Нов почин в управлението

Кмет на ГЕРБ не успява да репресира граждани чрез съда

Протестиращи срещу корупцията в Поморие бяха оневинени

Кметът на Поморие от ГЕРБ Иван Алексиев, лансиран втори мандат от патрона си Бойко Борисов, мачка безцеремонно недоволните от местната власт. Той тормози протестиращите срещу управлението му граждани, чрез системно завеждане на дела срещу тях. Протест на три жени по повод корупция в черноморския град, нарушава комфорта на местния властелин. За назидание и всяване на страх у обществото Алексиев активира съдебни процеси срещу тях. Така всеки дръзнал да изрази публично гражданското си недоволство е предварително сплашен, че може да се окаже в ролята си на подсъдим. Опитите за политически натиск чрез съдебната система се провалят и репресивните дела са загубени.

През месец август 2013 г. три жени от Поморие започват протестни действия пред сградата на Община Поморие. Мотивите им са непрозрачното управление, шуробаджанащина при назначенията в администрацията, вдигането на местни данъци и такси, съмненията за корупционни сделки, нагласени търгове и ударното разпродаване на общинско имущество. Те са последвани от други недоволни граждани, издигат се плакати. Дързостта им да се изправят „очи в очи“ с управата на общината не остава безнаказана. Разгневен от протестите и от медийния интерес, кметът подава сигнал до прокуратурата. Според него публичното изразяване на мнение за кметските практики е обида и клевета. Районна прокуратура – Поморие ОТКАЗВА образуването на досъдебно производство и не приема, че е налице извършено престъпление от общ характер. Звучният „шамар“ от страна на Прокуратурата не отказва местния феодал. Лидерките на протестиращите Таня Гюрова, Иванка Пулева и Ваня Жекова веднага са подведени като подсъдими пред Районен съд – Сливен. С тъжбата си Иван Алексиев настоява всяка една от тях да бъде осъдена, защото според него го клевети и обижда, както и да му заплати по 5 000 лева обезщетение. Делата се водят в Сливен, защото ответниците са поискали отвод на съда в Поморие, поради зависимости от местната власт. На първа и на втора инстанция, с окончателно решение на Окръжен съд – Сливен, протестиращите Иванка Пулева, Таня Гюрова и Ваня Жекова са признати за НЕВИННИ. Тъжителят е задължен на свой ред да заплати направените разходи в хода на делото. Адвокат на кмета е Станко Кралев, придобил широка известност като „адвоката на Митьо Очите“.

Съдиите са категорични:

„..Обстоятелството, че тъжителят е възприел, видно от тъжбата, част от изявленията като конкретни приписани престъпления, се дължи на неговия собствен субективен прочит на изразите, използвани от подсъдимите, като тъжителят е вложил собственото си възприятие и тълкуване на съдържанието на плакатите…“.

Из решение на Районен съд – Сливен

П Р И С Ъ Д А  № 201

             Гр. Сливен, 26.11.2015 година 

                             В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

СЛИВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, наказателно отделение, V-ти наказателен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и шести ноември 2015 г., в състав: 

 …..при участието на секретар И.Ж. и прокурорът … разгледа докладвано от р. съдия  НЧХД № 71 по описа за 2014 г.,        

                                          П Р И С Ъ Д И :                                                             

 ПРИЗНАВА подсъдимите Таня Гюрова, Ваня Инджова-Жекова и Иванка Пулева за НЕВИНОВНИ за извършено престъпление по чл. 148 ал. 2 вр. ал.1 т.1 и 3 вр. чл. 147 ал.1 предл. 1 вр. чл. 20 ал.2 от НК затова, че на 21.08.2013 г. в гр. Поморие, пред сградата на Община Поморие, в съучастие помежду си като съизвършители наклеветили Иван Алексиев., в качеството му на длъжностно лице – кмет на Община Поморие, скандирайки думите: „Иван Алексиев осиновено дете на олигархията. Син на партийна секретарка и баща комунист–сталинист. А имаш ли още от родата за назначаване в Общината” –   като ги ОПРАВДАВА по повдигнатото им обвинение.

Цялата присъда – тук

Из решение на Окръжен съд – Сливен

В инициативната група се включили трите подсъдими Г., И. и П.,   недоволни от управленските решения взети от страна на Кмета на Общината, в която живеели. За целта подс. Г. изработила и носела със себе си плакат със следното съдържание……………„Община Поморие е феодалното владение на кмета Иван Алексиев, „братчедите” МУ и съветниците МУ от ГЕРБ”, а подсъдимата Пулева…”Кмете, имотите които подаряваш, на майка ти и баща ти ли са, или са ти зестра. Иде Видов ден”.……….

За да признае подсъдимите за невиновни по повдигнатите им обвинения за извършено престъпление клевета на двете дати 21.08.2013г и 22.08.2014г съдът е приел, че в случая се касае за изразена гражданска позиция на неодобрение от страна на трите подсъдими относно линията на управление на тъжителя като кмет на Община Поморие.

В конкретния случай подсъдимите са упражнили права, гарантирани им от Конституцията на Р България – да се изказват свободно.

Предвид изложеното въззивният съд направи извода, че провереният съдебен акт е правилен и  законосъобразен. В съответствие с разпоредбите на чл.338 от НПК  настоящият състав намира, че следва да потвърди  атакуваната присъда.

Ръководен от гореизложеното съдът

Р           Е            Ш           И:

ПОТВЪРЖДАВА ПРИСЪДА № 201/26.11.2015г по НЧХД № 71/2014год на Районен съд-Сливен.

 Решението е окончателно. 

Цялото решение – тук

 

Съдебната сага не свършва до тук

Със свое решение  Комисията за защита от дискриминация определя, че кметът Иван Алексиев е упражнил пряка дискриминация спрямо Таня Гюрова (тук). Кметът обжалва акта на КЗД пред Административен съд – Бургас. Административният съд реши, че при издадения акт на КЗД са налице административнопроизводствени нарушения и поради тази причина го връща в Комисията за ново решение, в което да е налице и волеизявление на административния орган, с което да бъде преустановено нарушението (дискриминация) и бъдат наложени предвидените в закона санкции за това.

Кметът на Поморие окончателно загуби и делото срещу журналиста Стоян Тончев, който беше зверски пребит след публикувани разследвания за тежки корупционни практики и злоупотреби в Поморие (тук) и (тук).

Засегнати от протестните действия са и зам.-кметовете на Иван Алексиев – Кунчо Гайдов и Илия Джингов. Последният е братовчед на кмета. Заместниците отделно са се обидили и са завели дела срещу гражданите. Наказателно дело от частен характер №403/2016  в Районен съд – Бургас продължава в съдебно заседание на 17.03.2017 г.

В същото време, както Биволъ е писал, има образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие при управлението на Иван Алексиев (тук),  материалите по което, след сигнал до главния прокурор, са поискани от ВКП.

В демократичните държави, каквато по презумция с конституционното разделение на властите от 1991 г. трябва да е и България, гражданското недоволство и свободното изразяване на мнение са облечени в законова форма и се приемат за нещо нормално. Но не така стоят нещата в Поморие, където мракобесието, репресиите и чувството за безнаказаност са облечени във власт. Тя преследва безнаказано всеки осмелил се да изрече истината на всеослушание.

Корупцията е там, където има властови правомощия, разпореждане с публични ресурси, липса на ефективни санкции и политически чадър за престъпна дейност. Засега опитите на “осиновеното дете на олигархията” да използва съдебната система като репресивен орган срещу всеки протестен граждански глас остават безрезултатни, но постоянството за това е симптоматично.

Прокурорско постановление

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: