В рубриката Писма от читатели Биволъ дава думата на гражданин и общественик от малък град. Той иска да спаси едно дете от изпадане от социалната стълбица и зове за помощ институциите, медиите и гражданите.

ВИК ЗА ПОМОЩ!

от Георги Антонов Антонов – гр.Луковит 5770 ул ,,Васил Левски”№3
GSM 0899 116311    ел.поща [email protected]

общински съветник в Общински съвет Луковит

Като гражданин и общински съветник в община Луковит с тревога следя, че общинските училища в Община Луковит все повече приличат на фирми отдадени за безвъзмездно ползване и финансирани от държавата, на лица – наречени ,,директори”. Оставам с впечатление, че те не си дават сметка какво представлява едно училище. Това е първата институция  за едно дете – символ на държавата, на реда, на законността и справедливостта. Училищата се финансират от обществото и би следвало да работят в негова полза и в негов интерес. Ще разкажа конкретен случай, след което ще задам въпрос: Това ли е преследване на обществен интерес, или преследване на едно 13- годишно дете и нещастното семейство, в което за зла участ е родено?

Йорданка е на 34 години. Инвалид с 85% нетрудоспособност. Не познава родителите си. Отгледана е в институции. Има две деца – момичета на 13 и 15 години. Разведена е от години. Преди време бившият й съпруг почива. Същият има кредит и съдия изпълнител търси дължимото от наследниците /двете му деца/. От години Йорданка живее в гр. Луковит без да има собствено жилище. Работи като чистачка в професионална гимназия по селско стопанство. Отглежда и възпитава децата си и по мое мнение го прави повече от добре. Ваня, по-малката й дъщеря, през учебната 2013/2014 г. е ученичка в СОУ ,,Алеко Константинов” гр. Луковит. Оценките се колебаят между 4 и 5, а  като цяло общият успех е много добър. НО, има слаба оценка по английски език / преподавател Емилия Клементинова/. Има данни, че между Йорданка и учителката от около година зрее конфликт заради общинско жилище.

Ваня получава оценки « Слаб » на двете поправителни сесии. При защитата на Образец 1 от Директора на СОУ е записана отново в 6-ти клас /без знание и одобрение на родителя/. Има традиция Министърът на образованието да разрешава трета, извънредна сесия. Според мен със защитата на образеца съдбата на детето е предопределена. Йорданка не е песимист и взема сериозни мерки /изпраща детето си на ежедневни частни уроци до  деня на изпита/. Изпитът е в две части- писмен и устен. Комисията за оценяване на резултатите е от двама души: Председател – Л.Георгиева и член Е. Клементинова. На писменния изпит Ваня изкарва Мн. добър 5. Йорданка се вълнува и присъства в училището по време на изпита. След устния изпит председателят на комисията публично, пред достатъчно на брой свидетели обявява, че две от децата в т.ч. и Ваня са издържали изпита. Да, да ама не! – казваше Бочаров. На другия ден Йорданка получава обаждане по телефона от директора на СОУ Ваня Иванова, че дъщеря й не е издържала изпита.

Мисля си, че преди въпроса ,,Кой?” ние трябва да отговорим на въпроса ,,Защо?”. Защо се случва това? Справедливо ли е? Това ли изисква ощественият интерес?

Семейството на Йорданка е в шок. Особено Ваня която вече два месеца не ходи на училище. И тъй като няма кой да ги защити, се опитвам /доколкото силите ми подволяват/ неуспешно да сторя това. Луковитският кмет г-н Иван Грънчаров ми обеща, че ще реши проблема /става дума за общинско училище/ , но замина на екскурзия в Париж и ни забрави. Вчера /24.Х.2014 г./ се срещнах с Началника на РИО Ловеч, г-н Еленко Начев. Срещнахме се, но не се разбрахме. Г-н Начев твърди, че правилата заложени в закона са спазени. Освен писаните има и неписани, човешки правила. Те спазени ли са? Ще има ли възмездие за Цветан Василев…? Но за две деца на 13 и на 15 години има възмездие! Защо? Защо бе хора, държавата ни е такава?

Задавам този въпрос на уважаемите: Президент Плевнелиев, Министър Коларова, бъдещ премиер Борисов,  депутат Атанасов, на поне 10 персони от публичния сектор, на журналисти и блогъри? Има ли желание и сърце някой да ми помогне в желанието, по-скоро в битката аз да помогна на едни изстрадали хора.

Уважаема г-жо Коларова, дълбоко съм убеден, че ако Ваня е в 7-ми клас, тя няма да е най-незнаещият английски език ученик в Община  Луковит. Нито ЗНП, нито правилника за приложението му дават точния алгоритъм за оценяване резултатите от поправителни изпити. Законът препраща към Наредба 3, но и там нещата не са конкретизирани. Комисиите за оценка на резултатите се състоят най-малко от двама членове / чл. 29 г ал.4 от Н№3/, от които един е председател. Крайната оценка е средно аритметична от оценките на членовете /чл. 29 з ал.1 от Н№3/ с точност до единица. Питам се ако комисията е от двама души и оценките са 3 и 4. Колко ще е крайната оценка? Питам се нормално ли е един ученик да изкара 5 на писмен /където всичко е черно на бяло/, а оценката на устен /100% субективна/ 2, при което оценката на председателя да е 3, а тази на учителя, който го е оставил на изпита и определено има отношение да е 2. Питам нормално ли е днес да кажат, че детето ми е издържало изпита, а утре да кажат, че не е? Ваня няма повече да ходи на училище. Ще се превърне в един аусайдер на обществото, а е прекрасно дете! Ако язовецът в една детска приказка знае 3 хитрини, аз знам поне 3 законни начина, казусът да бъде решен.

Уважаема г-жо Коларова, в системата на образованието над Вас е само Бог. От сърце Ви моля, направете едно добро дело и ако сгрешите нека той ,,Началника”, както го нарича понякога г-н Борисов, Ви съди. Питайте Вашите съветници, а ако те не знаят , как може това да стане, питайте някой друг!

Уважаеми Управници, на които изпращам това мое писмо, ще хвана от понеделник /27.Х.2014 г./ за единствената ръка една майка. Ще дойда в София и ще се опитам с нея да победим бюрократичната машина на една държава. Сигурен съм, че сами няма да успеем. Ще бъда облечен с дънки и оранжево яке. Ще носим плакат!


Обадете се ХОРА!


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>