Наградиха победителите в литературната надпревара „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”

Екип на Биволъ

Участниците в церемонията предлoжиха на национални празници да се почита паметта на загиналите герои от всички етноси

Тържество на духа и победа на толерантността бе основната идея на церемонията по награждаването на лауреатите в литературния ученически конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Инициативата на еврейско-българския център “Алеф” предизвика интереса на най-младите към темата за единението на етносите в един от най-съдбовните моменти в българската история. В литературната надпревара, посветена на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война, се включиха над 60 средношколци от цялата страна.

На 19 декември в бургаската Синагога /днес Художествена галерия „Петко Задгорски”/ тържествено бяха обявени резултатите и наградите за победителите. Десетки деца пропътуваха стотици километри, за да присъстват и лично да получат наградите си.

Сериозният подход към темата и разнообразието от литературни форми изключително много е затруднило журито в състав: Михайлина Павлова – журналист в БНР, главен редактор на в. „Еврейски вести” и на списание “La Estreya” , Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – разследващ журналист и директор на сайта Биволъ.

2

Организаторите и журито на конкурса: Асен Йорданов /пред микрофона/, Алберта Алкалай, Михайлина Павлова и Румен Леонидов /от дясно наляво/

Затова и наградените са повече от обичайното. Бяха излъчени 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. За отличното си представяне други 16 млади автори бяха отличени със специални поощрителни награди.

Шест от участниците се включиха в конкурса със свои разкази. Според журито три от творбите са с особена литературна стойност. Техните автори бяха наградени и от издателството на сп. „Море”, а Румен Леонидов пое ангажимент те да бъдат публикувани в литературния сайт „Факел бг”.

Учениците са вложили страст и лични чувства, изнесли са забележителни факти на фронтово приятелство между българи и евреи, подчертали са толерантността на българската държава към другите етноси, е общото мнение на оценяващите. Впечатляващо е вникването в детайлите, които посочват и малко популярни факти: в българската армия за вярност към родината войниците от еврейски произход са се заклевали в своите свещени книги, ползвали са отпуски за религиозните си празници, осигурявана им е била храна, съобразена с техни религиозни обичаи, и др.

3

Йосиф Меламед връчи наградата на победителката в конкурса Мирослава Грозева

Първа награда бе присъдена на осмокласничката от Математическа гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол Мирослава Грозева.
„Във „Възпоменателен албум”, издаден в Тел Авив, Анри Моиров изрежда имената на загиналите по време на воините български евреи. Там виждам и лицата на младите войници от Ямбол. Но не на всички! Твърде рано са се слели със земята, която ги е родила, та затуй може би не са оставили и снимка за нас – техните наследници. Не са оставили снимка, но са оставили подвиг и …. опазена родина.”, е написала Мирослава в есето си, с което предизвика бурното признание на аудиторията. Нейната творба ще бъде публикувана във в. „Еврейски вести”, в сайта Биволъ и в сайта Факел.бг.

На второ място се класираха Лариса Амброзова – десетокласничка в СОУ „Димитър Благоев” – Свищов и Мартина Йотова от Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев” – Ботевград, в 12 кл.

Двете трети места заеха Александра Тодорова от Горна Оряховица, СОУ “Вичо Грънчаров”, 11 клас и Матей Тамахкяров – Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев” – Бургас, 11 кл.

10447402_347235408787771_6812687857647186485_n

Председателят на журито Михайлина Палвова връчи една от наградите

„Връчвам тази награда от името на брата на моя дядо, убит през 1915 г. и посмъртно удостоен с орден за храброст. Още от детството си на всички национални празници, когато на зарите – проверки се изброяват имената на загиналите герои, аз съм слушала с този орден в ръце. Изключително впечатлена съм от отношението на младите към този трагичен момент от историята ни. Докато четях техните есета наистина много се вълнувах, защото разбрах, че има шансове моята голяма мечта да се сбъдне – на национални празници да чуваме имената на загиналите герои от други етноси – евреи, арменци, роми, турци”. С тези думи председателят на журито Михайлина Павлова връчи една от наградите.

10488217_347233268787985_9046654598189518096_n

Алберта Алкалай – председател на центъра за еверейско-българско сътрудничество “Алеф”

Чрез темата си конкурсът търси здравата, исторически обусловена спойка между българи и евреи в историческите събития.
„Успяхме да насочим вниманието на младите към каузите, които обединяват хората, а не ги разделят. Такава безспорна кауза е България.”, каза председателят на център „Алеф” Алберта Алакалай. Това е вторият литературен конкурс, който центърът организира сред учениците в страната и чрез който осъществява един от основните си приоритети – да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.

10168210_347233835454595_4584717807915580144_n

Аз с удоволствие участвам в този конкурс, казва Румен Леонидов и връчва поредния приз

Инициативата получи висока оценка от популярния поет, издател и член на журито Румен Леонидов: „Този конкурс показа, че има смисъл от новосъздадения в Бургас център „Алеф”. Той отекна в цялата страна. Чрез виртуалната си библиотека в сайта „Алеф” насочи децата към фактите. Техните интерпретации и качеството на творбите им говорят за сериозно отношение към темата. Хареса ми,че някои от младежите са тръгнали много от далеч, още от първите артефакти. Други са прибавили дори информация за нашите съотечественици, които се изселиха в Израел и сега представляват най – сериозното българско национално лоби в света. По последни проучвания по света живеят 13 млн. българи, но никъде другаде те нямат такова единно присъствие както в Израел.
Аз с удоволствие участвам в този конкурс, благодаря на организаторите, че ме поканиха в журито. Радвам се, че на този ден на светлината можем да кажем, че всички ние продължаваме делото на нашите праотци – младите български евреи изразяват признателността си за спасяването на техните предшественици, младите българи продължават да са също толкова толерантни каквито са били предците им преди 70 години.
Българската нация се състои от всички нас, които живеем на тази земя – българи, евреи, арменци, роми, турци, помаци. Не е националист този, която разединява нацията, а този, който я обединява”

10389224_347235022121143_7522159228233080816_n

Недялко Йорданов спомена голяма част от приятелите си евреи, каза, че и в семейството му има евреи, с което се гордее

Впечатляващият брой участници в конкурса и задълбочените им разработки получиха широк обществен отзвук. Представители на местната и държавната власт, на бизнеса, на еврейската организация „Шалом”, общественици и съмишленици, хора от различни поколения и от различни етноси, дойдоха да поздравят победителите и да ги подкрепят в стремежа им да изградят бъдеще, в което да няма място за трагедии, ксенофобия и човеконенавист. Сред тях бяха зам.областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДП Бургас Калоян Калоянов, Айшен Йозсой – вице генерален консул на Република Турция в Бургас, Йосиф Меламед – генерален секретар на Организация на евреите в България „Шалом”, о.з. полковник Йосиф Илел – бивш експерт във Военно-историческия музей в София и много други видни общественици.
Сред публиката беше и популярният поет и драматург Недялко Йорданов, който връчи една от наградите с думите: ”Трогнат съм и съм възхитен от това, което се случва тук.”
Поздравителни адреси до организаторите и участниците бяха получени от групата на депутатите от ГЕРБ-Бургас, както и от ИА “Военни клубове и ВПД” към Министерството на отбраната.

10392310_347233418787970_5927514607767395495_n

94-годишният ветеран от войните о.з. полк. Йосиф Илел.

“Съдбата на българските евреи е исторически обвързана със съдбата на българския народ. Доказват го дори археологическите артефакти, които посочват евреите като едни от най-старите заселници на тези земи. Българите и евреите са една нация, обитават една земя, един „дом”, за които милеят и когато се налага да защитават свободата – загиват за България”, развълнува се 94 г. ветеран от войните о.з. полк. Йосиф Илел.

13793_347235845454394_4883541529495229625_n

Генералният секретар на ОЕБ “Шалом” Йосиф Меламед поздрави всички, които сега празнува Ханука и всички, които след няколко дни ще отпразнуват Коледа

Димитър Сотиров от “БМФ Порт Бургас” ЕАД връчва наградата на Ивон Пенова

Генералният секретар на ОЕБ “Шалом” г-н Йосиф Меламед отправи официално приветствие от името на еврейската общност.
“Поздравявам всички, които сега празнуват Ханука и които след няколко дни ще празнуват Коледа. Впечатлен съм и приветствам екипа на „Алеф”, за това, което прави за единението между евреи и българи. Изненадан съм приятно от активността на учениците. Те са се включили в конкурс на тема, едновременно далечна, но и така актуална в съвремието. Творбите на младите хора са посветени на общочовешкото измерение за хуманизъм и на уникалната съдба на българските евреи. Щом децата ни се вълнуват от непреходните, човешки ценности, значи за нас има надежда, че ще постигнем светлата мисия на бъдещето си.”
Смисълът на конкурса обобщи Асен Йорданов:
„Този конкурс ни кара да се замислим за всичко, което ни обединява и което всъщност е смисъла на нашето съществуване. Малко са нещата, с които нашите души ще могат да се представят достойно. Пред всеки от нас има избор. Избор са имали и онези млади мъже, когато са тръгвали на почти сигурна смърт. Можели са да последват своите егоистични материални нужди или да пролеят кръвта си за Отечеството – абстрактно понятие, което понякога поражда съмнението дали си струва да жертваш себе си за него. Избрали са саможертвата и така доказват,че всяка цел може да бъде постигната с подвига на всеки от нас. Подвигът на всеки един от нас е достатъчен да изкупи греховете на цялото човечество.
Уникалното на тази вечер, е че тук има хора от всички поколения, от различни етноси, от почти всички възрастови групи. Не случайно церемонията по награждаването на победителите се прави по времето на празника на духовната светлина – Ханука. Участниците в конкурса доказаха, че за младите духът, чрез който се измерват човешките съдби, има значение. А точно това е наистина заложено като смисъл в този конкурс.”

10806192_347235098787802_176129877959963520_n

Горд съм че съм български гражданин от арабски произход, заяви Зиад Ел Масри

Инициативи от подобен род постигат целта си – променят мисленето, създават ново общество на толерантност и разбирателство. Доказва го разказът на Зиад Ел Масри – един от гостите на церемонията, който е и спонсор на миналогодишния конкурс на „Алеф”.
„Когато преди 30 години дойдох в България бягах от гражданската война в моята страна и от войната между Ливан и Израел. Тогава мислех, че на света няма друго освен арабите и исляма и те са винаги прави. Евреите бяха чудовището – нещо лошо, за което дори не бива да се говори. Едва тук започнах да разбирам, че има християни, евреи и много други хора, които също са добри и много от тях вече са мои приятели. Осъзнах, че всеки има право на мнение, на свое вероизповедание, на нормален живот. И че не страдат само арабите – всяка майка, която е загубила детето си, страда по него.
Няма религия, която да подтиква към война. Войните ги правят хората и вече е време да ги спрем. Ние, арабите, сме свикнали да обвиняваме Израел за всички наши жертви. През последните години обаче видяхме, как в Сирия 30 000 души бяха убити заради собственото им правителство. Във войната с Израел убитите араби не надхвърлят 15 000. И аз вече започвам да мисля, че израелците също има право да защити земята си и страната си.
Дълги години водех борба със себе си. Благодарение на българската толерантност намерих отговори на всички свои въпроси и сега живея в мир със себе си. Вече зная, че можем всички да живеем заедно, без войни и неразбирателтва.
Благодаря ви че ме направихте част от своето семейство. И на празника Ханука, който аз вече наричам нашият общочовешки празник, искам да кажа: Горд съм че съм български гражданин от арабски произход.”

Към идеята за единение се присъедини Държавен архив Бургас, който подреди уникална изложба с автентични материали от Първата световна война. Експозицията бе подготвена специално за участниците и гостите на церемонията и представена за първи път.

Със спомоществователство се включиха American Jewish Committee, Председателят на ОЕБ “Шалом” г-н Максим Бенвинисти, „БМФ Порт флот” Бургас, „Слънчев бряг” АД.

Присъстващите бяха върнати към трагичните години на войната с документален филм. Артистични и танцови изпълнения на бургаски деца и музиканти трогнаха публиката като представиха общото в традициите на българи и евреи.

Финалът на литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов” се превърна в празник на неунищожимия човешки дух , в който обществото и най-младите му представители казаха „Не” на войната и „Да” на заложеното от историята приятелството между българи, евреи и всички други етноси.

Участниците в церемонията по награждаването се обединиха около идеята да отправят предложение до българския Президент на националните празници, по време на тържествените зари – проверки да бъдат споменавани имената и на загиналите герои от всички етноси за свободата и обединението на Отечеството, оставили живота си по бойните полета.

Национален литературен конкурс
„Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”

Класиране:

I НАГРАДА – 250 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том
Мирослава Грозева – 14г., 8 клас, МГ „Атанас Радев“ – гр. Ямбол

II НАГРАДА- 200 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том

Мартина Йотова – 17 г., 12 клас, ПГТМ ”Христо Ботев” – гр. Ботевград
Лариса Амброзова – 16 г., 10 клас, СОУ “Димитър Благоев” – гр. Свищов

III НАГРАДА – 150 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том

Александра Тодорова – 17 г., 11 клас , СОУ “Вичо Грънчаров” –
гр. Горна Оряховица
Матей Тамахкяров – 17 г., 11 клас, ГПАЕ „Гео Милев” – гр. Бургас

Поощрения /по азбучен ред/: грамоти и книги

• Александра Стефанова – 18 г., 12 клас, Гимназия „Пейо К. Яворов” – гр. Петрич
• Ани Кирова – 17 г., 11 клас, ГПНЕ “Гьоте” – гр. Бургас
• Анита Павлова – 15 г., 9 клас , 134 СОУ “Димчо Дебелянов” – гр. София
• Георги Делев – 18 г., 12 клас, ГПЧЕ ,,Христо Ботев” – гр. Кърджали
• Гергана Раденкова – 18 г., 12 клас, СОУ „Йоан Екзарх Български“, гр. Шумен
• Гергина Иванова – 18 г., 12 клас, СОУ “Димчо Дебелянов” – Бургас
• Деница Георгиева – 18 г., 12 клас, ГПЧЕ „Христо Ботев”, гр. Кърджали
• Деница Яневска – 18 г., 12 клас, ГПЧЕ“Христо Ботев“, гр. Кърджали
• Димитър Чорбаджийски – 10 клас, ПГЛПТ – гр. Казанлък
• Иван Терзиев –134 СОУ „Димчо Дебелянов“ – гр. София
• Ивон Пенова – 17 г., 11 клас, Американски колеж “Аркус”- гр. Велико Търново
• Люба Тодорова – 16 г., 10 клас, 2 АЕГ „Томас Джеферсън“ – гр. София
• Мартина Бонева – 18 г., 12 клас, ПГ „Велизар Пеев”- гр. Своге
• Нанси Борисова – 18 г., 12 клас, ПМГ „Св. Климент Охридски”- гр. Монтана
• Николай Славков – 17 г., 11 клас, ЕГ “Пловдив” – гр. Пловдив
• Теодора Филипова – 17 г., 11 клас, СОУ „Христо Ботев” – гр. Тутракан

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d