Мутренски фирми продавали радиоактивна баластра за инфраструктурно и жилищно строителство

Прокуратурата е прекратила разследването поради липса на доказателства
Димитър Стоянов

Десетки хиляди тонове радиоактивни инертни материали са били добити и използвани незаконно в строителството. Пътища, сгради и инфраструктура са построени с баластра и чакъл от уранови рудници. Последствията са фатални и трагични. Прокуратурата, естествено е прекратила образуваното разследване за незаконната дейност, с мотива, че липсват достатъчно доказателства за привличане като виновни длъжностни лица за престъпление от общ характер. Установените нарушения на РИОСВ са определени само като административни. За пореден път с това си действие българската прокуратура затвърждава мнението, че се грижи за прикриване, а не за разкриване на престъпността и корупцията, които задушават обществото.

За пръв път БИВОЛЪ ще ви покаже кои са хората установили и алармирали институциите за добива на радиоактивни инертни материали от горския фонд на Държавното лесничейство в Твърдица. Горските стражари Юсеин Шакиров и Георги Дончев разкриват детайлите по тази история. Мъжете разказват, че още преди 4 години са подали сигнал до компетентните институции за използвани радиоактивни инертни материали при изграждането инфраструктурни обекти от национално значение и в ново строителство в Сливен. Резултатът от сигналите на служителите е потулване на скандала.

За премеждията на двамата бивши служители на Специализираното звено “Горска стража” към ИАГ започнахме да ви разказваме в една от предните ни публикации. Шакиров и Дончев правят многократни опити да възбудят разследване на компетентните органи в Сливен и Бургас по радиоактивната тема. Двамата разполагат с неопровержими доказателства че през 2007 г. вече бившия началник на Държавното лесничейство в Твърдица Стоян Божилов позволява на частната фирма « Екоседиментс » да добива инертни материали от горския фонд на предприятието. Въпросното разрешение засяга табаните на затворения уранов рудник край село Сборище.

Подобно разрешение не би могло да се издаде без санкцията на шефа на РУГ-Сливен, убедени са Шакиров и Дончев. По онова време ръководител на регионалното управление е Пейчо Върбанов. За справка, днес той е директор на Югоизточното държавно горско предприятие. Бивш сътрудник е на ДС с недвусмисленото име агент «Гора ».

Резолюцията на Върбанов върху писмото на Екоседиментс, иззето от Шакиров

Резолюцията на Върбанов върху писмото на Екоседиментс, иззето от Шакиров

Никой не замервал радиацията на камионите с баластра от урановите рудници

За Юсеин Шакиров историята с радиоактивните инертни материали започва, когато вижда на бюрото на Христо Христов, зам. директора на горското в Твърдица, писмо с резолюцията на Пейчо Върбанов за добив на инертни материали от табаните на урановите рудници между Шивачево и Твърдица. Те се намират в горския фонд на стопанство. В една от точките на разпореждането е посочено, че всеки камион трябва да бъде освидетелстван за радиация. Конкретен служител на горското е трябвало да следи за товарените обеми инертни материали и за нивото им на радиация.

Шакиров иска от Христов документите, в които са били освидетелствани натоварените от «Екоседиментс» камиони. Тогава се оказва, че такива няма, защото не са били изготвяни. Шакиров задържа заповедта за добив с протокол и информира незабавно ръководителите си в ИАГ.

Започва проверка, която се точи с години. А въпросът е несъмнено от фундаментален  интерес за общественото здраве. Според горския стражар скална маса от урановите рудници е положена в основите на пътя през прохода Хаинбоаз, вложена е в строителство на нови сгради в Сливен и на други места.

Добив без концесия

Добивът на инертни материали е засегнал над 30 декара от държавния горски фонд в местността Благорица. За изсечените от терените дървета и дума не се споменава в договорите. Скалната маса от табаните на урановите рудници е плащана от софийската строителна фирма „Екоседиментс“  на Държавното лесничейство в Твърдица за… 1 лев на кубичен метър. Символична цена, защото към онзи момент цената на кубик инертни материали варира между 6 и 60 лева. В договора е посочено, че ще бъдат добити 16 900 куб. м. oт находището.

Добивът на инертните материали, по закон, се извършва само след сключване на концесия.  Те се явяват подземни природни богатства, които са изключителна държавна собственост. Концесията обаче би трябвало да се предшества от ОВОС, който да се одобри от МОСВ. Нищо подобно не е било извършено. Такова е становището и на сливенската окръжна и на бургаската апелативна прокуратури. В края на 2008 г. ОП Сливен проверява случая. Намесва се и РИОСВ, която съставя акт акт за административно нарушение от страна на фирмата, добила каменната маса от табаните и налага глоба от 5 000 лв.

Държавното обвинение обаче приема, че купувачите неволно са подвели Стоян Божилов да им позволи добив на инертните материали. С други думи казано станала е грешка. В средата на 2010 г.  Юсеин Шакиров и Георги Дончев пишат дирекно до вицепремиера от ГЕРБ Цветан Цветанов. Апелативната прокуратура в Бургас приема, че изводите на колегите им от Сливен звучат нелогично. Апелативните магистрати разпорежда разследването да се възобнови и връщат ДП 282 « ИП »/2008 г. по описа на ОД на МВР-Сливен в Окръжна прокуратура – Сливен. В крайна сметка производството е прекратено.

Ето отговорът, който получи Биволъ, след официално запитване от ВКП:

С постановление от 07.08.2009 г. Окръжна прокуратура – Сливен е прекратила досъдебното производство с мотив, че по делото липсват данни за извършено престъпление по чл.282 ал.1 от НК или друго такова от общ характер, тъй като е приела, че длъжностните лица от Държавно лесничейство – Твърдица и Районно управление по горите – Сливен към момента на сключването на договорите са действали със съзнанието, че отпадната скална маса е собственост на ДЛ – Твърдица.

С постановление от 27.02.2009 г. Апелативна прокуратура – Бургас, по повод подаден сигнал е извършила служебна проверка на делото, като е постановила отмяна на постановлението на Окръжна прокуратура – Сливен и е разпоредил извършване на допълнително разследване с конкретни указания.

Оценката на материалите по делото налага извода, че липсват доказателства длъжностни лица от ДЛ  Твърдица и Районно управление на горите Сливен да са превишили правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда и от това да са настъпили немаловажни вредни последици. В подкрепа на този извод са и доказателствата, събрани при допълнителното разследване.

Във връзка с добива на отпадъчна скална маса от прекратена миннодобивна дейност са налице нарушения, които правилно са били квалифицирани като административни нарушения от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, за което е бил съставен акт за административно нарушение, но както от първоначалното разследване, така и от допълнително проведеното такова, не са събрани доказателства, които да дават основание тези нарушения да бъдат квалифицирани като престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

С постановление от 21.01.2011г. е прекратено наказателното производство по  досъдебното производство № 282 « ИП »/08 г. по описа на ОД на МВР – Сливен, вх. № 1664/08 г., д.пор. № 11/09 г. по описа на Окръжна прокуратура – Сливен, поради липса на данни за престъпление.

Коя е фирмата « Екоседиментс »?

Особено любопитен е фактът чия е фирмата, добивала инертните материали. В последните години “Екоседиментс” ООД нееднократно е ствала обект на медиен интерес. Според справка в информационната система ДАКСИ, при подписването на договора с Държавното лесничейство в Твърдица дружеството се управлява от Константин Кръстев Недялков, а е собственост на Георги Цветанов Лачков, Георги Василев Васев и Мариян Кънев Георгиев. Към онзи момент адресът на дружеството е на столичната улица “Проф. Н. Михайлов”. Няколко години по-рано там са регистрирани фондацията “Епсилон” и спортният клуб “Атилла-Й”. И двата юридически субекта първоначално са председателствани от небезизвестния сливенския бизнесмен Йосиф Йосифов –  Йоско. През 2011-а г. Йосифов изкупува дела на Мариян Георгиев, но съдебната регистрация на дружеството остава на улица “Проф. Н. Михайлов”. Там се помещава и офисът на адвоката му Христо Христов. Заради “Екоседиментс” ООД бившият кмет на Сливен Йордан Лечков стана обвиняем за пореден път. Обвинението, че е дал на фирмата разрешение за безконтролен добив на инертни материали от коритата на деретата край Сливен обаче не издържа пред съда.

Йосиф Йосифов –  Йоско придоби известност през 2004 г. От тогава упорито, но неуспешно е разследван за убийството на Констанин Димитров – Самоковеца в Амстердам. Разработван е и за наркотрафик и сводничество. В началото на март 2011 г. Йосифов уби на пътя при катастрофа в столичния квартал „Бояна“ двама души. Други двама рани тежко. В последвалото дело стана ясно, че  при инцидента Йосифов е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта. Миналата година ВКС го прати за 6 години в затвора. Към днешна дата Йосифов не участва в нито една фирма. Съпругата му Ваня обаче е собственик на компанията „Билдинг протект“ ЕООД. Тя е с предмет на дейност строителство и търговия с недвижими имоти.

Биволъ зададе въпроси и на ДАНС, която се е включила в прокурорската проверка. Използвани ли са радиоактивни материали в жилищно строителство? Къде точно? Опасни ли са те за общественото здраве? Вярно ли е твърдението на Юсеин Шакиров, че радиоактивността им е 5 пъти над нормата и то само във въздуха, като това е било установено от РИОСВ Стара Загора в рамките на проверката от ДАНС? Засега запитването на Биволъ към ДАНС остава без отговор.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: