Златните телефони на властта

VIP и без месечни такси
Екип на Биволъ

Разследване на Биволъ установи, че висши политици и чиновници говорят « на корем » с VIP планове без месечни такси и лимити. Теленор потвърди за стотици VIP абонати, в чиито договори няма тарифи, но не може да прекрати плановете. Сред щастливите абонати са Бойко Борисов и Сергей Станишев.

Програмата, която дава достъп до мобилна телефония « на корем » се идентифицира като « VIP no monthly, GGFree » в системата на Глобул/Теленор. В превод това означава « Много важна персона, без месечни такси, Глобул към Глобул безплатно » Номерата са лични, а не в група, показват документите, с които Биволъ разполага.

Така например бившият премиер Сергей Станишев е имал на свое име две SIM карти за безлимитни разговори в мрежата на Глобул: 0897 880 001, активирана на 21 септември 2005 г. и 0897 779 997, активирана на 9 юни 2010 г. SIM картите са с уникални номера (IMSI) завършващи съответно на 0040215 и 9193625. И двата номера в момента са спряни и при позвъняване се чува съобщение, че « абонат с такъв номер не съществува ». Сътрудник на Станишев от Европарламента обеща коментар на Станишев за тези данни, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Действащият премиер Бойко Борисов е абонат на безлимитния VIP номер 0899 999 999. Той е получил « най-милиционерския » номер в държавата на 29 септември 2003 г., когато е главен секретар на МВР и обикаля местата на поръчковите убийства като « Батман изтупан в Армани » (според характеристиката на американския посланик Байърли), радвайки се на медийната любов. Уникалният номер на неговата SIM карта завършва на 4565522 и тя продължава да е активна.

Борисов – « Аууу, глиган ме е налазил! »

Досущ като в баснята за бракониера, хванат от горската стража с глиган на рамо, премиерът Борисов отговори, че Глобул са му издали такъв номер без той самия да знае.

« Бих искал да Ви информирам, че премиер-министърът не използва SIM карта с номера +395 899 999 999. След Вашето запитване направихме проверка в Глобул/Теленор. Проверката показва, че от 2003 г., когато компанията беше притежавана от гръцкия телекомуникационен доставчик OTE, името на г-н Бойко Борисов е било налично в базата данни на компанията като потребител на въпросния телефонен номер. » – така отговориха на запитване за коментар от прессекретариата на премиера.

« Мога да Ви уверя, че премиер-министърът не се е свързвал с гръцката телекомуникационна компания OTE персонално или чрез свой сътрудник, за да получи въпросната SIM карта, не е договарял персонално или чрез сътрудник тарифен план, абонамент или нещо друго свързано с услугите доставяни от OTE или Теленор. От 2001 г. г-н Борисов използва телефонни номера и услуги от компании, които имат договори с институциите, в които е работил » – уточнява се в съобщението.

Ако премиерската версия е вярна, то гърците са успели да откраднат пълните му лични данни ЕГН и точния адрес в Банкя, които фигурират в базата данни. Остава загадка защо Глобул са издали този номер, който е поддържан активен до момента и се използва без да му се фактурира нито лев.

Също така е любопитен фактът, че при позвъняване на 0899 999 999 до сутринта на 21 ноември се чуваше гласово съобщение: « абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно », а в момента се чува « абонатът временно е ограничил входящите си обаждания ». Промяната се случи горе-долу по същото време когато се получи отговорът от пресслужбата.

Веселин Божков от КРС имал пет карти

Според източниците на Биволъ сред щастливите избраници на Глобул е и несменяемият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Страховитият за мобилните оператори шеф в един момент е разполагал с цели 5 SIM карти с VIP план. В момента обаче на негово име е активен само един номер 0899978889. И в момента този номер връща гласово съобщение « абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно ». Веселин Божков не отговори на запитванията за коментар по електронна поща и не вдигаше другия си телефонен номер в мрежата на Мобилтел.

Теленор: Има стотици VIP планове, няма как да ги прекратим

Потърсени с въпрос дали такива VIP планове съществуват от Теленор отговориха утвърдително, но уточняват, че всички са сключени при предишния собственик, преди август 2013 г.

« Теленор има сключени договори за мобилни услуги с физически и юридически лица по посочения от Вас план (« VIP no monthly, GGFree » б.ред.), като всички, без изключение, са сключени преди придобиването на Теленор България ЕАД от Теленор Мобилни Комуникации през август 2013 г. »

От отговора става ясно още, че операторът не може да прекрати едностранно договорите.

« За сключените до август 2013 г. договори по посочения план, дружеството е задължено и надлежно изпълнява ангажиментите си си, като съответните потребители заплащат задълженията за ползваните от тях услуги в съответствие с приложимите условия. »

Договори без тарифи

След уточняващ въпрос на Биволъ от пресслужбата на Теленор съобщиха тарифите за VIP плановете: безплатно в мрежата на Глобул, 39 ст./мин към други оператори, 12 ст. за SMS към всички оператори, вкл. Глобул, 2 лв/MB интернет достъп и стандартните тарифи за роуминг.

Тези тарифи обаче не са разписани в договорите на VIP потребителите, става ясно от интервю* на Daggers Naeringsliv с Ерик Норд, шеф на комуникациите за европейските компании на Telenor и директор на Telenor Media and Content Services.

« В договорите не е написано точно какви ценови планове се прилагат. Опитахме се да проверим според плащанията. » – уточнява Шмид.

« – Значи има група абонати в България, в чиито договори не пише какво плащат?
– Така е, от договора не се вижда какъв ценови план имат.
– Но от фактурите се вижда, че не плащат нищо за обаждания в националната мрежа?
– Да. »

Шмид признава за стотици такива договори сключени преди Теленор да поеме Глобул. Теленор обаче не можал да отговори на въпроса какви са условията, за да стане някой VIP клиент.

Норвежкият вестник пита също дали тези планове за хора на власт не са форма на корупция?

« Добавяте предположения към вашия въпрос, които не мога нито да приема, нито да отрека, така че ми е трудно да отговоря » – казва Норт.

« Златните телефони » са реалност – потвърди и друг източник на Биволъ. Издават ги всички оператори и се водят част от рекламния им бюджет. Висши ченгета и чиновници имат по четири пет VIP номера. Колкото по-едра е рибата, толкова по-голям е лимитът (от порядъка на хиляди левове). Според източника ни в България се ползват хиляди такива номера.

Къде е проблемът?

Тъй като няма безплатен обяд, нито безплатен разговор, VIP сметките на властимащите са платени от другите клиенти на мобилните оператори. За което операторите заслужават солена глоба от Комисията за защита на потребителите.

Kазусът има и силен корупционен привкус като се има предвид, че държавните институции сключват всяка година договори за милиони с операторите за предоставяне на « мобилни телефонни услуги и устройства » и « електронни съобщителни услуги ». Също така държавата се намесва като регулатор за издаване на лицензи и определя тарифите за честотите, с които работят мобилните оператори.

Освен това според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, политиците и чиновниците са длъжни да декларират подобни облаги в натура, когато те надхвърлят 500 лв. годишно. Нищо подобно не се открива в декларациите на Сергей Станишев, Бойко Борисов и Веселин Божков.

*Цитатите от Daggers Naeringsliv се използват с разрешението на авторите

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: