Всички обществени поръчки на Министерството на отбраната са обект на проверка от Военна прокуратура, показва разпореждане на прокурор Спас Илиев, с което Биволъ се запозна.

Проверката е образувана след сигнал в който е описано „съществуването на корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерството на отбраната“.

От прокуратурата са изискали цялата документация за всички процедури за обществени поръчки – обявяване, провеждане, сключване на договорите и последващия контрол, включително финансовите документи за процедури със сключен договор.

Става ясно, че проверката не е изключително за мандата на министър Ненчев, тъй като изисканите документи са за периода периода 01.01.2014 до 19.02.2016 г.

Прокуратурата се интересува също от неприключилите процедури, като иска те да се представят в отделен списък, като се отбележи ако срокът на някои поръчки е удължен и се представят съответните документи.

Посочените в разпореждането документи се отнасят основно за Главна дирекция „Аквизиции в отбраната“ (бившите ГД „Инфраструктура на отбраната“ и „Инвестиции в отбраната“, но също и другите дирекции в Министерството на отбраната.

Експедитивността на военните прокурори и сроковете, които те поставят са впечатляващи. Разпореждането е с дата 19.02, а проверката е започнала след сигнал постъпил на 16.02. На министър Николай Ненчев е даден срок до 14 ч. на 25.02.2016 да представи всички искани документи във Военно-окръжна прокуратура.

МО отказва коментар

Биволъ изпрати до пресцентъра на Министерството на отбраната въпроси относно разпореждането, но оттам отговориха, че всички въпроси трябва да се зададат по реда на ЗДОИ, което означава, че отговор може да се очаква в най-добрия случай след 14 дни.

Проверката на военните прокурори предхожда с няколко дни пълната проверка на всички обществени поръчки в министерствата, обявена от премиера Борисов. Тези проверки трябва да бъдат проведени от инспекторатите към съответните ведомства. В случая с МО това не може да стане, тъй като цялата документация вече е поискана от прокуратурата.

Днес стана ясно, че премиерът е отложил покупката на нов изтребител за след „няколко години“, въпреки планираното в бюджета за 2016 г. целево финансиране за първите вноски по сделката. Плановете на Ненчев бяха до края на годината да подпише договор за придобиването на нов тип боен самолет. Това трябваше да бъде най-голямата „аквизиция в отбраната“ за години напред.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English