Категоричното мнение на ГЕРБ и местните власти в Бургас е, че всички незаконни вили и многоетажни къщи на хора, които впоследствие са се самонастанили в района, трябва да бъдат премахнати, както е записано в българското законодателство. – това се казва в позиция на ПП ГЕРБ Бургас, изпратена до медиите. 

Текстът очевидно е реакция на публикацията на Биволъ, която разкри отлагане на събарянето на незаконни постройки заради предизборно посещение на Бойко Борисов в Рибарското селище край Бургас. Според възлагателна заповед на ДНСК, с която Биволъ разполага, на 10.09.2014 фирмата „ПОМА ГРУП БУРГАС“ е трябвало да разруши една постройка. В последния момент обаче идва устно разпореждане от ДНСК за спиране на разрушаването. От строителния контрол се оправдават за отлагането с наводнението. Потърсен за коментар управителят на фирмата Атанас Попов призна, че последствията от наводнението не са представлявали пречка за събарянето.

Прилагането на закона е без алтернатива – казват от ГЕРБ

„Основен проблем продължава да стои с незаконно изградените вили и постройки в местността през последните десетилетия. Това се дължи на бездействието на държавните и местни институции в миналото, което е създало предпоставки за незаконно разпореждане с държавни земи и изграждане на постройки върху терените без необходимите строителни съгласувания и разрешения.“ – се казва още в позицията.

Както писа Биволъ в района няма нито една законна постройка. Стриктното прилагането на закона означава в случая разрушаване на всички постройки. Засега обаче вилите на влиятелни национални и местни велможи оцеляват, а са разрушени предимно рибарски хижи.

Узаконяването статута на бургаските рибари е без алтернатива

„Община Бургас е входирала преписка в правителството, в която предлага 45-те декара, върху които има изградени рибарски къщи да бъдат оценени от независими оценители. След това да бъде предоставена възможност само на рибарите да си откупят парцелите, върху които са създали своя база. От тази опция ще се възползват само членове на рибарското сдружение, които и в момента имат имоти върху земята със статут на държавен горски фонд.“

От позицията обаче не става ясно каква ще е съдбата на трите къщи дарени от ГЕРБ, за които Община Бургас е издала разрешителни да бъдат построени на заграбена земя от горския фонд.

„Крайната цел е Ченгене скеле да бъде признато за субект на нематериално културно наследство – съхранение на занаяти, съгласно Закона за културното наследство. Така ще се запази и развие поминъка на рибарите“ – поясняват още от ГЕРБ в становището.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English