Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?

Кметът от ГЕРБ Иван Алексиев е проверяван от прокуратурата за погазване на Закона за обществените поръчки
Биволъ
Биволъ представя своя нов автор Стоян Тончев. Стоян Тончев живее в Поморие. Роден през 1984 г. в Бургас, където завършва Гимназия за чужди езици „Васил Левски“. Бакалавър е по специалността „Публична администрация” в БСУ, а в момента следва право. Той стана известен с разследванията си за поморийските управници, публикувани предимно в неговия сайт „Зад кулисите“ и други медии. По разследванията му са подадени сигнали до прокуратурата, засягащи властимащи фигури. Натискът за тяхното неглижиране и потулване е налице. На 14.01.2016 г. Стоян е жестоко пребит, с множество фрактури, средни телесни повреди и комоцио. Оцелява по чудо в болницата и търпи хирургическа намеса за възстановяването си. Покушението следва неуспешни опити журналистът да бъде подкупен и да замълчи за горещите си разкрития. Поръчителят на това злодеяние е известен, но все още е неоткрит от полицията и е на свобода.

снимка

Община Поморие е придобила скандална известност през годините с порочните си практики. Съмненията за корупция и злоупотреба с власт се основават на обстоятелствена проверка на Държавна Агенция Финансова Инспекция /ДАФИ/ към МФ. Проверката е възложена от прокуратурата след подаден сигнал срещу кмета Иван Алексиев. Тя е приключила с 16 акта констатиращи сериозни нарушения, ощетяващи публичните средства на общината в особено големи размери. Драстично е последователното неспазване на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и изплащането на суми над договорените стойности.

По констатациите на ДАФИ е образувано досъдебно производство по преписка 5310/2013. За сега прокуратурата търси „неизвестен извършител” от общинската администрация, за да образува и внесе обвинителен акт в съда. Преписката се мота вече 3 години по различните инстанции на правораздаването, а безобразията в общината продължават необезпокоявано. Иван Алексиев бе предложен и избран за кмет от ГЕРБ втори пореден път. Публична тайна е близкото му отношение с ДПС и фактът, че фирми на политическото статукво усвояват най-апетитните проекти, свързани с финансиране от ЕС.

„НеИзвестен” Извършител

Сигналът подададен до Главна прокуратура е резултат от 6 месечно журналистическо разследване. Съмненията за груби нарушения по няколко закона се потвърдиха в голямата си част от проверка на Държавна агенция финансова инспекция.

Вчера Премиерът заяви, че няма да пощади никой, дори да е член и активист на неговата партия ГЕРБ, при основателни съмнения за корупция и незпазване на законите. Министър-председателят миналата седмица пък категорично се похвали с напредъка на България, която по всички пунктове изпреварвала Румъния, според него. На въпрос за борбата с корупцията, премиерът бе категоричен: „Румънците сме ги изпреварили отдавна във всяко едно отношение. Това, че техните министри крадат и са ги хванали и вкарали в затвора, не значи, че нашите го правят.“
Но едва дни след изказването му бе арестуван шефът на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов, уличен в организацията на корупционни практики в агенцията.  Цветанов на свой ред фигурираше в парламентарните списъци и като съветник на депутата от управляващата партия  Владислав Тошков Николов.

От  Брюксел Главният прокурор Сотир Цацаров бе по-лаконичен в изказването си за липсата на борба с корупцията по високите етажи на властта, все едно от него нищо не зависи: „Попитайте МВР и ДАНС  колко разработки, касаещи заместник-министри, да не говорим за министри, са подадени към прокуратурата? И ако те ви кажат колко са и тази цифра ви впечатли, елате и ме попитайте „Къде са тези разработки?“. Ако ви кажат „Няма разработки“, то тогава не ми казвайте къде ви е борбата с корупцията по високите етажи на властта. В моите чекмеджета няма такива разработки.“

Докато изпълнителната власт и прокуратурата се оправдават, че в България няма осъдени министри, защото “не се краде”, или защото няма разработки срещу такива, граждани и журналисти търсят обективната истина и подават сигнали до компетентните органи. По преписка 5310/2013 г., заведена в Бургаска окръжна прокуратура, има образувано досъдебно производство по чл. 219, ал.1 от НК за безстопанственост в Община Поморие срещу героя на българския криминален преход – неизвестен извършител.

Интересен ще бъде коментарът на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, относно доклада на финансовия испектор от ДАФИ за извършената проверка в Община Поморие, като се обърне специално внимание на “…е сключил неизгодна сделка, от която е настъпила значителна вреда за Община Поморие”.

При проверката за законосъобразност при възлагане на обществени поръчки Държавна финансова инспекция е установила нарушения при неспазване на разпоредбите на ЗОП. В повечето случаи възложителят не е провеждал процедури за възлагане на поръчки чрез публична покана по условията в закона.

Докладът за поморийските злоупотреби

  1. При “Строителство на паркинг на ул. “Солна”, гр. Поморие” на стойност 239 000 лева /без ДДС/, “Основен ремонт на сградата на Общинска администрация, гр. Поморие” на стойност 71 915 лева /без ДДС/ и “Доставка на мебели за 35 000 лева /без ДДС/, в нарушение на ЗОП не са проведени процедури за възлагане на поръчки чрез публична покана.
  2. Не са проведени процедури за възлагане на поръчки чрез публична покана съгласно ЗОП при: “Асфалтиране и чакълиране на улици в гр. Поморие на стойност 125 332 лв. /без ДДДС/; “Възстановяване на брегоукрпителна стена и пешеходна алея на ул. “Яворов”, гр. Поморие” на стойност 194 085 лв. /без ДДС/; “Ремонт на тротоари на ул. “Княз Борис” на стойност 109 512 лв. /без ДДС/;
  3. Без провеждане на три обществени поръчки за избор на изпълнители за: “Доставка на бетонови изделия и строителни материали” на стойност 317 561 лв. /без ДДС/; “Поддържане на осветлението на територията на община Поморие” през 2012 г. на стойност 213 972 лв /без ДДС/; “Поддържане на осветлението на територията на община Поморие” през 2013 г. на стойност 177 156 лв. /без ДДС/;
  4. Установено е нарушение при проверка за законосъобразност на възлагане през 2012 г. по рамково споразумение на обществена поръчка с предмет: “Текущ ремонт и поддържане на пътища и улици на територията на община Поморие” на стойност 2,3 милиона лева /без ДДС/. Установено е, че след проведена открита процедура по реда на ЗОП не е подадена информация до Агенцията по обществените поръчки за вписване в Регистъра на обществените поръчки.
  5. Не е проведена процедура за възлагане на поръчка чрез публична покана по реда ЗОП през 2012 г. за “Строително-монтажни работи – изграждане на брегозащитна дига и буна на северния бряг /пясъчна коса/ на гр. Поморие за овладяване и преодоляване последиците от бедствия” на стойност 166,854,60 лева /без ДДС/. Установено е, че изборът на изпълнител е извършен чрез договаряне без обявление.
  6. Установени са закононарушения при възлагане на обществена поръчка с предмет: “Доставка на бетонови изделия – бетонови тротоарни плочи, декоративни плочи и бетонови бордюри за реновиране на тротоарни плочи в населените места на община Поморие”. Стойността на поръчката е 350 000 лева и с решението си за откриване на процедура кметът е одобрил при методиката за оценка на офертите при критерий “икономическа най-изгодна оферта” е включен показател “търговска репутация, доказана с договори за доставка на бетонови изделия”.

Безспорно са установени нарушения с (не)провеждането на обществени поръчки, като в резултат на системно неспазване на ЗОП е нанесена вреда на Община Поморие в особено големи размери. Констатирано е и изплащане на средства над договорените. Съставените 16 акта са персонално на името на кмета от ГЕРБ Иван Алексиев и заместниците му. Актовете са атакувани от тях пред Административния съд. Част от тях са отменени, но не в същността на  установените нарушения и системното неспазване на закона, а поради допуснати процесуални грешки от инспектора при съставянето им.

Ето какво казва апелативният прокурор на Бургас в своето постановление, с което отменя отказа за образуване на досъдебно производство на окръжния прокурор:

„Ако списъкът със съдебни дела, образувани по съставените 16 броя АУАН беше изследван, щеше да бъде установено, че отменителните решения по 8 от тях не са постановени по същество на констатираното нарушение, а поради допуснато процесуално нарушение при съставянето на наказателното постановление от административния орган.”

По преписка 5310/2013 все пак има образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие. Но вече 3 година няма резултат, няма виновни, няма осъдени, няма я обективната истина. Няма и справедливост.

Преди премиерът и главният прокурор отново да се потупат в гърдите с успехите при борбата с корупцията и липсата на такава в България, да изчетат внимателно публикуваните документи и доклада на ДАФИ за двумандатния кмет в една от най-знаковите черноморски общини. Корупция има и тя е крещяща. А освен рушветите и отчисленията, се краде от публичните средства – парите на данъкоплатците в Европейския съюз, каквито са и българите. В престъпните корупционни схеми има нескрити политически чадъри и задкулисно покровителстване от страна на Модела #КОЙ.

Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?Премиерът Борисов ще реагира ли на доказателствата за корупция в Община Поморие?

Коментар на Биволъ:

С този текст Биволъ представя на публиката колегата – журналист от Поморие Стоян Тончев, създател и автор на сайта zadkulisite.com. Заради своята безкомпромисна и последователна разследваща журналистика в региона, Стоян стана жертва на покушение от  мутри наемници. На 14-ти януари 2016 г. той беше нападнат и зверски пребит в близост до дома си в Поморие от банда биячи, въоръжени с палки и боксове. Стоян оцеля по чудо от опита да бъде трайно отстранен от гражданска и журналистическа дейност и е непоколебим в готовността си да разкрие докрай престъпните схеми на властова корупция и източване на публични средства за лично облагодетелстване. В подкрепа на нападнатия журналист застанаха авторитетни световни организации, като OSCE. Асоциацията на европейските журналисти излезе с остра осъдителна позиция и сезира Съвета на Европа, който следи развитието на разследването за нападението. Тревога буди решението на Бургаския окръжен съд, който вчера 31.03.2016 г. освободи от ареста единствения задържан за опита за убийство на журналиста срещу парична гаранция. Необяснимо остава изчезването на ключови доказателства, събрани в хода на разследването и неразпитването на важни свидетели на престъплението. В ход е поредното прикриване на мутренска екзекуция от българската съдебна и изпълнителна власт. Според осведомени източници от съдебната система, политическият натиск за покриване на действителния поръчител, посредник и извършители, говори индиректно, че Стоян Тончев се е превърнал в мишена на мощни овластени фигури, засегнати от неговите публикации. Това допълнително ще рефлектира в международните анализи за свобода на словото в България, която е твърдо на позорното последното 106-то място в цяла Европа в класацията на Репортери без граници.

Биволъ дава трибуна на неговите разкрития и ще продължава да следи и публикува занапред развитието на засегнатата тема.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d