъ.

« От 2012 г. до сега по сигнали и планирани кампании са извършени 12 оперативни проверки на обекти на въпросната фирма в цялата страна, резултатите от тези проверки обаче са конфиденциални по закон и не бихме могли да Ви ги съобщим » – гласи отговорът от НАП, в който обаче изненадващо се уточнява:

« Многократно органите на НАП са изпращали сигнали до БНБ за това дружество. »

Щом НАП е изпращала сигнали до БНБ, те едва ли са за похвали и поощрения на практиките в РЕЙТ 2000. Сигнал и въпроси до БНБ изпрати и Биволъ, но не получи отговор.

РЕЙТ 2000 – незаконна финансова къща с благословията на НАП и БНБ

Оказва се, че РЕЙТ 2000 е действала, действа и в момента абсолютно незаконно като финансова къща. Незаконно преди, защото към края на ноември 2014, когато извършихме проверката, фирмата беше вписана в списъка на небанковите финансови институции, а имаше само 50 000 лв. капитал. По това време като небанкова финансова институция съгласно Наредба N°26 на БНБ, РЕЙТ 2000 трябва да има поне 250 хиляди лева внесен капитал. Защо БНБ не е отнела лиценза при такова явно нарушение? И защо НАП е вписала фирмата като обменно бюро, след като тя не е отговаряла на капиталовия праг заложен в наредбата? Защо РЕЙТ 2000, която след нашите въпроси до БНБ е заличена от регистъра на финансовите институции със на Заповед БНБ-05354/19.01.2015г. продължава да оперира и в момента? На какво основание, след като лицензът й е отнет?

Това са въпроси с намалена трудност и отговорът е ясен. Поради същите причини, поради които шефът на БНБ Иван Искров още не си е подал оставката след фалита на КТБ. Поради същите причини, поради което Нели Кордовска е успяла да си изтегли тлъстия влог от КТБ след като тя самата затвори банката и след работно време « напълно законно ». Поради същите причини, поради които БНБ си затваря очите за продължаващото и в момента ограбване на ПИБ.

Защото БНБ е свърталище на институционализирано безхаберни типове, работещи в интерес на отявлени мошеници. Ако не вярвате, идете да си смените парите в така наречената „финансова къща“ РЕЙТ 2000 и си запазете бележките за спомен. В случай, че някоя институция все пак реши да прекрати това беззаконие, Биволъ пази като доказателства видеозапис от обменния процес.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English