Телекомуникационният гигант Orange (France Telecom) проявява интерес да купи БТК. Това научи Биволъ от френска консултантска група, която се представлява у нас от човек с голям опит във френското правителство.

Orange има присъствие в 22 страни и е стъпила сериозно в Централна и Източна Европа чрез филиалите си в Австрия, Словакия, Полша и съседна Румъния.

Французите рискуват обаче да се сблъскат с мераците на „най-гнилата българска ябълка“ – корпулентизирана от млад мъж, записан в тефтерите на Златанов под номер 10.

Битката за БТК всъщност вече е в разгара си. Изпадналият в немилост Цветан Василев е в конфликт с бившите си партньори от руската банка ВТБ Капитал. Нейните представители – бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги Велчев, вече заеха места в ръководството на компанията. Но зад комисионерите се очертава едрата фигура на друг, по-опасен противник.

Овладяването на БТК от Пеевски може да стане на два етапа. Първият е през акциите на дружество, което е номиналният собственик на дела на ВТБ в БТК. Този дял е купен през кредит от ТЦ-ИМЕ, която е кредитирана от КТБ. ТЦ-ИМЕ сега е под контрола на корпулентната ябълка чрез синдик, определен от скандално-отстранената от ВСС съдийка Ченалова.

Вторият етап може да настъпи през май, когато БТК трябва да връща заем 150 млн. долара на американска компания. Планът е заемът да бъде прекредитиран от ПИБ, но банката надзираване и от ЕК трябва да получи разрешение за отпускането на такава сума, което не е в кърпа вързано.

Освен Orange и друга голяма френска компания проявява интерес към отломките от империята на Цветан Василев, научи Биволъ от същите източници. Интерес да купи остатъците от КТБ е проявила базираната в Страсбург банка Credit Mutuel, четвърта във Франция с 29,2 млн. клиенти и 75000 служители.

Инвестиционният интерес на доказани и успешни европейски фирми към активите на една рухнала мафиотска империя е добър шанс за българските власти да докажат своите искрени намерения да възвърнат изгубения кредит на доверие. Другото ще бъде сигурно доказателство, че Задкулисието продължава да държи страната в мъртвата си хватка.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English