В началото на април, скрити от погледите, служители на българското МВР оглеждат автобус, контролиран на граничния пункт Капитан Андреево, основна точка за преминаване между България и Турция. Затъмнените стъкла на автобуса не позволяват да се видят пътниците. Отдалеч, хората на МВР наблюдават движението на граничните полицаи между тяхната будка и автобуса. Накрая граничарите занасят няколко подпечатани паспорта и оставят автобуса да потегли. Той няма да иде далеч. Полицейските инспектори откриват, че автобусът е пълен с нелегални пътници без документи, които са платили на граничните полицаи, за да влязат в България.

В тази държава 40% от населението живее с по-малко от 180 евро на месец и корупцията засяга всички слоеве на българското общество. Данни, които притесняват западните правителства, съзнаващи, че България е станала най-използвания сухоземен маршрут от джихадистките канали на Ислямска държава. На 28 април Милан Пенев, директор на националната служба « Гранична полиция », е принуден да подаде оставка. В суматохата двайсет и пет митничари от граничния пункт Капитан Андреево са уволнени. Точният мотив за тяхното изхвърляне не беше оповестен, но заместилият Пенев на поста Антонио Ангелов обеща « безкомпромисна борба срещу корупцията ». Главният секретар на МВР Георги Костов посочи два сектора, в който тя процъфтява: « контрабандата и нелегалната миграция »

Властите в София предпочитат да подчертаят последиците от този порок върху борбата с миграционния натиск върху границите, но знаят добре, че западните съюзници имат само една фиксация: Ислямска държава. « Корупцията не подминава полицията », признава с удивителна прямост Георги Калайджиев в бюрото си на комисар от Гранична полиция в Елхово, на няколко километра от границата с Турция. « Тя е дори толкова масивна, че тежи върху борбата с радикалните ислямистки канали в двете посоки, към Сирия и към Европа. »

Натоварен с наблюдението на « зелената граница », хълмиста зона разделяща България и Турция, комисар Калайджиев твърди, че джихадистите, идващи от Сирия, се смесват с нарастващия поток от мигранти, които се опитват да стигнат до шенгенското пространство през България « Имаме предварително определени профили и понякога информации идващи от Интерпол. В групите с нелегални задържани на границата те са доминиращите, упражняват своя авторитет върху останалите и казват веднага, че България е само транзитна страна ».

Стари мрежи

Мигрантите хванати при Елхово са отведени в един от най-големите лагери за бежанци в България при Харманли. За неговия директор Йордан Малинов « мрежите на каналджиите са стари, те правеха трафик на оръжия по комунистическо време, на дрога след падането на Стената, сега правят пари от мигрантите като работят с други каналджии според етноса » Този дребен човек с кръгло и усмихнато лице подчертава, че не е успял да идентифицира джихадисти на път към Западна Европа, но той също набляга на връзката между корупцията в България и просперитета на ислямистките канали.

Хамид е зад мрежата на лагера за мигранти в Елхово, охраняван от българската полиция. Той е пащун от Пакистан, родом е от Парашинар от племенните зони. Твърди, че не знае за джихадистки бойци сред стотиците нелегални мигранти, които е срещнал от началото на своя преход. « Единственото, което ни казаха е, че Ислямска държава давала много пари, за да отидеш да се биеш. » И с недоверие добавя: « Но това не ме интересуваше ».

Относно случаите на корупция, позволяваща на кандидатите за джихад да преминат в Сирия през България, българското МВР запазва дискретност. С половин уста беше потвърждено, че бруталното уволнение на шефа на Гранична полиция Пенев, е свързано и с многобройните преминавания на лица, скрити в транзитиращи превозни средства, в двете посоки през граничния пункт Капитан Андреево между България и Турция.

Остават въпросите за волята на българските власти да намалят броя не незаконно преминаващите през границата. Западен дипломат в София довери, че съществуват съмнения относно безкрайния ремонт на Капитан Андреево, продължил повече от три години. « Знаехме, че видео-наблюдението е било неработещо извън разумните срокове и ремонтите са породили объркване в полза на тези, които избягват контрола на границата »

Същият дипломат уверява, че София все още не успява да екипира и обучи коректно граничните полицаи. За да отговори на натиска на западните страни, които искат да се запушат пробойните в антиджихадистката мрежа, на първо време граничният контрол е подсилен с кадри от обикновените полицейски районни управления от вътрешността на страната. « Резултатът е, казва той, че част от новодошлите намериха източник за допълнителен доход към заплатата си, престъпността се повиши в София и в местата, откъдето те идват, и накрая ги заместиха с кадри от сръбската и румънската граница »

Превод от Биволъ Оригиналната статия тук.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>