Квесторите източват на дребно Търговска банка „Виктория“

Адвокати с достъп до кредитните досиета. Фактурират се огромни суми за рутинни услуги
Екип на Биволъ

Адвокатска фирма, избрана от квесторите, получава тлъсти хонорари от ТБ Виктория, показват документи, с които Биволъ разполага. За периода  от 25.06 до 23.09.2014 г. ЕАД „БулЛойерс” ООД и адвокатско дружество „Атанасов” са получили 161 148, 55  лв. от ТБ Виктория, като количеството и качеството на услугите им е твърде съмнително.

От документите става ясно, че „БулЛойерс” ООД практически няма други клиенти. Така например дружеството си е фактурирало 16 898,38 лв., с фактура № 337 от 04.08.2014 г., а месец по-късно фактура № 338 от 03.09.2014 г. също за 18 000 лв. Оказва се, че за един месец въпросното дружество не е издавало друга фактура.

Най-фрапираща, обаче, е фактура № 1 от 23.09.2014 г., издадена от Бисер Атанасов, който е съдружник в „БулЛойерс” ООД, но е учредил и отделно адвокатско дружество на свое име „Атанасов”, за да избегне плащането на ДДС и си е начислил възнаграждение в размер на 108 250,17 лв. За периода  от началото на специалния надзор до 23.09.2014 г. в ТБ „Виктория“ ЕАД „БулЛойерс” ООД и адвокатско дружество „Атанасов” са получили 161 148, 55  лв.

 

[images cols=”3″ lightbox=”true”]
[image link=”#” image=”24090″]
[image link=”#” image=”24088″]
[image link=”#” image=”24086″]
[image link=”#” image=”24084″]
[image link=”#” image=”24082″]
[image link=”#” image=”24070″]
[/images]

 

Друг скандален факт е, че юридическите консултанти на квестора Божидар Аршинков –  Бисер Атанасов и Румен Димитров имат пълен  достъп до всички кредитни досиета в ТБ „Виктория”. Въз основа на заповед, издадена от квесторите им е дадена възможност необезпокоявани от никого да се ровят в кредитния портфейл, вкл. в т. нар. лоши кредити и да извличат информация, представляваща банкова и/или търговска тайна, както и данни относно кредитополучателите, размерите на отпуснатите им кредити и учредените обезпечения.

В резултат на това Бисер Атанасов си избира няколко от най-големите нередовно обслужвани кредити (размерът на адвокатското възнаграждение се изчислява върху материалния интерес), по които кредити банката вече има издадени заповеди за незабавно изпълнение и изпълнителни листове и сам съставя възлагателно писмо, което е одобрено от квесторите и въз основа на което образува няколко изпълнителни дела. Видно от фактурите, за тези си услуги той е получил 108 250, 17 лв.

[highlight bgcolor=”#dda8a8″]Тези суми очевидно са неоправдано високи и ощетяват банката и вложителите. За образуване на изпълнително дело се подава и подписва молба по образец на съответния частен съдебен изпълнител, което не представлява никаква юридическа и/или фактическа сложност и дори не предполага наличие на юридическо образование.[/highlight]

 

За “гнилата” КТБ и “здравата ябълка” ТБ “Виктория”

Търговска банка „Виктория“ ЕАД (с предишно наименование „Креди Агрикол България“ ЕАД), която напоследък неизбежно се свързва с „Корпоративна търговска банка” АД  като нейно дъщерно дружество, всъщност е придобита от КТБ, с одобрението на БНБ,  на 12 юни 2014 г., т.е. един ден преди атаките срещу КТБ и на практика десет дни преди поставянето ѝ под специален надзор от БНБ  на 22 юни 2014 г. Придобиването е одобрено от обвиняемия шеф на банковия надзор Цветан Гунев.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”24094″ image=”24094″]
[image link=”24096″ image=”24096″]
[/images]

В рамките на 20 дни БНБ произведе противоречиви съобщения за състоянието на тази банка. При затварянето на КТБ на 22 юни се внушаваше, че Креди Агрикол България също има проблеми:

“Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ), заявява:

– Потвърждаваме поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество.

20 дни по-късно Креди Агрикол е представена пак от БНБ като “добре управлявана банка с добри банкови практики”.

“Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.” пише в прессъобщението от 11 юли 2014 г.

Истината е, че “Креди Агрикол” преди кризата с КТБ не е имала проблеми с ликвидността, нито с капиталовата адекватност. За осемте дни през които тя е де факто собственост на работещата все още КТБ там не са влизали служители на “гнилата ябълка”, не са правени трансфери към свързаните с Цветан Василев фирми и не са отпускани кредити към тях. Ликвидните проблеми на “Креди Агрикол България” ЕАД възникват поради касови тегления и безкасови преводи на големи суми вследствие на появилата се масова паника сред вложителите на тази банка в резултат на поставянето на “Корпоративна търговска банка” АД под специален надзор, като до този момент и след това не е имало назначени представители на новия акционер в “Креди Агрикол България” ЕАД (понастоящем ТБ “Виктория” ЕАД).

На 25 юни квесторите, назначени в КТБ и ТБ Виктория бяха разменени. Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев отидоха в КТБ, а в Креди Агрикол влязоха Христина Иванова Стамова и Божидар Иванов Аршинков. Официално този ход беше оправдан с обема на работата в двете банки.

По неофициална информация на Биволъ смяната на квесторите е заради конфликт на интереси на Славияна Данаилова – първият назначен квестор в КТБ, която е отговаряла за тази банка и не би могла да бъде преместена в нейната дъщерна банка по същите причини. 

През последните дни протестно писмо на служители в ТБ Виктория до БНБ вдигна завесата над действията на квесторите. Стана ясно, че кредитите на банката се разпродават, правят се неправомерни уволнения, а квесторите ползват консултанти със съмнителни компетенции. Служители на банката поискаха смяна на квесторите и дори заявиха готовност да излязат на протест.

Следва…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also