Компанията „Луврие Инвестмънтс Къмпани 33 С.А.“ е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията за продажбата на телекома „Виваком“ на фирма на Спас Русев, научи Биволъ от самата КЗК.

Делото е заведено на 1 февруари т.г. и първото заседание е насрочено чак за 26 октомври 2016 г.

Биволъ поиска от КЗК по реда на ЗДОИ разяснения относно решение номер 989/2015 на КЗК, с което се одобрява сделката за продажба на телекома на „Вива Телеком Люксембург“. От Комисията обаче отговориха, че оригиналът на цялата преписка се намира във ВАС.

Регистрираната в Люксембург фирма LIC 33 или „Луврие Инвестмънтс Къмпани 33″ се прочу след като през март 2015 белгиецът Пиер Луврие даде пресконференция в София, че купува за 1 евро телекома „Виваком“, военния завод „Дунарит“, ТВ7 и други активи на банкера Цветан Василев, който се укрива в Белград.  

Разследване на Биволъ тогава разкри, че Пиер Луврие поддържа тесни връзки с руския олигарх Константин Малофеев, свързан с президента Путин. Малофеев поддържа и тесни връзки с ръководители на сепаратистките проруски региони в Украйна и е ключово лице в руската политика на хибридна война в чужбина, включително чрез финансиране на партии в ЕС като френския Национален фронт.

След разследването на Биволъ държавата наложи запор върху активите и Пиер Луврие обяви, че вече няма интерес към сделката. Очевидно обаче сагата с участието на белгиеца към днешна дата не е прилючила.

(Очаквайте подробности)

Въпросите, които Биволъ зададе на КЗК и не получи отговор, тъй като преписката е във ВАС:

  • Моля посочете размера на капитала на „Вива Телеком Люксембург“ и бенефициарните му собственици. Явава ли се лицето Спас Русев, посочено в публикации в пресата, такъв собственик и с какъв дял? Кои са другите бенефициарни собственици, ако има такива?
  • Какви са източниците на средствата (по публикации в пресата около 330 млн. e) с които „Вива Телеком Люксембург“ придобива „ИнтерВ Инвестмънт“ С.а.р.л. В случай, че част от тези средства е предоставена от трети лица, какъв е контролът на такива трети лица върху „Вива Телеком Люксембург“?
  • Известни ли са Ви и дадено ли е предварително одобрение на договорни ангажименти, и възможности за по-нататъшни промени в собствеността и контрола над „Вива Телеком Люксембург“, както посочваме по-долу? По-специално имаме предвид договори за бъдеща доставка на акции, договори за финансови опциони, договори за управление, или аналогични договорености. Моля потвърдете или отхвърлете наличието у КЗК на информация за наличието такива договорености с всяка една от следните групи лица:
    • (а) Лица от групата на ВТБ ОАО (заедно по-долу ВТБ), включително холдингови или дъщерни дружества на ВТБ, или нейни значителни акционери и директори;
    • (б) лица от групата на Първа Инвестиционна Банка (заедно по-долу ПИБ), включително холдингови или дъщерни дружества на ПИБ, или нейни значителни акционери и директори;

Хипотезата посочена по-горе би могла да има последствия като концентрация в ЕС (във връзка с дейността на дъщерни на ВТБ дружества в редица страни от ЕС). Получено ли е съгласието от съответните органи на ЕС за такава концентрация?

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

283 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English