Директорът на РИОСВ – Бургас оттегли решението си по казуса „Карадере“

За казуса алармира първо Биволъ
by Екип на Биволъ

С Решение от 15 октомври Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население – съобщи днес пресцентъра на МОСВ.

“Директорът на РИОСВ – Бургас е оттеглил Решение № БС – 78/2014 за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение „Изграждане на луксозен къмпинг“ по плана на ЗО „Бяла север“, гр. Бяла, Община Бяла“. С решение от 15 октомври 2014 г. Антоний Иванов връща административното производство на етап уведомление на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. Така експертите от РИОСВ-Бургас ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване.
„Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка“, са част от мотивите, посочени в Решението на директора на РИОСВ – Бургас.
Припомняме, че още на 9 октомври министър Светлана Жекова констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов, в което беше преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере и изрази публичното си несъгласие с него.” – завършва прессъобщението.
Решението на Антоний Иванов беше публикувано дискретно на страницата на РИОСВ – Бургас в деня след изборите, а за него стана известно след публикация на Биволъ. Министър Жекова реагира веднага и проведе среща с журналистите от Биволъ и екоорганизации, след което сезира прокуратурата за незаконния ПУП Бяла-Север и нареди проверка в РИОСВ-Бургас.
Екоорганизациите обаче искат и принудителна административна мярка за строежите на Карадере, както и обявяването на защитена зона до края на годината. Незаконният ПУП на Бяла-Север, който е минал без екологична оценка в нарушение на законодателството трябва да бъде отменен, смятат те.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also