Защо държавата протектира някои производители на цигари?

Правителството работи в полза на Булгартабак и КТ Интернешънъл
Екип на Биволъ

Правителството на Борисов реши да увеличи драстично осигурителната тежест във всички сектори на икономиката. Привилигировани обаче остават местните монополисти в цигареното производство – Булгартабак и КТ Интернешънъл. За тях няма да има увеличение, защото според министър Калфин заплатите на работниците им падали. Те заплатите падат, но приходите на двата цигарени гиганта растат, според отчетите им за последната година. Това показва, че причините за по-ниските заплати са субективни, а не обективни.

Безпрецедентният акт на държавна подкрепа е съпътстван и от решението на финансовия министър Владислав Горанов да промени акцизите на цигари, също в полза на двете възлюбени от властта фирми. Всички тези действия на кабинета Борисов 2 говорят просто и ясно, че в бюджета и в публичния ни трезор ще влизат доста по-малко пари от цигарените босове, а съответно тези пари ще отиват в техните джобове.

Тъй като темата е от огромно обществено значение и възникващите въпроси имат своите скрити отговори, Биволъ потърси експертното мнение на финансовия специалист Румен Гълъбинов.

[box type=”note”]Румен Гълъбинов е магистър по Икономика. Квалифицирал е в Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университет Сeйнт Джон, Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Англия (Банки и финанси). Има професионални квалификации по застрахователен и рисков мениджмънт и пазари на ценни книжа от Германия и Англия. Той е бивш генерален директор на Агенцията по застрахователен надзор и бивш зам.-председател на Комисията по финансов надзор към Министерство на финансите. Понастоящем е регионален мениджър на авторитетната международната компания IUC. Автор е на три книги и поредица от статии в националната преса в областта на застраховането и финансите.[/box]

RG

Държавата облагодетелства чрез акцизи и осигуровки местните производители на цигари

  1. Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика с изключение на компаниите производители на цигари.
  2. Две трети от заетите в сектора работят в две компании – “Булгартабак холдинг” и “КТ интернешънъл” (доскоро “Кингс табако”), свързана със собствениците на “Винпром Пещера”.
  3. Увеличава се административно със 7.5% минималния осигурителен доход в 37 сектора на икономиката, в които браншовите сдружения на работодателите и синдикатите не са постигнали съгласие за размера на увеличението или изобщо не са преговаряли, като избраният процент е средният, постигнат при двустранните преговори в останалите 48 дейности.
  4. За разлика от обичайната практика досега обаче се допуска изключение за цигарения бранш, където праговете остават на тазгодишното ниво с мотива, че това бил единственият икономически сектор, при който има спад на продажбите и на заплатите.
  5. В същото време приходите на “Булгартабак” растат, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител “КТ интернешънъл”, а в икономиката има сектори, за които годината е слаба, но за тях изключение не е предвидено.

С промени в акцизите държавата също подпомага местните производители на цигари за сметка на вносителите

  1. Правителството промени структурата на акциза на цигарите спешно и без обществено обсъждане, за да се подпомогнат местните производители “Булгартабак” и “КТ интернешънъл”.
  2. Промените на практика ще доведат до по-голямо поскъпване на цигарите от високия и средния ценови клас и по-малко на тези от ниския клас, а именно тези две компании произвеждат най-евтините марки цигари, като смяната на акцизната формула е един вид “наказание” за чуждите компании.
  3. Притесненията на големите международни цигарени компании са, че така се дава пазарно предимство на определени производители, а не толкова се търси начин за справяне с контрабандата.
  4. Според държавата целта на промяната е да се задържи ниска цената на евтините цигари за сметка на средния и високия клас, като по този начин ще се направи опит да се намали контрабандата, тъй като хората с ниски възможности били склонни да пушат цигари без бандерол.
  5. В крайна сметка обаче, държавата получава по-голям акциз от по-скъпите цигари от средния и високия ценови клас, а повечето от изпушените цигари са от този клас и е странно защо кабинетът иска да насърчава само най-евтините продукти.

12171436_403782319818037_291367201_o

Така държавата с акцизните и осигурителните промени дава търговско предимство на определени производители.

Имаме ли “приятелска” икономика в България?

В България имаме типична “приятелска” икономика, или т.нар. Crony capitalism. Примерите са многобройни и скандално показателни. Въпросният феномен неизбежно е свързван от финансовите и икономически световни фактори с тревожно висок индекс на корупцията в дадена страна. В тази ситуация успехът в бизнеса зависи от близките отношения между бизнесмени и държавни ръководители.

1. Проявява се при разпределението на държавните поръчки, както и при специалните акцизни, данъчни и осигурителни облекчения.

2. Бизнес връзкарството и егоистично поведение се разпростира върху икономиката и управлението на държавата ни посредством корупция.

3. Користните връзки с правителството влияят на икономиката до такава степен, че се стига до правителствени решения в полза на “приятелите” на държавните ни ръководители.

4. Има повече пряко участие на правителството в специфични сектори на икономиката ни, която като цяло остава неконкурентоспособна.

5. Правителствените ни регулатори поощряват установените “приятелски” интереси чрез ограничаване на свободния пазар и конкуренцията.

*Реакцията на Борисов

След редакционното публикуване на анализа на Гълъбинов, Борисов обяви “на пожар” от Мадрид, че отменя преференцията за минималните осигурителни прагове на тютюнопроизводителите. Премиерът даже се похвали, че “се скарал” на Ивайло Калфин, все едно че не е знаел за подготвяната дълго преди това промяна, която облагодетелства Булгартабак. Реакцията на калиционните партньори на ГЕРБ по повод преференциалните условия бяха твърде показателни. Радан Кънев директно обвини изпълнителната власт в “лобистки изключения за цял бранш и отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС“. Борисов както винаги действа по старата изпитана тактика да се наложат едни лобистки закони и ако мине номерът – добре. Ако обаче има съпротива – благородно се обявява от него персонално, че той не е бил известен и лично се намесва, за да спре “безобразието”. Остава да наблюдаваме след края на изборната кампания, дали Калфин ще си изтегли предложението или тихомълком то ще остане да се дебатира по комисиите в Парламента?

В същото време обаче министър-председателят не спомена нищо за безпрецедентните акцизи, които Владислав Горанов подари на Булгартабак и Кингс табако. Самият Горанов преди месец аргументира тази политика като подкрепа за “борбата с контрабандата”. Твърде неуместно обяснение на фона на последните разкрития на турското финансово разузнаване MASAK, което уличи Буългартабак, като най-големият контрабандист на цигари в региона на Близкия Изток.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also