Путински олигарх санкциониран от САЩ и ЕС иска да купи ТВ7

Пропагандната машина на руската хибридна война се прицели в България
Екип на Биволъ

На журналистите от ТВ7 е бил представен нов собственик – американският гражданин Джак Хеник представлявал инвеститора, пише в последния си брой Капитал. Биволъ потвърди тази информация от независим източник.

Официално Хеник се легитимира като бивш продуцент на американската телевизия Fox News и настоящ в руската телевизия Царьград ТВ. Мисията му в София е да представлява интересите на руския православен олигарх Константин Малофеев, който е в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС.

Малофеев е заслужил това заради близостта си с  Путин. Той е неговото момче за специални поръчки и финансира крайно реакционната православна телевизия Царьград ТВ. Този канал пропагандира яростно руската военна агресия срещу Украйна.

От нея се лее великоруска пропаганда на такова ниво и с такъв интензитет, че Алфа ТВ изглежда като канал за детски приказки. А бившият служител на Fox сега е яростен застъпник на православната евразийска идеология на Дугин, която е в основата на путинския проект за завладяване на територии и сфери на влияние.

Емисарът Хеник е свързан с американски евангелистки консервативни кръгове, които са вербувани по “православно-консервативна” линия от КГБ. Американецът заработва доверие пред новите си собственици с изказвания пред държавната дума на Русия в подкрепа на анти-гей законите Но в България той е само “троянски кон” на Малофеев, чийто списък със заслуги към путинския режим е впечатляващ.

“Божият олигарх” Малофеев, вероятен бъдещ собственик на ТВ7 е имал дълг от $ 225 млн. към ВТБ. Банката го съди и сключва споразумение, за да се прекрати процеса: Но случаят не е приключен досега, вероятно за да бъде държан Малофеев под контрол.

Въпреки тези търкания с финансовата ръка на режима, Малофеев все пак е силно доверен човек, събрал 10.6% от акциите на Ростелеком (телеком оператор на правителствената и военната връзка). През 2013 той препродава акциите на друг верен путински олигарх: А. Ротенберг.

През 2014 Малофеев организира конгрес на националистическите партии в Европа. От България присъства дежурният рубладжия Волен Сидеров. Православният олигарх има също роля и във вербуването на новия гръцки министър на отбраната, а заедно с френския националист Филип дьо Вилие разработва тематични паркове Царьград.

Всичко това обаче бледнее пред ролята на Малофеев в украинския конфликт. Олигархът не само е бивш работодател на двама от терористите от ЛНР и ДНР – Игор Гиркин и Александър Бородай – но е сред инициаторите на предложението и обосновката за анексиране на Източна Украйна “внесена” в Кремъл в началото на 2015.

Със сигурност, ако бившият съдружник на ВТБ продаде телевизията на Малофеев тя ще се превърне в клонинг на руския православно-пропаганден канал Царьград, част от арсенала на хибридната война на Путин срещу европейската цивилизация. И няма да има кой да го спре, въпреки санкциите, защото официално всичко ще мине през благовидния американец и каскада от офшорни фирми, скриващи собствеността.

По същия начин в момента зад собствеността на ТВ7 е скрит преследваният от закона Цветан Василев. Човекът, който наследи « банката на КГБ » в България и я източи майсторски; едва ли ще се заинати да не продаде телевизията, ако такъв е планът на руските му ментори. Освен ако не е решил да приключи от раз и финансовите си проблеми и проблемите си с правосъдието.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also