Гражданска Солидарност и Съпротива само могат да спасят България

#КОЙ свали Люба Кулезич от ефир

"Империята ГЕРБ" и "Дългата ръка" на Пеевски отстрелват неудобните
by Екип на Биволъ
В ексклузивно интервю за Биволъ, журналистката Люба Кулезич говори:


за сваленото й предаване от BiT непосредствено преди излъчване на живо;


за политиката и бизнеса;


за скритите собствености;


за цензурата налагана от “Империята ГЕРБ”


за опорките на Пеевските медии;


за тишината в BiТ;


за неистовата потребност от обществена съпротива.

 • Здравейте, г-жо Кулезич! Предполагам, че се сещате защо Ви търсим. Какво точно се случва в този жалон на уж свободната журналистика – BiT? Не ни интересува толкова официалната версия, колкото Вашият прочит на събитията?
 • Изключително неприятна ми е тази тема, защото това е точно „барековския“ модел. С BiT имам търговски договор чрез моята фирма „Дом продакшън“. Предаването ми „Честно казано“ е външна продукция. Такива споразумения не се прекратяват по този начин, защото аз не съм служител на тази телевизия, а бизнес партньор, водещ и автор. И ми подхвърлят някакво листче, докато ще влизам в ефир, с което ми казват, че няма да има предаване. Един час преди да е започнало!
 • Кой свали предаването Ви в последния момент, преди излъчването му на живо? Откъде е дошла тази атака?
 • Всичко това тръгва от изпълнителния директор на телевизията Симона Ангелова. По принцип бях много спокойна в работата си, защото до този момент не е имало никакъв намек и намеса в работата ми с тази телевизия. Но явно нещо в движение изведнъж се е променило. И можем да правим различни хипотези. Едната хипотеза е, че собствениците на BiT, братята Павел и Румен Вълневи, от които Павел се занимава повече с телевизията, идват много рядко в България. Те не знаят какво точно се случва. Сложили са си един човек за изпълнителен директор, комуто очевидно гласуват много голямо доверие. Възложили са му да събира реклами. Все пак това е бизнес и трябва да печели от дейността си. Но явно човекът на тази длъжност или не може да привлича рекламодатели, или не го прави. И започва да оправдава своето неумение с мен и със Сашо Диков.
 • Вие със Сашо Диков ли сте проблема на телевизията? Какво за вас двамата?
 • Че сме много крайни, много остри, трябвало да сме по-меки…
 • Чакайте малко, нали затова са Ви потърсили? Собствениците на телевизията знаят какво правите вие двамата и затова са решили да работят с вас – да вдигнете рейтинга на медията, да бъде гледаема, да предлага нещо различно от това, което присъства на телевизионния пазар.
 • Аз също мисля като Вас! Обезпокоителното е, че това се случи изведнъж – да ми свалят предаването. Разбира се, аз много остро възразих преди това на опита за спускане на указания. Много остро. Сега си давам сметка, че е можело да бъде малко по-въздържано, обаче при мен има някакво пресищане вече от подобен тип опити за въздействие и изпитвам непоносимост към тях.
 • Политиката и бизнесът днес в България се размиват. В тази връзка, при търсене на рекламодатели, като знаем, че всеки един собственик на голяма фирма е свързан с властта, управляващите политици могат да влияят на рекламодателите, нали? Те могат да ги ориентират да не рекламират в определени медии, които са критични към моментната власт?
 • Точно това, което казвате, се спускаше периодично от тази дама (изпълнителният директор на BiT Симона Ангелова – бел.ред.). И аз помолих с официално писмо да ми се даде отговор – че заради мое предаване и изказвания не се рекламира в BiT. Но писмен отговор не получих. Затова отидох при Павел Вълнев, който, заклевам се, никога не ми е пречил в работата. Срещнах се с него при предишното му идване в България и му казах: „Господин Вълнев, вярно ли е, че заради моите предавания рекламодателите отказават?“. „Глупости! Я не се поддавай на манипулации!“ – така ми отговори той. И по тази причина смятам, че комуникационното трасе е замърсено от тази дама (Симона Ангелова – бел.ред), която идва от Империята на ГЕРБ. Тя е негов човек. Аз дори не я познавам, разбирате ли?! Никой в нашия бизнес не я познава. Изводите оставам на Вас и Вашите читатели. Моят проблем е, че ми се стоварва всичко това на главата в последния момент, с някакъв измислен повод. Отсичат ми главата в момента, преди да вляза в ефир.
 • Това не прилича ли на мутренски подход?
 • Така изглежда. Тя (Симона Ангелова – бел. ред) нарежда, за мен и моя екип, моментално да ни спрат пропуските за достъп в телевизията. Пропуски до системата. Моментално! Разбирам да деактивират моя достъп, но защо и на моя екип – на момчетата и момичетата, с които работя?!
 • Потърсихте ли й обяснение?
 • В случая аз съм юридическо лице в отношенията с телевизията и съм им отправила официална покана за преговори – по какви клаузи ще прекратим нашия договор, така че това да е в условията на закона. Не съм провеждала официални разговори. Нито един от тези хора (собственици и изпълнителен директор – бел.р.) не ме повика на официален разговор. Собствениците са в САЩ.
 • Защо една медия ще си срине така реномето? Може ли Симона Ангелова едностранно да предприема такива радикални мерки, без това да е позволено от нейните преки началници?
 • Тези въпроси трябва да бъдат отправени към въпросната дама, към прокуриста на фирмата. Аз нямам обяснение за този абсурд. Те трябва да ми обяснят на мен какво се е случило, без да си измислят фалшиви мотиви и да ми дават несериозни обяснения.
 • BiT свободна медия ли е? Щом се говори на журналистите за смегчаване на острия език? 

 • Разбирате ли, че това се разиграва пред всички водещи, пред всички продуценти, някои от които са много млади. Това е възпитателна мярка, според мен. Указание да си налягаме малко парцалите и идва от нея (Симона Ангелова – бел.ред.). От нейната уста се изнася това.

 • Вълнува ни #КОЙ говори през нея? Вие засягате проблеми, които липсват в други предавания и телевизии, и те са свързани с властта. Каните гости, които са в забранителния списък за другите медии. Говорите за неща, които ние знаем, но са много малко журналистите, които се осмеляват да ги изрекат на глас в ефир.

 • Аз имах картбланш да го правя. Абсолютна свобода. Обаче нещо се е случило по трасето. Нещо е обърнало каруцата. Налице е внезапна смяна на курса или внезапно решение.

 •  С тези действия се изменя изцяло ракурса на тази телевизия… Тя променя своята политика. Какво правите оттук нататък?

 • Малко ще си почина, защото аз се хвърлих много в този бой, в тази битка.

 • Има ли изобщо нужда България от журналистиката? Властта мачка.

 • Да се практикува зависима журналистика няма никакъв смисъл. Необходими са солидарност и съпротива, но ги няма. Въпреки че аз усетих огромна подкрепа към себе си от зрителите. От колеги – не толкова. Но наистина, капката на търпение вече прелива чашата. Не може така да се обстрелват журналистите. Някои по един начин, други в буквалния смисъл. На мен вече ми омръзна! През една, през две години ми късат договорите. На какво прилича това нещо?

 • Като знаем как медиите се дирижират от комадни центрове, известни като „сараи“ – Боянския, Берлинския, Банкянския, и как Вие говорите открито за „Модела КОЙ“, допускате ли, че дългата ръка на Делян Пеевски може да се е промъкнала и там, в BiT?

 • Да, допускам! Защото при такава обтекаема формулировка на официалната позиция за сваляне на предаваенто ми от ефир, могат да се допуснат всякакви неофициални такива. Това е същото като скритите собственици на въпросния Пеевски. Официално се предлага една версия, отзад има други десет. Този натрупан опит – зад една официална фасада да се крият неясни, скрити собствености, обвързаности и интереси – се пренася навсякъде. Включително в такъв тип взаимоотношения. Затова искам официален разговор със собствениците на BiT, oфициални преговори, официален ангажимент, официално аргументиране на прекратяване на търговския договор. Като съм на мнение, че собственикът Павел Вълнев, е подведен. Една медия не може да бъде управлявана отдалече. Трябва да си вътре в нещата. А когато възлагаш на други лица да го правят на място, като въпросната директорка, управлението на толкова сложен комплекс, можеш да очакваш всякакви удари под кръста. Такива указания и опорки – да бъдем по-умерени, да нямаме политически обвързаности, да няма външни донори…

 • Какво се внушава с това?

 • Е, как какво? Затова се вбесих и казах: „Дайте фактите!“ – защото така, все едно слушам указания спуснати от Пеевските медии. Защото единственият човек, който излезе публично с коментар и каза, че ще съди Бареков (Николай Бареков – евродепутат, за когото се смята, че е приближен до депутата на ДПС Делян Пеевски – бел.р.), бях аз. Той разпространява клеветата, че чрез мен Цветан Василев финансира телевизията. Аз съдя Бареков и плащам за това от собствения си джоб.

 • Не трябваше ли телевизията да стори това?

 • Разбира се, че това трябваше да го направи BiT! Да защити реномето си, да защити журналистите си. Това всичко трябваше да го направи Симона Ангелова, в качеството си на изпълнителен директор на телевизията. Тя е оперативния директор на тази медия, тя се занимава с пиара, с договорите, с кадровата политика… Пълно бездействие.

 • Медийната среда в България е отровена, политическата среда е отровена – как, според вас, трябва да се действа, за да се промени това?

 • Трябва да има съпротива! Солидарност и съпротива – гражданска, професионална. Без това да се случи, няма нищо да се промени в нашата държава. Трябва да има битка. Не еднократна – да отидеш веднъж пред Парламента, а да се види наличието на общностна съпротива. Хората трябва да се обединят, иначе си заминават.

 • Какво ще се случи, ако няма съпротива?

 • Ако няма съпротива, ако младите не се събудят и не кажат: „Люба, Асене (Люба Кулезич, Асен Йорданов, директор на Биволъ – бел.р.), тръгваме след вас, тръгваме с вас!“, ще ги премажат в месомелачката…

Разговорa води Стоян Тончев

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also