Компанията „Луврие Инвестмънтс Къмпани 33 С.А.“ е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията за продажбата на телекома „Виваком“ на фирма на Спас Русев, научи Биволъ от самата КЗК.

Делото е заведено на 1 февруари т.г. и първото заседание е насрочено чак за 26 октомври 2016 г.

Биволъ поиска от КЗК по реда на ЗДОИ разяснения относно решение номер 989/2015 на КЗК, с което се одобрява сделката за продажба на телекома на „Вива Телеком Люксембург“. От Комисията обаче отговориха, че оригиналът на цялата преписка се намира във ВАС.

Регистрираната в Люксембург фирма LIC 33 или „Луврие Инвестмънтс Къмпани 33″ се прочу след като през март 2015 белгиецът Пиер Луврие даде пресконференция в София, че купува за 1 евро телекома „Виваком“, военния завод „Дунарит“, ТВ7 и други активи на банкера Цветан Василев, който се укрива в Белград.  

Разследване на Биволъ тогава разкри, че Пиер Луврие поддържа тесни връзки с руския олигарх Константин Малофеев, свързан с президента Путин. Малофеев поддържа и тесни връзки с ръководители на сепаратистките проруски региони в Украйна и е ключово лице в руската политика на хибридна война в чужбина, включително чрез финансиране на партии в ЕС като френския Национален фронт.

След разследването на Биволъ държавата наложи запор върху активите и Пиер Луврие обяви, че вече няма интерес към сделката. Очевидно обаче сагата с участието на белгиеца към днешна дата не е прилючила.

(Очаквайте подробности)

Въпросите, които Биволъ зададе на КЗК и не получи отговор, тъй като преписката е във ВАС:

  • Моля посочете размера на капитала на „Вива Телеком Люксембург“ и бенефициарните му собственици. Явава ли се лицето Спас Русев, посочено в публикации в пресата, такъв собственик и с какъв дял? Кои са другите бенефициарни собственици, ако има такива?
  • Какви са източниците на средствата (по публикации в пресата около 330 млн. e) с които „Вива Телеком Люксембург“ придобива „ИнтерВ Инвестмънт“ С.а.р.л. В случай, че част от тези средства е предоставена от трети лица, какъв е контролът на такива трети лица върху „Вива Телеком Люксембург“?
  • Известни ли са Ви и дадено ли е предварително одобрение на договорни ангажименти, и възможности за по-нататъшни промени в собствеността и контрола над „Вива Телеком Люксембург“, както посочваме по-долу? По-специално имаме предвид договори за бъдеща доставка на акции, договори за финансови опциони, договори за управление, или аналогични договорености. Моля потвърдете или отхвърлете наличието у КЗК на информация за наличието такива договорености с всяка една от следните групи лица:
    • (а) Лица от групата на ВТБ ОАО (заедно по-долу ВТБ), включително холдингови или дъщерни дружества на ВТБ, или нейни значителни акционери и директори;
    • (б) лица от групата на Първа Инвестиционна Банка (заедно по-долу ПИБ), включително холдингови или дъщерни дружества на ПИБ, или нейни значителни акционери и директори;

Хипотезата посочена по-горе би могла да има последствия като концентрация в ЕС (във връзка с дейността на дъщерни на ВТБ дружества в редица страни от ЕС). Получено ли е съгласието от съответните органи на ЕС за такава концентрация?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English