С Решение от 15 октомври Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население – съобщи днес пресцентъра на МОСВ.

„Директорът на РИОСВ – Бургас е оттеглил Решение № БС – 78/2014 за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение „Изграждане на луксозен къмпинг“ по плана на ЗО „Бяла север“, гр. Бяла, Община Бяла“. С решение от 15 октомври 2014 г. Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомление на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. Така експертите от РИОСВ-Бургас ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване.
„Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка“, са част от мотивите, посочени в Решението на директора на РИОСВ – Бургас.
Припомняме, че още на 9 октомври министър Светлана Жекова констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов, в което беше преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере и изрази публичното си несъгласие с него.“ – завършва прессъобщението.
Решението на Антоний Иванов беше публикувано дискретно на страницата на РИОСВ – Бургас в деня след изборите, а за него стана известно след публикация на Биволъ. Министър Жекова реагира веднага и проведе среща с журналистите от Биволъ и екоорганизации, след което сезира прокуратурата за незаконния ПУП Бяла-Север и нареди проверка в РИОСВ-Бургас.
Екоорганизациите обаче искат и принудителна административна мярка за строежите на Карадере, както и обявяването на защитена зона до края на годината. Незаконният ПУП на Бяла-Север, който е минал без екологична оценка в нарушение на законодателството трябва да бъде отменен, смятат те.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English