45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, ще се проведе от 12 до 17 декември  (вторник – неделя) в Националния дворец на културата. По покана на Асоциацията на българските книгоиздатели за участие в този престижен форум идва и най-голямото академично пекинско издателство за чуждоезична литература – FLTRP.
Китайските гости пристигат със 180 заглавия, както на английски, така и билингва, които ще раздава безплатно на желаещите да се запознаят с разнообразната му продукция.
Това участие става възможна благодарение на съдействието на изд. „Изток- Запад“, което от две години поддържа тесни творчески връзки с пекинските си колеги. Тези взаимоотношения са част от проекта, наречен „Нов път на коприната” и е свързан с разпространението на китайската култура по света.
Точно в тази област е сътрудничеството на FLTRP с най-големия издател на източна литература в България – „Изток-Запад”. Благодарение на подписания дългосрочен план за съвместна дейност вече са излязоха четири заглавия: „Китайско-български двупосочен речник”, „Срещи с китайската култура”, двутомника „Чудните дела на съдията Бао”, , както и книга първа от „Основни понятия в китайската мисъл и култура”..

През 2016 г. домакините от „Изток- Запад“ и китайците откриха съвместен офис, който за пекинските издатели е първият в Източна и Централна Европа. През тази година издателят Любен Козарев и преводачът от китайски Петко Хинов летяха до Пекин, където им бе връчена специална награда, най-високото признание на китайската държава за всеотдайната им мисия да представят в родината си най-добрите произведения на китайската литература, култура и цивилизация. Наградата гласи: „За особен принос към китайската книга“.

Петко Хинов, който е редовен сътрудник на пекинското издателство и негов главен редактор за България, създаде за целите на литературния обмен между Китай и България сайт на български, китайски и английски „Книгосвят – Bookworld –中保书界”. В този нов сайт китайските книголюбци могат да се запознаят с произведения на българската литература както на китайски, така и на английски, а българският книгомани могат се информират за най-новите китайски издания и тези на това академично издателство за чуждоезична литература.
Цялото му наименование е Издателството за образователна и научна чуждоезична литература – Foreign Languages Teaching and Research Press (FLTRP), а съкращението на китайски е ИОНЧЕЛ. То съществува през 1979 г. и първоначално издава само книги за изучаване на чужди езици. Постепенно разширява дейността си и включва нови предмети и области.

Днес ИОНЧЕЛ е най-голямото издателство за чуждоезична и академична литература в Китай и през миналата година е на трето място по продажби. Каталогът му включва над 9000 заглавия на 47 езика. ИОНЧЕЛ се развива и в сферата на електронното публикуване и мултимедийните образователни курсове, които стават все по-популярни. Нещо повече – в продукцията му вече включва издания по математика и за други науки. Издават четива и за деца, така и масовия вкус.

Книгите на ИОНЧЕЛ могат да се намерят в над 2500 книжарници в големите и средноголеми градове на Китай, както и в електронните книжарници dangdang.com,JD.comиamazon.cn. Издателството държи една четвърт от пазара на дребно в областта на чуждоезичните четива.

Китайските гости на тазгодишния Международен панаир на книгата ще са г-жа Хоу Хуей, директор на международния отдел, г-жа Дзоу Сяобай, заместник директор на езиковия център и г-жица Джан Дзяци, координатор в езиковия център.

На тазгодишния Лондонски панаир на книгата г-жа Хоу Хуей бе удостоена с наградата Rights Professional Award, за „успешното разпространение, чрез иновативни партньорства, на китайската книга на широкия международен пазар за печатни и електронни издания.“

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

282 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>