Ексклузивен вътрешен документ в “Биволъ”

Доклад на “Зелено движение” разкрива клиентелизъм и търговия с влияние в партията от управляващата коалиция

Плаща ли Българска фотоволтаична асоциация, в чийто УС е и Гинка Върбакова, заплатата на пиарката на “зелените”
Николай Марченко
Последвайте:

Вътрешен доклад на Анкетна комисия в ПП “Зелено движение”, което е част от коалицията “Демократична България” разкрива сериозни нарушения в партийната финансова и кадрова дисциплина. “Биволъ” разполага с целия доклад (вижте долу), в който комисията на екологичната партия описва вътрешното разследване на редица сигнали и злоупотреби в редиците й. Така, не е ясно защо бившият съветник на съпредседателя на “зелените” Владислав Панев Никола Йорданов раздава в чат приложение указания за кого и как да гласуват при избирането на ръководството на партията, кого и къде да номинират за държавни длъжности. Редица членове на партията твърдят, че не са упълномощавали лица, които не познават, да гласуват вместо тях по събранията на партията, а редица новоприети членове на регионални структури са цели семейства, както и бивши кадри на партии като БСП и БСД, които са далеч от ЗД и ДБ по своята идеология. Редица редовни посетители на тайния партиен чат на Никола Йорданов са израснали в кариерата през това лято, влизайки в кабинета “Денков – Габриел” (включително министърката на туризма Зарица Динкова и зам.-министъра на околната среда и водите Николай Сиджимов), а Надежда Бобчева е спрягана за зам.-кмет на София. Същевременно в доклада се цитира самият Панев, според когото Българска фотоволтаична асоциация, в чийто УС е и скандалната “приватизаторка” на ЧЕЗ – бизнес дамата Гинка Върбакова, е дарила половин годишната заплата на пиарката на партията. “Пиарката е доведена от Панев и се занимава най-вече с неговия имидж”, твърди източник сред “зелените”. 

“Биволъ” се сдоби с 34 стр. вътрешен доклад на ПП “Зелено движение” (ЗД), подписан от Анкетната комисия (АК) на екологичната партия от коалицията “Демократична България” (ДБ) от 10 август 2023 г. В него се споменават нарушенията, които включват евентуалното партийно кадруване по нареждане на члена на Националния съвет (НС) на партията Никола Йорданов, който редовно споменава инструкциите на Владислав Панев, подозрения за фалшифициране на пълномощни на членове и обвинения в търговия с влияние и предполагаем конфликт на интереси при много от функционерите и новите членове на регионалните структури на партията. За потвърждение служат и редица скрийншотове от партийния чат, в които се обсъждат конкретни имена за назначения, като някои от споменатите отскоро са на високи длъжности както в партийното ръководство, така и в кабинета “Денков – Габриел”. 

Таен партиен чат с цел кадруване през контролиран вот 

Според доклада, на проведеното през декември 2022 г. заседание на Националния съвет на ЗД (НСЗД) изтече информация, че Никола Йорданов е създал чат група: “Това се установи след объркване от негова страна и погрешно споделяне на информация в друга чат група, работеща по Етичния кодекс” (вижте долу). 

Никола Йорданов (снимка: nmd.bg)

Кой обаче е въпросният Йорданов, освен че е член на НС на “Зелено движение” и бивш парламентарен съветник на Владислав Панев? Според сайта на НПО_то “Национална мрежа за децата” Никола Йорданов е “консултант обучение и развитие, общественик”, “работил в над 20 държави на 3 континента”. Според LinkedIn профила на Йорданов, той е трейнър и председател на борда на Българската асоциация за трейнинг и развитие. 

“В изтеклите чатове се виждаше, че Никола Йорданов отправя насоки за гласуване за ръководни органи на ЗД”, пише в доклада:

“След избухването на скандала същият веднага проведе разговор с членовете на КС и им позволи да се запознаят с чата и участниците в него”.

“По отношение на съдържанието беше установено, че групата се използва основно за обсъждане на гласуванията за органи”, гласи докладът на АК на екопартията.

Ето и откъс от въпросния доклад (вижте целия документ долу):

“….По отношение на дадените насоки се установи, че Никола Йорданов препоръчва следните кандидати
За Съпредседатели: „Влади, казах им, че Влади държи да е Доби“

Асен Иванов пише, че е разбрал за кого да гласува за съпредседател.

За ИС: Илина Мутафчиева за ковчежник; Кристиана Стоянова за организационен секретар; 

Надежда Бобчева за координатор МО; 

Един от партийните чатовете с обсъжданите кандидатури (Източник: “Биволъ”)

Николай Сиджимов, Иван Ванчев и Стефан Ламбрев за членове на ИС.

За НС: Магдалена Кунева, Стоилко Апостолов, Никола Йорданов, Христо Христов, Росен Богомилов, Лили Михайлова, Деян Пейчев, Милена Орешкова, Зарица Динкова, Анна Димитрова, Димитър Иванов, Мария Пейчева, Елица Христова.

За КС Съпредседател: Димитър Стоименов и Ивайло Попов или Иван Велов (“аз съм за първия, но Вие си решавате”).
За членове на КС: Димитър Илиев, Константин Костадинов, Иван Велов, Ивайло Попов…

Също така има и подозрения за търговия с влияние в партията, става ясно от примерите в доклада. В тази връзка се споменава националният съвет на партията от пролетта на 2022 г., когато ДБ са част от коалиционния кабинет на Кирил Петков. 

Един от партийните чатовете с обсъжданите кандидатури (Източник: “Биволъ”)

“Според подадени сигнали Никола отправил следните предупреждения към кандидат за член на НС и ИС през март 2022 г. на предишното НСЗД, който е заемал позиция в кабинета на Кирил Петков:

„Видя ли сега как не те избрахме?

Ето такова нещо ще се случи и есента на редовните избори с всички вас, които не направихте това, което се очакваше от вас да направите за назначаването на хората на определените позиции“. 

“Според подадените сигнали това може да се тълкува като организиране на гласуване срещу определени кандидати, което не може нито да бъде потвърдено, нито отхвърлено като възможност от АК”, пише в доклада.

Един от партийните чатовете с обсъжданите кандидатури (Източник: “Биволъ”)

Също така според членовете на комисията, е установено, че “според събраните сведения Николай Сиджимов е предлагал неколкократно Никола Йорданов за определени държавни длъжности по време на кабинета на Кирил Петков, но впоследствие Никола Йорданов се отказал, тъй като, за да заеме длъжността, имало изискване да напусне НС на ЗД”:

“Това също може да е мотив за отправената закана, цитирана по-горе”.

В хода на своята работа, АК установи, че Никола Йорданов многократно е предприемал действия, за “да заеме позиции в партията или властта” и “по мнение на много от интервюираните е склонен към кариеризъм”.

“Няма данни да е заемал други позиции, освен че е бил съветник на Владислав Панев в XLVIII НС. Подобни амбиции може да са мотив за организиране и манипулиране на вота”, гласи докладът.

Един от партийните чатовете с обсъжданите кандидатури (Източник: “Биволъ”)

Комисията на “зелените”смята, че наличието на чат между делегати на НСЗД, “съдържащ насоки за гласуване, най-вече в комбинация с нарушенията и/или лошите практики, установени и описани описани по-надолу в доклада, са аргументи обосновано да се допусне

наличието на контролиран вот за ръководни позиции и неправомерно изкривяване на изборните резултати”. 

Зарица Динкова бе международен секретар на “Зелено движение”, преди да стане зам.-министър на въшните работи и министър на туризма (Снимка: МВнР)

Твърди се, че в последните месеци, след събранието на “Зелените” от декември 2022 г., хора, които членуват в гореспоменатите партийни чатове са заели ръководни позиции. Изреждат се Зарица Динкова (министър на туризма), Николай Сиджимов (зам.-министър на околната среда и водите), Росен Богомилов (съветник в Министерство на образованието), Стоилко Апостолов (съветник в Министерството на земеделието), Димитър Стоименов (съветник на Владислав Панев в Народното събрание), Надежда Бобчева (кандидат за заместник кмет на София по екология) и Кристияна Стоянова (водещ кандидат за Общински съвет – Варна). 

ЗАРИЦАГЕОРГИЕВА ДИНКОВА 35, Т.1

Пиарката на “зелените” със заплата от асоциацията на слънчевите централи? 

Никола Николов (Снимка: “24 Часа”)

Зелената комисия също установява ролята на Милена Орешкова от местната организация в Разград и от Националния съвет (НС) на партията. “Както посочихме по-горе, се установява, че Милена Орешкова е участник в чат групата за гласуване на Никола Йорданов, а също и че Никола Йорданов препоръчва Милена Орешкова и Деян Пейчев за членове на НС”, гласи докладът.

При вътрешнопартийното разследване се установява също, че Милена Орешкова има интересни бизнес партньори. Тя е член на УС на Сдружение „Клуб за обществена и гражданска активност“ заедно с Джипо Джипов, общински съветник в Общински съвет – Разград.

Проверяващите установяват, че баща на Джипо Джипов е бившият депутат от СДС (37-мо и 38-мо Народно събрание) Никола Джипов Николов, известен с прякора „Агнешката главичка“, и бивш сътрудник на Владислав Панев в 47-то и 48-то Народно събрание, както и собственик на ВЕИ бизнеси и член на „БЪЛГАРСКА ФОТОВОЛТАИЧНА АСОЦИАЦИЯ“. Според източници сред “зелените”, Николов не е просто член на УС, а е

“влиятелна фигура в най-голямата асоциация на ВЕИ в България”.

Николов също е член на съвета на директорите на компанията „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ АД, която се контролира от бизнесмена Иво Прокопиев. 

Бивш агент на ДС, бивш депутат и бивша зам.-областна управителка са в ръководството на УС на БФА (Източник: търсачка на “Биволъ” / BIRD.bg)

“Хората са на улицата заради отвратителното управление на Бойко Борисов”, казва Николов пред регионална медия през февруари 2013 г. по повод експремиера начело на водещата политическа формация ГЕРБ в сегашното коалиционно управление, в което участва и ДБ със “Зелено движение”. 

“Според събраните сведения Николов е „ментор“ на ДБ в Разград

(„на някои от срещите на ДБ в широк кръг присъства и говори, дава напътствия, като ментор“). По данни на Владислав Панев „БЪЛГАРСКА ФОТОВОЛТАИЧНА АСОЦИАЦИЯ“ е предоставила средства (дарение) на ЗД за половината заплата на ПР-а за 1 година (около 25 000 лв.)”. 

Бизнес-дамата Гинка Върбакова и бивш агент на ДС Иво Иванов са в УС на БФА (Източник: сайт на БФА)

Справка на “Биволъ” в сайта на БФА и в регистрите показа, че въпросният Никола Николов е в УС на браншовата организация заедно със скандалноизвестната бизнес дама от Пазарджик Гинка Върбакова, опитала се да купи електроразпределителната компания “ЧЕЗ”, както и заедно с бивш агент на ДС Иво Йорданов Иванов, който е зам.-председател на УС. 

Иначе въпросната пиарка на “Зелено движение” от 2022 г. е Диляна Стоянова, чиято заплата е 50 000 лв. на година или около 4 167 лв. месечно. Справка в профила на пиарката в социалната мрежа LinkedIn показа, че тя също така “пиарства” на part time за Българо Австралийския Бизнес Съвет, тоест работи на две места. Също така, основната й кариера е минала в PR отдела на “Уникредит Булбанк”. 

Според източник на “Биволъ” в ЗД, Владислав Панев е “довел” въпросната пиарка в партията, като тя също работи и в PR екипа на коалицията ДБ. Има и обвинение, че Владислав Панев е ползвал за личен PR агенция, която обслужва “Първа инвестиционна банка” АД, свързана предположително с олигарха Цеко Минев, срещу афилираните с когото фирми като “Юлен” АД и “Витоша ски” “зелените” протестират от години поради презастрояването на Банско и Витоша. Справка в сайта на агенцията показва, че в портофолиото на клиентите й наистина е посочена ПИБ. 

Това са притеснителни данни, след като в материал през август т.г. “Биволъ” писа за скандални назначения в горите от страна на ПП “Продължаваме промяната”. Тогава стана ясно, че двама души, свързани с бизнеса на “Юлен” АД в Банско са назначени на ръководни длъжности. Така, юристката на компанията става областен управител на Благоевград, а снималият се с Владислав Панев (вижте снимката горе) бизнесмен и топмениджър на близките до Цеко Минев фирми координатор на “Промяната” в Банско Марио Граченов  става член на ръководството на едно от държавни предприятия в горския сектор. Тогава Панев увери “Биволъ”, че го е виждал

“само веднъж за 15 минути по време на кампанията”: “И поиска да се снимаме”.

И отрече кадърът на ПП да е “близък” до ръководството на “Зелено движение”.

Doklad AK 20230810

Вътрешният доклад на Анкетната комисия на "Зелено движение" се публикува за пръв път 

(Източник: Биволъ") 

Превзема ли бизнесът “зелените”? 

Според източници на “Биволъ” в “Зелено движение”, партията в момента “се превземала с фалшиви пълномощни и кухи организации от лоби”, за чийто основен фактор в партията се сочи съпредседателят Владислав Панев.

“Панев го играеше нещо като свръзка с хора от бизнеса за финансиране на изборни кампании на ДБ”, казва източник в “Зелено движение”. 

Това според вътрешната опозиция на ръководството, се случвало в момент, когато след около две години участие в парламента и в управлението, в партията “вече има пари и власт”. 

Те също така алармират, че се изолират учредителите и цялото природозащитно ядро на партията: “Вероятно защото за определени бизнес лобита не е изгодно да има такива хора във властта и в силни позиции”. 

“Хората с най-голяма подкрепа и преференции през годините (с изключение на Панев) са изолирани и не можем да ги видим вече на позиции, за сметка на апаратчиците”.

Също така сред обвиненията към действащото ръководство на “Зелено движение” е, че  използват “схеми и хора от други партии или с история в други партии”, а част от “кухите организации” на “зелените” в регионите се създавали “на фамилен принцип, или на принципа работодател – служители”, както се споменава и в доклада на анкетната комисия. 

“Зелените” в опозицията на действащото ръководство твърдят, че “тези процеси” в “Зелено движение” по време на национални или местни избори “съставляват нарушения с наказателно преследване”: “И когато някой прави такива неща в една партия, която е във властта, той може да ги прави впоследствие и по време на официалните избори”. 

Също така има и сериозни обвинения за “търговия с влияние”, както неофициално според източниците, така и официално се споменават спорни назначения в самия доклад на анкетната комисия. 

Според недоволните, на участващите в определен кръг, се осигуряват позиции във властта, както “настоящата и на изгодни позиции за предстоящите местни избори. 

Критикува се това, че Зарица Динкова е назначена за министър на туризма, без да е гласувана от партията, както не е номиниран и Николай Сиджимов, заела поста на зам.-министър на околната среда и водите в действащия кабинет. 

Също така недоволство има и от кандидатурата на Надежда Бобчева, която според източниците в “Зелено движение”, е номинирана за заместник-кмет по екологията на София. Според критиците сред “зелените”, водещите кандидати са “пасивни или активни участници в заверата”, макар “досега да не са имали сериозни резултати на избори”. 

Твърди се, че местните организации са

“установени във фалшификации” и “нямат добри резултати на изборите”. 

Има и лична критика към Владислав Панев, който според съпартийците му “интересно значително забогатя през последната година”.  Също следва обвинение в това, че баща му Панчо Панев е осветен като вербуван през 1980 г. от ДС за “съдържател на явочна квартира” с псевдоним “Роза” – данни за такова лице наистина има в досиетата, показа справката на “Биволъ” в КОМДОС. 

Панчо Панев – “Роза” (източник: КОМДОС)

Твърденията са, че Панчо Панев е “приватизирал хладилния завод в Димитровград” и “откъдето е възможно да идва и първоначалния капитал” на сина му Владислав Панев, който е финансист и инвеститор обаче са трудно проверими. 

Самият Владислав Панев декларира в данъчните си декларации (вижте тук) като народен представител, че е акционер в споменатите от бившия посланик на САЩ Джон Байърли като банки “гнили ябълки” – предположително свързаната с Цеко Минев Първа инвеситиционна банка, близката до варненската групировка ТИМ Централна кооперативна банка, както и в държавните “Слънчев бряг” АД, “Албена” АД. Също депутатът притежава акции на “Бритиш Америкън Тобако” и в трудно съвместимата със “зелената” идея международна стоманодобивна компания “Арселор Митал” с индийски собственици, претендирала преди години за придобиване на комбината “Кремиковци”. 

ВЛАДИСЛАВ ПАНЧЕВ ПАНЕВ ЧЛ.35, Т.1

 

По-късно през деня един от членовете на Анкетната комисия, пожелал анонимност, потвърди пред “Биволъ” автентичността на доклада, но отказа подробен коментар предвид сериозността на ситуацията около него. Още двама членове потвърдиха за нарушенията, като един от тях дори смята, че е време да се иска оставката на действащото партийно ръководство.

Същевременно бившият съпредседател на “Зелено движение” и ексвицепремиер и екоминистър Борислав Сандов коментира доклада и автентичността му пред сайта “Клуб Z”.

Според него във вторник предстои Национален съвет на екопартията, на който ще се обсъжда за втори път и вероятно ще се гласува по доклада и неговите препоръки.

“Довечера ще обсъдим и това, наистина буди съмнение и поражда допълнителни въпроси.

Аз и доста мои колеги сме леко и в изолация, което личи и по други събития в последните месеци. Надявам се да се задейства имунната система на партията, което се изрази и в създаването на тази анкетна комисия”, каза Сандов пред медията.

“При непреодолимо недоверие в Зелено движение, разделянето на партията е опция”

В края на работния ден на въпросите на “Биволъ” отговори самият Владислав Панев (вижте горе), който отрече да има назначения в партията без спазване на процедурите.

По-късно и председателката на УС на БФА коментира, че БФА е неправителствена организация, в която членуват над 300 фирми и “не е дарявала нищо на ПП Зелено движение”.

Самият Панев увери “Биволъ”, че само членове на БФА са “подпомагали финансово”.

Обновено: В 18:40 ч. на 22 август 2023 г. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: