Когато през 2011 г. Комисията по досиетата (Комдос), българската институция управляваща архивите на Държавна сигурност, декласифицира около 3000 документа за терористичните организации, наблюдавани от тайните комунистически служби, във Франция никой не обърна внимание на две бележки. Те споменават доста смела операция за сближаване през 80-те между Главната дирекция за външна сигурност (DGSE – външното разузнаване б.ред.) на Франция и ДС в името на « общата борба срещу тероризма ». Всичко това под носа на Дирекцията за наблюдение на територията (DST контрашпионажът б.ред), чиято мисия е точно този тип ситуации…

Въпреки, че са написани уклончиво, двете бележки разкриват няколко интригуващи елемента. В тях става дума за настойчиви опити на DGSE да установи неформални контакти с ДС между 1986 и 1989, включително минавайки през « френски съдия-следовател » и съмнителен посредник, описан като « бивш агент, минал на предателство ». Неговото име, както и това на магистрата, са заличени, тъй като действащото българско законодателство защитава самоличността на агентите, които продължават да са активни. Но по всичко личеше, че този опит е бил провален: недоверчивите българи са го преценили като възможен капан и не са откликнали на позивните от другата страна на Берлинската стена. Твърде рано, твърде смело, без съмнение… Става дума за « искра в добре контролирания процес на размразяването », потвърдиха ни навремето ръководители на Комдос, които признаха, че са декласифицирали тези две бележки малко « случайно ».

Париж, зимата на 2014 г. Седнал в дъното на парижко кафене, възрастният човек с грижливо поддържан външен вид трепетно разглеждаше страниците на кирилица, които му представихме. Повече от трийсет години по-късно, съдията Жан-Луи Брюгер – тъй като точно за него става дума – научи скритата страна на тази история, в която той е играл решителна роля. Да, именно той е препречил с крак вратата на опасните български служби и е маневрирал това невероятно сближаване с DGSE. Според съдията Брюгер българите са установили първи контакт чрез посредничеството на двоен агент. « Той ми казваше, че комунистическия режим в София няма да издържи дълго. И, че в ДС разбират това и са готови на жест за сближаване». Но конфиденциалният разказ на съдията спира внезапно когато става въпрос за идентичността на това лице. « Ще отнеса името му в гроба » – казва той на прощаване.

Днес Д.Д. е кротък пенсионер, живеещ в далечния край на Ивлин (департамент в парижкия регион б.ред). На светлинни години от образа на международен шпионин, този невисок, хитър и приказлив господин е бил в сърцето на аферата със сближаването с комунистическите български служби. Прочутият посредник – това е той. Само че според Д.Д. идеята не е дошла от него. « Жан-Луи разследваше няколко афери с атентати във Франция, при които терористите бяха минали транзит през България. Той поиска от мен да се свържа с ДС. Така направихме немислимото: да съберем около една маса в разгара на студената война DGSE и ДС », казва той. Позовавайки се на разклатеното си здраве Д.Д., който се изразява на френски, български и руски, учтиво отлага продължението на своите разкрития. И не казва повече. За него също изглежда е актуален договорът за мълчание, сключен преди трийсет години. Дотам, че можем да си зададем въпроса дали последната страница на тази история е написана.

За да научим повече трябва да поемем към София. Както очаквахме, двете декласифицирани през 2011 г. бележки бяха само върха на айсберга. Следвайки меандрите в архивите изоставени панически от ДС открихме поне още шейсет документа за този епизод от историята. Всички те са строго секретни и изглежда за пръв път виждат бял свят след тяхното архивиране. Те не разказват цялата история, далеч не, но дават рамката на тази скъпоценна « обратна страна » на една операция, която е хем уникална, хем като за роман.

(следва Част II)

Александър Леви, специално за Биволъ

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English