МОСВ счита, че скандалното решение на шефа на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов да не бъде правен ОВОС на инвестиционен проект за луксозен къмпинг на Карадере е незаконосъобразно. За решението съобщи Биволъ в сряда.

Изпратени са указания РИОСВ-Бургас и писмо до община Бяла да не бъдат презаверявани строителните разрешителни. Това стана ясно от днешната среща на министър Жекова с граждански организации.

Самото незаконно решение обаче още не е отменено, въпреки подадените жалби срещу него. Самият шеф на РИОСВ Иванов е отказал да си отмени сам решението, което означава, че то може да бъде отменено от Министъра на ОСВ. Жекова обаче не го е направила, защото преписката не е изпратена още в МОСВ за вземане на становище по жалбите. В момента изпращането й се бави от бургаското РИОСВ. От вчера е назначена пълна проверка на РИОСВ-Бургас и ще бъде направена оценка на работата на Антоний Иванов, както и за неговите съображения да подпише незаконосъобразното решение, което изцяло обслужва корпоративен интерес. Едва след приключване на проверката от МОСВ щели да преценят дали да предприемат санкции и наказания срещу бургаския регионален шеф.

В Министерството обмислят да подадат и сигнал до прокуратурата за незаконния ПУП „Бяла-Север“, който също бе приет без екологична оценка в нарушение на закона.

Сигнал за незаконния ПУП вече е подаден от РИОСВ-Бургас до Окръжна прокуратура Варна още през 2007 г. но до момента няма отговор – съобщиха още за Биволъ от пресцентъра на МОСВ.

„Природата за Цеко Минев“ се обяви за застрояването на Карадере

В последния момент в срещата се включиха и дежурните контраеколози: сдружението „Природата за хората“ на бизнесмена Филип Цанов, близък до Цеко Минев и НАБЧ на служител на Пламен Тимев-Ганди, която представлява интересите на собствениците и местни велможи от морските общини. Те се обявиха за неспазване на закона,  за реализиране на инвестиционните проекти и обвиниха природозащитниците в екологичен рекет.

"Природата за хората" според контраеколозите

„Природата за хората“ според контраеколозите

[highlight bgcolor=“#dd9999″]Филип Цанов е крупен длъжник на „гнилата ябълка“ ПИБ, показа блиц проучване на Биволъ.[/highlight]

Филип Цанов, председател на сдружение "Природата за хората", Снимка: Йорданин Цветанов, livesport.bg

Филип Цанов, председател на сдружение „Природата за хората“, Снимка: Йорданин Цветанов, livesport.bg

Бизнесменът е собственик на пазарджишкия месокомбинат Родопа-Пазарджик, приватизиран от него през 1997 г. чрез дружеството „Булмес Ко“. Проверка в имотния регистър показва, че всички недвижими имоти на Родопа-Пазарджик в Пазарджик, Пещера и Панагюрище са ипотекирани срещу заеми в ПИБ за общо 2 950 832 лв.

Сградите на месокомбината в Пазарджик от 08.02.2013 са под възбрана, което значи, че кредитите не се обслужват.

[images cols=“five“ lightbox=“true“]
[image link=“24127″ image=“24127″]
[image link=“24129″ image=“24129″]
[image link=“24131″ image=“24131″]
[image link=“24133″ image=“24133″]
[image link=“24135″ image=“24135″]
[/images]

Цанов е най-гласовитият критик на екологичните протести срещу застрояването на Витоша и Пирин и радетел за мащабни инвестиции в туризма. Той се явява и консултант на фирма „Витоша ски“, която е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен“, офшорка свързвана с Цеко Минев.

В доклад до Държавния департамент на САЩ от 2006 г. посланик Джон Байърли пише, че банката на Цеко Минев ПИБ е „гнила ябълка“, с непрозрачна офшорна собственост, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”.

Въпреки данните за пране на пари и огромни експозиции към свързани лица (като тази към Родопа-Пазарджик), ПИБ продължава да бъде държана на изкуствено дишане с пари на данъкоплатците, а нейните глашатаи тровят и тролят общественото пространство с меркантилни псевдокаузи, финансирани с парите на вложителите в банката.

По време на срещата представителите на екоорганизациите поискаха от МОСВ да бъдат предприети незабавни мерки от Министър Жекова за издаване на Принудителна административна мярка срещу действието на незаконния ПУП „Бяла Север“. Това обаче беше категорично отхвърлено от министърката и нейните служители с мотива, че нямало законно основание за подобна мярка. Сега да видим какво пише в закона за опазване на околната среда /ЗООС/:

Чл. 151. (1) За установените по време на контролната дейност административни нарушения контролните органи съставят актове за установяване на нарушенията.
(2) В случаите по ал. 1 контролните органи могат да издават писмени предписания и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.
Чл. 158. Министърът на околната среда и водите или оправомощени от него лица, директорите на РИОСВ, директорите на националните паркове и директорите на басейновите дирекции прилагат принудителни административни мерки в случаите на:
4. предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазването на околната среда, както и предотвратяване и/или отстраняване на вредните последици от тези нарушения.
Чл. 161. (1) Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него лице обжалва актовете на административните органи, които противоречат на нормативните актове в областта на опазването на околната среда.
(2) Обжалването по ал. 1 спира действието на обжалвания акт.

Парадоксалното е, че въпреки,че се признава от Светлана Жекова и експертите й, че ПУП Бяла север е приет в нарушение на ЗООС, вече 10 години няма акт и не е преустановено действието му. Изискванията на закона, колкото и ясни и категорични да са – не се спазват. Друг критерий обаче освен безпрекословното спазване на закона няма за едно демократично и некорумпирано общество.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars

This post is also available in: English