Телекомуникационният гигант Orange (France Telecom) проявява интерес да купи БТК. Това научи Биволъ от френска консултантска група, която се представлява у нас от човек с голям опит във френското правителство.

Orange има присъствие в 22 страни и е стъпила сериозно в Централна и Източна Европа чрез филиалите си в Австрия, Словакия, Полша и съседна Румъния.

Французите рискуват обаче да се сблъскат с мераците на „най-гнилата българска ябълка“ – корпулентизирана от млад мъж, записан в тефтерите на Златанов под номер 10.

Битката за БТК всъщност вече е в разгара си. Изпадналият в немилост Цветан Василев е в конфликт с бившите си партньори от руската банка ВТБ Капитал. Нейните представители – бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги Велчев, вече заеха места в ръководството на компанията. Но зад комисионерите се очертава едрата фигура на друг, по-опасен противник.

Овладяването на БТК от Пеевски може да стане на два етапа. Първият е през акциите на дружество, което е номиналният собственик на дела на ВТБ в БТК. Този дял е купен през кредит от ТЦ-ИМЕ, която е кредитирана от КТБ. ТЦ-ИМЕ сега е под контрола на корпулентната ябълка чрез синдик, определен от скандално-отстранената от ВСС съдийка Ченалова.

Вторият етап може да настъпи през май, когато БТК трябва да връща заем 150 млн. долара на американска компания. Планът е заемът да бъде прекредитиран от ПИБ, но банката надзираване и от ЕК трябва да получи разрешение за отпускането на такава сума, което не е в кърпа вързано.

Освен Orange и друга голяма френска компания проявява интерес към отломките от империята на Цветан Василев, научи Биволъ от същите източници. Интерес да купи остатъците от КТБ е проявила базираната в Страсбург банка Credit Mutuel, четвърта във Франция с 29,2 млн. клиенти и 75000 служители.

Инвестиционният интерес на доказани и успешни европейски фирми към активите на една рухнала мафиотска империя е добър шанс за българските власти да докажат своите искрени намерения да възвърнат изгубения кредит на доверие. Другото ще бъде сигурно доказателство, че Задкулисието продължава да държи страната в мъртвата си хватка.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English