Комплексът „Св. Никола“ край Черноморец е построен от баскетболиста Владо Боянов (съпруг на бившия заместник министър на икономиката Едит Гетова) и сръбския му колега и съдружник Срджан Дабич. Строежът е финансиран с кредит от БАКБ.

Освен като баскетболист, Дабич е известен като бивш директор на сръбския клон на „Лукойл“. Той е главно действащо лице в приватизацията на сръбската компания „Беопетрол“ от Лукойл през 2003 г. Сделката е определена от сръбския Съвет за борба с корупцията като „непрозрачна и корупционна“. От страна на сръбската държава, наблюдаващ приватизационната сделка е сегашният кмет на Белград Синиша Мали.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 14 апартамента в „Св. Никола“, с обща площ над 3000 кв.м. – разкриха разследващите журналисти от KRIK и Биволъ. През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на сегашния премиер Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград.

Освен сделката с Дабич, Ерма 11 и Ерул 11 правят и други имотни придобивки. Мали дори купува един апартамент в комплекса „Св. Никола“ на свое име. Общо той владее лично или през фирмите си 24 апартамента в комплекса. Кметът се е сдобил и с два апартамента в Белград, които е прехвърлил на съпругата си. Официалният доход на Саниша Мали не надвишава 34000 евро годишно и произходът на средствата за тези придобивки остава неясен.

За най-голямата сделка с 24 апартамента Саниша Мали създава две български фирми Ерул 11 и Ерма 11. Те са собственост на офшорките от Британските виржински острови Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., като и двете са представлявани от Саниша Мали. Уговорената цена за апартаментите е 709 000 евро, като първата вноска на Мали е само 1585 евро, а останалите 707 000 евро трябва да бъдат внесени до три години от датата на подписването. Този срок вече е изтекъл, но няма данни дали сумата е била изплатена. Все пак, Ерул 11 успява да продаде 4 апартамента в периода 2013 г. – 2015 г. на руски граждани. Според официално декларираната им стойност фирмата е спечелила около 250 000 евро.

Пълното разследване може да бъде прочетено на сайта на сръбския ни партньор KRIK, част от мрежата OCCRP.

 

Имотите на Синиша Мали. Инфографика: KRIK.rs

Имотите на Синиша Мали. Инфографика: KRIK.rs

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English