Нов почин в управлението

Кмет на ГЕРБ не успява да репресира граждани чрез съда

Протестиращи срещу корупцията в Поморие бяха оневинени
by Стоян Тончев

Кметът на Поморие от ГЕРБ Иван Алексиев, лансиран втори мандат от патрона си Бойко Борисов, мачка безцеремонно недоволните от местната власт. Той тормози протестиращите срещу управлението му граждани, чрез системно завеждане на дела срещу тях. Протест на три жени по повод корупция в черноморския град, нарушава комфорта на местния властелин. За назидание и всяване на страх у обществото Алексиев активира съдебни процеси срещу тях. Така всеки дръзнал да изрази публично гражданското си недоволство е предварително сплашен, че може да се окаже в ролята си на подсъдим. Опитите за политически натиск чрез съдебната система се провалят и репресивните дела са загубени.

През месец август 2013 г. три жени от Поморие започват протестни действия пред сградата на Община Поморие. Мотивите им са непрозрачното управление, шуробаджанащина при назначенията в администрацията, вдигането на местни данъци и такси, съмненията за корупционни сделки, нагласени търгове и ударното разпродаване на общинско имущество. Те са последвани от други недоволни граждани, издигат се плакати. Дързостта им да се изправят „очи в очи“ с управата на общината не остава безнаказана. Разгневен от протестите и от медийния интерес, кметът подава сигнал до прокуратурата. Според него публичното изразяване на мнение за кметските практики е обида и клевета. Районна прокуратура – Поморие ОТКАЗВА образуването на досъдебно производство и не приема, че е налице извършено престъпление от общ характер. Звучният „шамар“ от страна на Прокуратурата не отказва местния феодал. Лидерките на протестиращите Таня Гюрова, Иванка Пулева и Ваня Жекова веднага са подведени като подсъдими пред Районен съд – Сливен. С тъжбата си Иван Алексиев настоява всяка една от тях да бъде осъдена, защото според него го клевети и обижда, както и да му заплати по 5 000 лева обезщетение. Делата се водят в Сливен, защото ответниците са поискали отвод на съда в Поморие, поради зависимости от местната власт. На първа и на втора инстанция, с окончателно решение на Окръжен съд – Сливен, протестиращите Иванка Пулева, Таня Гюрова и Ваня Жекова са признати за НЕВИННИ. Тъжителят е задължен на свой ред да заплати направените разходи в хода на делото. Адвокат на кмета е Станко Кралев, придобил широка известност като „адвоката на Митьо Очите“.

Съдиите са категорични:

„..Обстоятелството, че тъжителят е възприел, видно от тъжбата, част от изявленията като конкретни приписани престъпления, се дължи на неговия собствен субективен прочит на изразите, използвани от подсъдимите, като тъжителят е вложил собственото си възприятие и тълкуване на съдържанието на плакатите…“.

Из решение на Районен съд – Сливен

П Р И С Ъ Д А  № 201

             Гр. Сливен, 26.11.2015 година 

                             В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

СЛИВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, наказателно отделение, V-ти наказателен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и шести ноември 2015 г., в състав: 

 …..при участието на секретар И.Ж. и прокурорът … разгледа докладвано от р. съдия  НЧХД № 71 по описа за 2014 г.,        

                                          П Р И С Ъ Д И :                                                             

 ПРИЗНАВА подсъдимите Таня Гюрова, Ваня Инджова-Жекова и Иванка Пулева за НЕВИНОВНИ за извършено престъпление по чл. 148 ал. 2 вр. ал.1 т.1 и 3 вр. чл. 147 ал.1 предл. 1 вр. чл. 20 ал.2 от НК затова, че на 21.08.2013 г. в гр. Поморие, пред сградата на Община Поморие, в съучастие помежду си като съизвършители наклеветили Иван Алексиев., в качеството му на длъжностно лице – кмет на Община Поморие, скандирайки думите: „Иван Алексиев осиновено дете на олигархията. Син на партийна секретарка и баща комунист–сталинист. А имаш ли още от родата за назначаване в Общината” –   като ги ОПРАВДАВА по повдигнатото им обвинение.

Цялата присъда – тук

Из решение на Окръжен съд – Сливен

В инициативната група се включили трите подсъдими Г., И. и П.,   недоволни от управленските решения взети от страна на Кмета на Общината, в която живеели. За целта подс. Г. изработила и носела със себе си плакат със следното съдържание……………„Община Поморие е феодалното владение на кмета Иван Алексиев, „братчедите” МУ и съветниците МУ от ГЕРБ”, а подсъдимата Пулева…”Кмете, имотите които подаряваш, на майка ти и баща ти ли са, или са ти зестра. Иде Видов ден”.……….

За да признае подсъдимите за невиновни по повдигнатите им обвинения за извършено престъпление клевета на двете дати 21.08.2013г и 22.08.2014г съдът е приел, че в случая се касае за изразена гражданска позиция на неодобрение от страна на трите подсъдими относно линията на управление на тъжителя като кмет на Община Поморие.

В конкретния случай подсъдимите са упражнили права, гарантирани им от Конституцията на Р България – да се изказват свободно.

Предвид изложеното въззивният съд направи извода, че провереният съдебен акт е правилен и  законосъобразен. В съответствие с разпоредбите на чл.338 от НПК  настоящият състав намира, че следва да потвърди  атакуваната присъда.

Ръководен от гореизложеното съдът

Р           Е            Ш           И:

ПОТВЪРЖДАВА ПРИСЪДА № 201/26.11.2015г по НЧХД № 71/2014год на Районен съд-Сливен.

 Решението е окончателно. 

Цялото решение – тук

 

Съдебната сага не свършва до тук

Със свое решение  Комисията за защита от дискриминация определя, че кметът Иван Алексиев е упражнил пряка дискриминация спрямо Таня Гюрова (тук). Кметът обжалва акта на КЗД пред Административен съд – Бургас. Административният съд реши, че при издадения акт на КЗД са налице административнопроизводствени нарушения и поради тази причина го връща в Комисията за ново решение, в което да е налице и волеизявление на административния орган, с което да бъде преустановено нарушението (дискриминация) и бъдат наложени предвидените в закона санкции за това.

Кметът на Поморие окончателно загуби и делото срещу журналиста Стоян Тончев, който беше зверски пребит след публикувани разследвания за тежки корупционни практики и злоупотреби в Поморие (тук) и (тук).

Засегнати от протестните действия са и зам.-кметовете на Иван Алексиев – Кунчо Гайдов и Илия Джингов. Последният е братовчед на кмета. Заместниците отделно са се обидили и са завели дела срещу гражданите. Наказателно дело от частен характер №403/2016  в Районен съд – Бургас продължава в съдебно заседание на 17.03.2017 г.

В същото време, както Биволъ е писал, има образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие при управлението на Иван Алексиев (тук),  материалите по което, след сигнал до главния прокурор, са поискани от ВКП.

В демократичните държави, каквато по презумция с конституционното разделение на властите от 1991 г. трябва да е и България, гражданското недоволство и свободното изразяване на мнение са облечени в законова форма и се приемат за нещо нормално. Но не така стоят нещата в Поморие, където мракобесието, репресиите и чувството за безнаказаност са облечени във власт. Тя преследва безнаказано всеки осмелил се да изрече истината на всеослушание.

Корупцията е там, където има властови правомощия, разпореждане с публични ресурси, липса на ефективни санкции и политически чадър за престъпна дейност. Засега опитите на “осиновеното дете на олигархията” да използва съдебната система като репресивен орган срещу всеки протестен граждански глас остават безрезултатни, но постоянството за това е симптоматично.

Прокурорско постановление

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also