Позиция за промените в Закона за опазване на земеделските земи, с които се отприщват строителните интереси

Законността не трябва да е заложник на егото на правителството, нито на частни интереси

Управляващите екзекутират последните девствени места останали незасегнати от бетона
by Екип на Биволъ

Народното събрание празнува 139 години от конституирането си в събота, но днес се готви да гласува повторно един закон в нарушение на Закона за нормативните актове и на Правилника си за работа, а именно промените в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Прокарването на съществени промени, каквато е статута на земеделските земи, през преходни и заключителни разпоредби на Закона за посевите и посевния материал е в нарушение за закона.

Недопустимо е това, което всички виждаме – законността да е заложник на войната между ГЕРБ и Президента, ветото върху този закон да бъде отхвърлено заради отношенията между институциите.

Ние бяхме свидетели как промените в предназначението на земеделските земи, с които се улеснява застрояването на Черноморието, бяха раздавани на хартийка в последния момент, не бяха входирани, не бяха качени на сайта на Парламента. Депутатите в комисия ги получаваха час преди заседанието, а в зала народните представители гласуваха, без да разберат какво приемат.

Виждаме как предлога защита на интереса на дребни собственици се използва, за да се улесни строителството по Черноморието и в полза на „инвеститори”, някои от тях променили статута на земята с Подробни устройствени планове в нарушение на законодателството. Два примера за крупни строежи – вилно селище на 800 дка над Яйлата и земите над Карадаре. Призоваваме интересите на дребните собственици да бъдат защитени с нов текст и прозрачно, след като Министерство на земеделието даде данни колко точно са те.

В законотворчеството трябва да има хигиена и етика. Неприемливо е Народното събрание да защитава предложенията за промени в статута на земеделските земи, чийто автор депутатът Йордан Апостолов, Обединени патриоти не е отхвърлил категорично съмненията за конфликт на интереси, доколкото той и семейството му са собственици на над 2000 дка земеделски земи и на строителни фирми. Не е морално според нас промени в ЗОЗЗ да се предлагат от лица, които са се облагодетелствали от заменки с държавни земеделски земи и след това в нарушение на Закона са се разпоредили с тях. Съгласно чл. 24, ал. 10 на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи е забранена продажбата на земи, извадени от държавен земеделски фонд в срок от 10 години. Припомняме, че г-н Апостолов и жена му са получили на 28.12.2008 г. чрез замяна стопанския двор в с. Оброчище община Балчик и в последствие през 2011 година са го продали на трети лица. По същия начин фирмата собственост на г-н Апостолов СИДОМ е получила от заменка с държавата на същата дата 28.12.2008 година стопански двор в с. Дуранкулак и също в нарушение на чл. 24 г. ал.10 от ЗСПЗЗ се е разпоредила с имота.

Демокрацията не е само възможност за протести, а затичане на мнението на гражданите. Народното събрание е домакин на изложбата „Основи на парламентаризма”. България председателства Съвета на Европейския съюз. Надяваме се, че Парламентът няма да наруши правилника си на работа и ще защити обществения интерес.

Парламентът и правителството имат нужда от доверието на гражданите. Ние имаме нужда да имаме доверие на институциите. Призоваваме Народното събрание да подкрепи ветото на Президента, което ние подкрепяме и да отхвърли промените в Закона за опазване на земеделските земи.

/Гражданска позиция на личности и НПО срещу подготвяния нов погром върху българската природа, разпространена от Сдружението “Да спасим Карадере”./

Екипът на Биволъ се присъединява към публикуваната Позиция. Считаме, че подготвяните от управляващото мнозинство законови промени, обслужват единствено олигархични интереси, които и без това са нанесли вече непоправими щети на България. Тези промени в никакъв случай не са за защита на обществения и национален интерес на страната и обществото!

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also