Правителството на Борисов, което има претенции за проевропейски и демократичен курс, назначи Борис Вангелов от ВМРО за шеф на ДАБЧ. Това се случи след симулация на конкурс, организиран от вицепремиера Меглена Кунева, за който Биволъ вече писа (виж тук).

По неофициална информация Каракачанов (агент „Иван“ на Държавна сигурност) е шантажирал Борисов с оттегляне на подкрепата за правителството, ако неговият човек, юрисконсулт на фондацията ВМРО, не бъде назначен.

Освен като „патриот“, Вангелов се отличава в публичното пространство и като русофил, член на националния съвет на Движение Русофили. Председател на движението е депутатът от БСП Николай Малинов, който честити на всички славяни победата в Третата кримска война!

Също като Малинов, Вангелов е ревностен путинофил, показва позицията му изразена във Фейсбук в коментар на статия от украински журналист. Според него Украйна е изкуствена държава, а „путин (изписан от него с малка буква б.ред.) си защитава интереса“.

Boris Vangelov's position about Ukraina BIG

Новият шеф на ДАБЧ демонстрира и съмнителна грамотност, изписвайки, че е „на ясно с руските интереси, но и със американските прочие, Путин се защитава, ние не требва да се бутаме между шамарите“ („наясно“ се пише слято, пише се „с американските“, а формата „требва“ е силно диалектна б.ред.).

Българи от чужбина, организирани в група във Фейсбук, вече протестираха остро срещу назначението и поискаха оставката на Вангелов. Сайтът Еврочикаго поддържа подробен архив за конкурса, отворените писма от организации на българи в чужбина до властите и реакциите след назначението.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars

This post is also available in: English